Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Može li brushalter zaista da otkrije rak dojke? Ovo su mišljenja naših stručnjaka

Hulijan Rios Kantu (18), student iz Meksika, zamalo da pre pet godina ostane bez majke zbog raka dojke. Nakon što joj je tumor kasno otkriven, brzo je napredovao. Preživela je, ali je bolest ostavila posledice na njenom telu. Zbog toga je Hulijan odlučio da napravi brushalter koji može da Otkrije Rak Dojke.

El interior de EVA – The Autoexploration Bra.

A post shared by Julián Ríos Cantú (@julianrioscantu) on

Grudnjak koristi senzore u postavi da prikuplja podatke. Posledica tumora je veći protok krvi u određenim delovima grudi, između ostalih stvari. Što znači da ako se protok, oblik, tempreratura ili tekstura dramatično promene, brus će da uoči razliku. Ako su promene neprestane, signaliziraće onome ko ga nosi da poseti doktora.

Brus

Foto: Profimedia

Korišćenjem brushaltera za detekciju bolesti, grudi ostaju u istoj poziciji prilikom svakog očitavanja podataka.

Naravno, ova tehnologija je još u prototip fazi.

– Mi kao lekari se rukovodino time da sve što radimo kada su pacijenti u pitanju treba da bude ispitano, potvđeno i provereno. Istraživanja su naravno uvek dobrodošla, ali mi možemo da ih usvojimo samo ukoliko su dokazana na nekim kliničkim studijama ili na samim pacijentima. Ukoliko je dobrobit koju pacijenti dobijaju zaista uočljiva i postoji dokaz za to onda tek može da se govori ozbiljnije o ovakvim stvarima- kaže dr epidemiolog sa Instituta za onkologiju Ana Jovićević.

Jedna od glavnih prednosti ovog  izuma je lakoća korišćenja. Biosenzori se lako uklapaju u grudnjake svih vrsta i oblika. A informacije mogu da se prate preko najjednostavnije aplikacije. Dovoljno je da ga žene nose jednom nedeljno i to sat vremena i da preko aplikacije provere da li ima nekih promena.

– Takav izum može biti mač sa dve oštrice jer žene mogu da se oslone u potpunosti na otkrivanje na takav način, a da zanemare odlazak kod onkologa i redovne kontrole. Već se govorilo o takvim i sličnim stvarima, ali je uvek najbolje posetiti lekara- kaže Jasmina Lukić iz udruženja “Budimo zajedno”.

Dakle, žene će na njega da potroše jako malo vremena i truda, deluje kao da će biti ov velike pomoći ženama, ali tek u budućnosti.

Pročitaj još:

Obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika: “Danas nam je struka potrebna”

Zabrinjavajuća statistika: Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka plućaThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Može li brushalter zaista da otkrije rak dojke? Ovo su mišljenja naših stručnjaka

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×