Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Prijatelj ili neprijatelj: Koje su dobre i loše strane izlaganja sunčevim zracima?

Lepo vreme nas uvek vuče da izađemo na Sunce i uživamo u prvim zracima koji nas greju. Ipak, kada leto krene na sve strane nas upozoravaju o štetnosti sunčevih zraka.

Koje su u stvari dobre i loše strane ove velike zvezde koja nas greje?

Sunčanje

Sunčanje je prirodan proces. Koža proizvodi pigment koji se naziva melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka. Ovo znači da je i najmanji trag preplanulosti znak oštećenja kože. Niko nije 100% zaštićen. Posebnu pažnju treba da obrate osobe svetlije puti i oni koji se nisu postepeno pripremili. A sama tamnija put nije garancija da nećete kasnije u životu razviti rak kože, već na to utiče stepen izlaganja, što pokazuju i studije, jer se zbog trenda broj malicioznih slučajeva gotovo udvostručio tokom poslednjih nekoliko decenija.

Sunce

Foto: Profimedia

Dobrobiti

Prvo i najvažnije – sintetisanje vitamina D pod uticajem UV zraka iz provitamina, značajan je za zdrave kosti i zube, a posebno bitan u razvoju dece. Povoljno deluje na jačanje imunog sistema, vitiligo, neurodermatitis (atopijski dermatitis), psorijazu, seboreju, sterilitet, policistične jajnike, itd. Takođe podstiče lučenje melatonina koji reguliše naš biološki sat, uravnotežuje cirkadijalni ritam i čini nas srećnim, jer manjak melatonina je u pozitivnoj korelaciji s depresijom. (Razlog zašto se u zemljama sa manjim brojem sunčanih sati i dana propisuje terapija svetlom i odlazak u toplije krajeve).

Štetnost

Oštećenja izazvana suncem mogu biti akutna i hronična. Neke loše strane sunčanja uključuju crvenilo, opekotine, starenje kože i bore, pege, upalu rožnjače, fotokonjuktivitis, a u ozbiljnijim i opasnijim slučajevima razne vrste karcinoma i tumora kože i oka, katarakte, itd.

Iako se izlažete Suncu, lice se uvek mora zaštiti.

Kako se zaštititi

Postepeno se izlažite suncu.

Bez obzira da li ste svetlije ili tamnije puti, trebalo bi da izbegavate sunce tokom najtoplijih časova u toku dana, od 12h do 16h i koristite sredstva za zaštitu. Svi tipovi kože su skloni izvesnom stepenu rizika!

Najugroženije su osobe svetle puti, riđe kose, s pegicama i mladežima!

Rak kože se može razviti i mnogo godina kasnije – vodite računa o tome sada.

Dete, Sunce, Koža

Foto: Profimedia

– Zbog uslova života i aerozagađenja više nemamo ona osnovna tri tipa kože. I određivanje tipa kože najbolje ostaviti stručnjaku. Suvu dehidriranu kožu kod beba mogu da reše farmaceut ili dermatolog, ako je koža izuzetno suva, javlja se crvenilo ili svrab, to je preosetljiva koža, takav problem bi trebalo da rešavaju dermatolozi. Genetske predispozicije za tip kože postoje, ali na kožu utiču i spoljašnja zagađenja, kao i preparati koji se koriste, garderoba koja se nosi. Sunce je jedan od spoljašnjih uticaja koji nisu dobri za kožu. Ukoliko je koža preosetljiva zahteva specifičnu negu posebno ako je izložebna štetnim spoljašnjim faktorima- kaže dermatolog dr spec. Svetlana Grubor.

Ipak, postoje načini da odredite kom tipu kože otprilike pripadate. Svoju kožu možete da zaštitite tako što ćete pratiti i ispoštovati ovih nekoliko jednostavnih pravila koja se odnose na vaš tip kože:

Tip 1 – Uvek izgori, nikad ne pocrni. Izbegavajte sunce. Prekrivajte ruke i noge, nosite šešire i sunčane naočari. Svaki pokušaj da dobijete boju biće bezuspešan i štetan. Za utehu, svetla koža sporije stari.

Tip 2 – Već nakon jednog sata provedenog na suncu, javljaju se blage opekotine. Nakon nedelju dana postiže se blagi stepen preplanulosti. Ne pokušavajte da postignete više od toga i koristite sredstva sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30, a nikako manje od SPF 15).

Tip 3 – I samo jedan sat na suncu dovoljan je da izazove blage opekotine. Nedelju Dana Kasnije, ten je umereno preplanuo. Koristite sredstva sa zaštitnim faktorom (SPF 20) i nemojte doći u iskušenje da i pored postignutog pređete na bilo šta manje od SPF 15.

Tip 4 – Ne razvija opekotine nakon sat vremena provedenog na suncu, a nedelju dana kasnije postiže intenzivno preplanuli ten. Iako su šanse za razvijanje raka kože znatno manje, sunce ipak izaziva štetu i prouzrokuje prerane bore. Trebalo bi da koristite sredstvo sa zaštitnim faktorom SPF 15.

SKLONITE SE SA SUNCA KADA OSETITE OVE ZNAKE:

Pregrejanost – koža vam je pretopla na dodir

Crvenilo

Rashladite se u mlakoj vodi 30 do 60 minuta.

Nanesite gel protiv bolova, umirujući losion i/ili hidratantni i hranljivi losion.

Bol, peckanje i preosetljivost

Pročitaj još:

Niste ni svesni koliko može biti opasno: Ako vidite krpelja na svom telu ponašajte se OVAKO!

Ispovest majke čije dete pati od alergija: Borili smo se godinama sa oticanjem i svrabom dok nisam saznala za OVO

Posetili smo Institut za onkologiju i radiologiju, evo kako izgledaThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Prijatelj ili neprijatelj: Koje su dobre i loše strane izlaganja sunčevim zracima?

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×