Predstavljamo vam top pet namirnica za očuvanje zdravlja vaših očiju:

Sok od pomorandže

Vitamin C iz pomorandži blagotvorno deluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni pritisak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene (zamućenja u središtu sočiva zbog kojeg možete videti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može da se uspori napredak Senilne Makularne Degeneracije za oko 25 odsto i gubitak vidne oštrine za 19 odsto kod osoba sa visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dve šoljice soka od pomorandže ili šoljica limunade osiguraće vam dovoljan nivo  C vitamina.

Ostrige

Ova hrana je odličan  izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči  i koji  je povezan sa poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a tu količinu ćete naći u šest  ostriga (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grašak i orasi. Ipak, ostrige su na prvom mestu po sadržaju ovog minerala.

Kelj 

– Ova vrsta povrća bogata je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima – kaže nutricionistica Džoj Bauer.

Antioksidansi štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 odsto intenzivnog plavog svetla. Kako tvrde stručnjaci, zeleno lisnato povrće poput kelja može da poveća gustinu pigmenta u delu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled. To nam pomaže u čitanju i na taj način  dovodi do bolje zaštite mrežnajče  i do manjeg rizika od Makularne Degeneracije oka.

Kikiriki

Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano štiti od  mrene i Senilne Makularne degeneracije, a osobe koje imaju nizak nivo omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) verovatno imaju bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, oštećenja krvnih žila mrežnjače koja mogu da uzrokuju slepilo.

Kinoa

Namirnice niskog glikemijskog indeksa, kao što je kinoa,  smanjuju rizik od senilne makularne degeneracije za osam odsto. Dakle, uključite u ishranu integralne žitarice, poput kinoe, i zamenite ih za rafinirane ugljene hidrate poput belog hleba, prenosi “Haftington post”.

Pročitaj još:

Dijamanti su ženini najbolji prijatelji: Znate li kako se određuje kvalitet i vrednost ovog kamena?

Život bez hrane i vode: Znate li ko su bretarijanci?