Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Leče anemiju i čuvaju srce: Jedite borovnice već danas!

Ovo je posebno voće kog se mnogi sete tek kada im lekar skrene pažnju na to da su anemični. Ne samo da je loše to što ga većina retko koristi, već i to što, i kada ga se sete, konzumiraju ga u vidu industrijski proizvedenih sokova. Dakle, dobro upamtite, Borovnice su prava zvezda među izvorima antioksidanasa i fitonutrijenata, i ne samo to, imaju i nizak glikemijski indeks!

Takođe, zbog svoje divne arome i slatko kiselog ukusa, sastojak su mnogih poslastica i jela.

Različite vrste Borovnica potiču iz različitih delova sveta, pa tako one koje rastu na višim žbunovima potiču iz Severne Amerike, dok niže sorte potiču iz Evrope. U Evropi je tek u 20. veku  počela masovnije da se gaji, a SAD su najveći proizvođač i izvoznik ovog voća.

Kako ih jesti

Borovnica

Foto: Profimedia

Borovnice je najbolje koristiti sveže i oprane neposredno pred posluživanje. Mogu se čuvati u firžiderima oko 3 dana, ali ako želite da sačuvate neku veću količinu borovnica, slobodno ih zamrznite. Istraživanja su pokazala da nakom zamrzavanja i čuvanja na -17°C u periodu 3-6 meseci, nije bilo značajnog smanjenja u količini fitonutrijenata koje ovo voće sadrži.

Borovnice ne samo da nemaju mnogo kalorija (57 kcal na 100g namirnice), već imaju i niži glikemijski indeks  (40) pa su savršene i za dijete.

Šta sve leče?

Visok sadržaj antioksidanasa u borovnicama je izuzetno koristan za čitav organizam (smanjenje lošeg uticaja oksidativnog stresa, prevencija oštećenja retine oka, prevencija malignih bolesti, regulacija glikemije…).

Ipak, najveći značaj ima u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i inflamacije. Povoljno utiču na krvne sudove, utiču na regulaciju nivoa holesterola u krvi, a novija istraživanja su pokazala i uticaj na nivo azot oksida, jednog od važnog faktora u smanjenju inflamacije i agregacije trombocita.

Borovnica

Foto: Profimedia

Važno je istaći i značaj borovnica u prevenciji demencije. U okviru jedne studije o demenciji, tokom 12 nedelja je starijim sugrađanima svakodnevno servirano dve ili dve i po čaše soka od borovnica (za jednu čašu soka korišćeno je 300g borovnica). Nakon 12 nedelja, primećeno je da su ispitanici bolje rešavali dva različita testa i da im se pamćenje popravilo. Ovo poboljšanje se povezuje sa zaštitom neurona od štetnih uticaja koje oksidativni stres ima na njih.

Borovnice imaju visok sadržaj vitamina C, E i A, a sadrže i vitamine B kompleksa (niacin, riboflavin, pantotensku kiselinu, piridoksin, folate).

Od minerala sadrži kalijum, mangan, bakar, gvožđe i cink.

Pročitaj još:

Voće koje štiti ceo organizam: Ukusne i opojne kajsije

Osvežava i uklanja bol: Savršen ukus zrele, sočne dinje

Smanjuje apetit i jača nervne: Magična biljka anisThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Leče anemiju i čuvaju srce: Jedite borovnice već danas!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×