Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nebriga može da ostavi trajne posledice: Obavezna nega nakon urađenog pirsinga!

Pirsing, od onog najraširenijeg kao što je bušenje ušiju pa sve  do onog zavodničkog na pupku Koji nosi veliki broj devojaka, zahteva negu i poseban tretman, kako bi se sprečili negativni efekti, bol i infekcije.

Nega zavisi od mesta pirsinga, ali u svakom slučaju zahteva veću pažnju, makar u prvom periodu posle bušenja.

Uši

Različite osobe imaju različite nivoe tolerancije na bol i osetljivost posle bušenja ušiju. Iskustva su različita, neki koji su se podvrgli pirsingu navode da ih je bušenje resice bolelo čak više od bušenja hrskavice.

Opšte prihvaćeno sredstvo za negu je, kao i kod svakog pirsinga, slana voda, odnosno fiziološki rastvor i hidrogen. Teorijski, mogućnost infekcije je minimalna, ali zato Treba paziti i čistiti redovno, probušena mesta, kao i minđuše ili metal koji se koristi u pirsingu.

U običnim slučajevima nema potrebe ni da se vadi nakit, samo čišćenje i higijena, uprkos ružnom izgledu tog mesta, koji bi brzo trebalo da prođe.

Međutim, ako se oseti jača bol, ako krene da se gnoji i krvari, onda svakako treba izvaditi nakit, jer je moguće da postoji osetljivost na metal, koji je u ušima.

U slučaju infekcije, odmah Treba Izvaditi Nakit i pitati lekara za savet, koji će ga pružiti zavisno od stepena inficiranosti. Preporuka je da se za prvo bušenje ni sličajno ne stavlja bižuterija, nekim osobama čak i zlato smeta, a idealnim se smatra hirurški čelik ili titanium bi bio savršen. Poneka isksutva govore da uši buknu i od pozlaćenih minđuša zvanih medicinke.

Jezik

Jezik

Foto: Profimedia

Smatra se da se na bušenje jezika odlučuju samo najhrabriji, mada neki svedoče da su ih uši bolele više od jezika. Za prvo bušenje se koristi pirsing veće dužine da bi bilo mesta za eventualni otok.

Kad otok spadne, ako ga bude, jer moguće su različite reakcije, zamenjuje se kraćom šipkom. Nakit može da bude od hirurškog čelika, titanijuma ili bioplastike, mada iskustvo govori da ovaj poslednji materijal s vremenom može da nabubri od pljuvačke i da kasnije bude težak za vađenje.

Moguće je i da ošteti jezik, i da proizvede dvonedeljnu natečenost. Posle pirsinga usta treba ispirati slanom vodom, što češće, ne preporučuju se lekovi protiv bolova, jer se uzima da će intenzitet bola biti mali.

Ukoliko je bol jači, postoje sredstva koja se nabavljaju u apoteci, u obliku spreja ili tečnosti, od kojih će jezik utrnuti, a koja ujedno i dezinfikuju.

Jezik je najjači mišić na telu tako da dobro reaguje na sve promene, rupa nikad ne zarasta, ali s druge strane jedino što je drži je sam pirsing. Uputstvo je da ako se nakit izvadi, treba ga vratiti što brže, jer će to posle biti teško, možda i nemoguće.

Prvih dana treba izbegavati začinjenu i tvrdu hranu i treba pričati što manje. Iskusni pirsing majstori preporučuju i led u neograničenim količinama, kao i smirenost ukoliko pirsing kuglica „upadne u rupu“, pošto će se ona vratiti u normalu, kad spadne otok.

Za mesec dana jezik bi trebalo potpuno da se regeneriše, ali bi trebalo voditi računa da se ne igra zubima sa nakitom, jer može doći od oštećenja zuba.

Pupak

Pupak sa pirsingom smatra se vrlo erotičnim, iako je reč o detalju koji se može, lako i sakriti. Pupak se može bušiti na više načina, najuobičajeniji je vertikalni pirsing, mada se može staviti horizontalno i u krug, i u drugim kombinacijama.

Pirsing pupka najteže zarasta, potrebno je čak do pola godine da se regeneriše rupa, jer je reč o tankoj koži, ispod koje ne prolaze krvni sudovi (zato jezik i usta zarastaju brže).

Prvih dana posle bušenja ne treba se saginjati, ležati na stomaku i raditi trbušnjake, ali ni kupati da sapun ne iziritira ranu. Preporučuje se brzo tuširanje, a pranje pupka samo čistom vodom.

Normalne pojave su bela i žuta sluz, crvena i crna boja kože oko pirsinga, što bi trebalo da iščezne vremenom. Pupak treba da bude prekriven čistom gazom, koju najmanje tri, četiri puta dnevno treba čistiti, ali umereno, bez preteranog kvašenja.

Tropostotnim hidrogenom treba obrisati ranu jednom u dva dana (hidrogen stvara krastu) i ne koristiti nikakve kreme. Podrazumeva se da treba izbegavati neko vreme bazene, saune, solarijume i sva slična mesta gde je moguće inficirati se.

Za prvo bušenje nikad se ne preporučuje pirsing sa visuljcima, cirkonima niti u obliku zvezde, da se ne bi zakačio prilikom odevanja i prokrvario. Ukoliko se to desi, preporučuje se da se par dana leči slanom vodom, odnosno fiziološkim rastvorom.

Pročitaj još:

Cveće u kosi: Detalj koji će svi nositi ovog leta!

Pet najčešćih grešaka kada koristite figaro: Evo zašto vam lokne nisu savršeneThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Nebriga može da ostavi trajne posledice: Obavezna nega nakon urađenog pirsinga!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×