Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

PODELIMO ZNANJE Ko su mentori i zašto su oni važni za razvoj naše karijere

“Imati mentora je za mladog profesionalca od izuzetne važnosti jer znate da imate nekoga kome se možete obratiti za savet i ko će vam pomoći da držite fokus na svom razvoju i karijeri bez obzira na dnevna zbivanja”, kaže Jelena Bulatović, izvršni Direktor Srpske Asocijacije menadžera.

Od kada smo se rodili neko je naš mentor, odnosno učitelj. Prvo su to bili roditelji, pa učitelji, nastavnici, profesori u školama. Onda smo se zaposlili i šta se tu dogodilo?

Da li su i vas u firmi prepustili da se sami snalazite, suočavate sa svim izazovima i da sami rešavate probleme, bez nadzora i pomoći starijih i iskusnijih kolega?

Nažalost odgovor većine vas Koji radite u Srbiji biće potvrdan. Svedoci smo toga da malo koja firma nudi zaposlenima mogućnost da ih neko nauči poslu, da bude uz njih kada im treba savet, pomoć i podrška.

Žale se da menadžeri i direktori nemaju vremena, da ih je malo, da je mnogo posla, pa je svaki vid obuke brz i usputan.

Baš zato što obuka ne može da bude usputna stvar, a potrebna je svakome, pogotovo mladom čoveku koji želi da uči, da se razvija i gradi svoju karijeru na pravi način, mentorstvo je normalna pojava u razvijenim zemljama. Trebalo bi da postane i u Srbiji.

Šta je mentorstvo?

Mentorstvo je proces koji obuhvata razmenu znanja, perspektiva, iskustava i kontakata između mentora i mentija, kroz koji mentor podstiče mentija na profesionalni i životni razvoj. Mentor i menti rade zajedno na otkrivanju i razvijanju mentijevih sposobnosti, talenata i veština, a cilj mentorstva je da stvori prostor za promišljanje, lični razvoj i profesionalno napredovanje mentija. U ovom zajedničkom poduhvatu mentora i mentija, mentor ima ulogu onog koji podržava i prati, tokom određenog vremena, razvoj mentija i njegovo usmerenje na razvoj sopstvene karijere.

Mentori su potrebni mladima koji su na početku karijere, ali i svima onima koji žele novi korak u napredovanju kao i preduzetnicima koji se upuštaju u svoje poslove. Mentori su iskusni poslovni lideri, rukovodioci i menadžeri uspešnih kompanija. Oni se spajaju sa mentijima, odnosno onima koji od njih uče, na osnovu istih želja i interesovanja. Važno je da i mentor i menti imaju želju da se znanje prenese odnosno nauči, da su istog senzibiliteta, da se razumeju i da imaju isti pogled na karijeru.

Mentorstvo

Foto: Profimedia

Oni sami određuju broj susreta i način viđanja radi razgovora i obuka. Mentor i menti mogu da budu iz iste firme, ali i ne moraju. Ako nisu iz iste firme menti može da dobije još širu sliku pozicije ili profesije u kojoj je. Važna uloga mentora je da mentiju pruži i emocionalnu podršku i razumevanje. Zato je bitno da ako mentor i menti shvate da njihovi stavovi i senzibiliteti ne idu jedni uz druge, prekinu viđanja i potraže drugog mentora odnosno mentija. To nije sramota.

Kako bi probudila svest o značaju mentorstva Srpska asocijacija menadžera je 2015. godine pokrenula ekskluzivni mentorski program “MenProSAM” koji povezuje članove Srpske asocijacije menadžera, mentore i mentije. Ove godine se program organizuje po treći put i trajaće 10 meseci.

– Nadamo se da će ovaj program inspirisati poslovnu zajednicu da pokrene ovakve i slične projekte i da zajedno stvaramo mlade ljude i buduće lidere koji će biti novi nosioci ekonomskog razvoja naše zemlje – kaže Jelena Bulatović, izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera.

Jedan od mentora sa iskustvom je Mihajlo Janković, CEO Nectar Group.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam mentor već treću godinu za redom. Kada pogledam svoju karijeru unazad, možda najvažnije merilo uspeha pored rezultata koji su vrlo precizni, je broj ljudi kojima smo pomogli. Kada se okrenete i vidite ljude koje ste razvili, ko su oni sada, a gde su bili, to je najveće zadovoljstvo. Smatram da je obaveza svih nas da vratimo dug ne samo zajednici, već i nekim novim generacijama koji bi trebalo da vode ovu zemlju – kaže Janković.

Ne uče samo mentori od mentija. Već i mladi mogu svoje iskusnije kolege da nauče nečemu. Sve ono što donosi život mladih u modernoj zajednici može da bude nepoznanica njihovim starijim saradnicima zato je razmena ideja, očekivanja i vizija vrlo važna u oba smera.

Da biste učestvovali u programu Srpske asocijacije menadžera morate da budete njen član. Ove godine su tri mesta dobili mladi tehnološki preduzetnici, a dobra vest je da će od sledeće godine mogućnost učešća dobiti i više preduzetnika koji nisu članovi asocijacije.

Zaboravite na sebičluk, budite otvoreni da znanje podelite, prenesete, ali i da ga usvojite od onih koji mogu da vam ga ponude. Iskustvo drugih može mnogo da nam pomogne u razvoju naših karijera. Čak i ako vam u firmi ne ponude sami mentora, zatražite ga vi.

Pročitaj još:

Sanjate da svoj talenat pokažete u Holivudu? Evo šanse za sve filmske autore!

Svako od nas ko radi u timu, a posebno oni koji ga predvode, moraju da znaju OVE veštine

Idete na razgovor za posao? Nemojte nikada postaviti ova pitanjaThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

PODELIMO ZNANJE Ko su mentori i zašto su oni važni za razvoj naše karijere

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×