Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Informišite se na vreme: Sa koliko meseci bi trebalo bebi dati prvi čvrsti obrok?

Uzrast od pola godine jeste najbolje Vreme za navikavanje na hranu koja nije mleko. Ipak, nemojte da se iznenadite ukoliko vaša beba ranije ili kasnije počne sa ovakvom hranom.

Živka Vlajković, nutricionista, pre svega nam je objasnila kako majke da znaju kada je vreme da probaju dete da nahrane nemlečnom hranom.

– Ukoliko je beba gladna posle dojenja, ukoliko traži češće mleko nego što je to inače radila, ako je počela da se budi mnogo češće nego pre, ako je nervozna… to su znaci da joj fali energije i da nije sita. Tada je najbolje početi sa drugačijom ishranom – kaže Vlajkovićeva.

Najpre se uvodi povrće i to tikvice, šargarepa, brokoli i karfiol. Možete da napravite kašu od tih kombinacija, a ove namirnice su idealne jer su, pre svega zdrave, a i nemaju jak ukus koji bi mogao da smeta bebi. Dobre su i pirinčane kaše.

Beba, hrana

Foto: Profimedia

– Navikavajte dete postepeno na nove ukuse. Nemojte da navaljujete sa hranom, već mu jednog dana napravite na primer pirinčanu kašu, pa sutradan ubacite malo šargarepe da se navikne na nove stvari i da zaboravi monotoniju. Takođe, pratite reakcije deteta na hranu do četiri dana. Ukoliko mu neka hrana smeta to će se ispoljiti na koži, dobiće crvenilo ili osip, pa reagujte na vreme – savetuje Vlajkovićeva.

Bitno je i to da, uvođenjem hrane ne menjate navike u jelu kod bebe.

– Ako vaše dete ima 5 obroka, zamenite treći mlečni obrok prvom kašicom. Ako je mališan spontano odbio 5. mlečni obrok, prva kašica će zameniti drugo hranjenje – savetuje nutricionista.

Meso je najveći izvor gvožđa, pa kada dođe vreme za to obarite detetu puletinu i zapamtite – ne žurite sa žitaricama koje u sebi imaju gluten. To znači da bi bilo najbolje da pre devetog meseca ni ne pomislite da se organizam vaše bebe susretne sa glutenom, jer može da izazove glutensku enteropatiju, tj. bolest creva, ukoliko beba nije tolerantna na isti.

Pročitaj još:

Rana iskustva ponavljamo stalno: Naučite zadatke i potrebe deteta na vreme!

Ništa bez apsolutnog poverenja: Da li je dobro imati bebisiterku?

Muzika koja utiče na emocije i inteligenciju: 10 klasičnih kompozicija za vaše deteThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Informišite se na vreme: Sa koliko meseci bi trebalo bebi dati prvi čvrsti obrok?

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×