Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Uz njegove numere se i volelo i patilo: Ovako je Predrag Cune Gojković pevao o ljubavi

Predrag Cune Gojković, pevač koji je znao daleko najviše pesama od svih njegovih kolega, koji je snimio 52 singl ploče i nekoliko solo albuma, iza sebe je ostavio mnoštvo pesama čiji stihovi bude najveću emociju u čoveku.

On je juče preminuo u 85. godini života, ali njegov rad neće zaboraviti svi koji su živeli i žive u ovom vremenu, a prepričavaće se i puštati stihovi i pesme ovog vrsnog muzičara i budućim pokolenjima.

Pesmom je govorio sve, a gotovo da nema čoveka koji se nije pronašao u nekom od njegovih stihova. Dok muškarci provode nezaboravne trenutke uz Cunetove numere, neretko su žene maštale i maštaće da ih neko voli baš kao što je on znao da opiše Svu Ljubav Prema nežnijem polu u samo nekoliko rečenica.

Stihovi sa početka teksta posvećeni su izvesnoj Sonji po kojoj pesma i nosi naziv. “I u kućici koju pokrio je sneg, sedi k’o suzanj jedan čovek bled i u groznici gleda avet strašnu, muklo zvuči glas kroz noć tamnu”, poručio je upravo Sonji. Tugovao je, veselio se, voleo, opisivao istoriju, svakodnevnicu i svu Ljubav prema životu i bližnjima upravo kroz muziku.

Ovo su neke od njegovih najemotivnijih pesama u kojima je opisana ljubav:

LjUBAV MI SRCE MORI

“Pamtim ono veče kada sretoh tebe, od tada te volim više nego sebe. Ti ne slutiš šta se u mom srcu krije, da za tobom gori i uzdahe vije”

SAMO JEDNOM SRCE LJUBI

“Za ljubav, k’o vatra srce gori, al’ ljubav i moju dušu mori. Nju ja želim srcem svim, nju ja volim i ljubim”

SREO SAM TE PRVI PUT

“Očara me ljubav tvoja te prekrasne majske noći i još uvek molim Boga, da li ćeš mi opet doći”

Kafu mi draga ispeci

Jedna od njegovih najčuvenijih pesama jeste “Kafu mi draga ispeci”. U ranijim intervjuima i gostovanjima u televizijskim emisijama je govorio da je tu pesmu otpevao više od 40.000 puta, pa je kroz šalu voleo da naglasi da je to mnogo više od onoga koliko je kafa popio u životu.

Predrag Cune Gojković rođen je 1932. godine u naselju Brzan. Sa suprugom Leposavom bio je u braku 55. godina, a iz te ljubavi rodile su se Nataša i Katarina (poznata glumica). Vlasnik je prve zlatne ploče na Balkanu, nagrađen je Zlatnim mikrofonom za životno delo, snimio je 1.000 pesama.
Pored Zlatnog mikrofona, Cunetu je uručen i srebrenjak sa Vukovim likom Vukove zadužbine za doprinos očuvanju tradicije u formi izvorne narodne pesme i Nagrada za životno delo Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Ovo su samo neke u nizu mnoštva nagrada koje je ostavio iza sebe.

Najpoznatija anegdota vezana za Cuneta je ona kada je na megdan izašao sa Miodragom Miletom Bogdanovićem, kako bi utvrdili koji od njih može da zauzme tron kada je u pitanju broj pesama koje znaju. Njihovo nadmetanje trajalo je 15 sati, uz njih je dežurao tim od pet lekara, otpevali su 300 pesama, a rezultat je bio 42:41.

Gostujući u emisiiji “Balkanskom ulicom” na RTS-u izjavio je da je nadimak Cune dobio po majčinom dozivanju “Odi da te majka cune” (ljubi).This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Uz njegove numere se i volelo i patilo: Ovako je Predrag Cune Gojković pevao o ljubavi

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×