Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Razvijaju maštu i šalju bitne poruke: Zašto deci treba čitati prave bajke?

Bajke su nezaobilazan deo svakog detinjstva. Iako neki roditelji radije biraju moderne, manje okrutne Bajke ili ekranizacije bajki, važno je da deca čitaju prave bajke.

Ni ekranizacije pravih bajki ne mogu zameniti orginalne priče jer često ne prikazuju celokupno bogatstvo i složenost orginala. Ključno razdoblje za čitanje bajki je od četvrte do sedme godine.  Tek nakon četvrte godine dete može uvideti  iskustva van sopstvenog  iskustva.

– Važno je buditi kreativnost i zainteresovanost kod dece. Sve što utiče na maštu ili na razmišljanje o nečemu je dobro za dete u ovom periodu. Razvijaju se slike, ideje, sposobnost zamišljanja  i shvatanja. Treba odvojiti decu od tehnologije, igrica, crtaća jer to utiče pogrešno i može da utiče na razvoj govora ili mašte kaže psiholog Ivana Đurić.

Zašto deca treba da  čitaju prave bajke?

Životne lekcije

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Mnoge moralne lekcije pravih bajki su različite od njihovih ekranizacija. Pouka Male sirene nije kako se udati za princa, već spoznaja da naša dela imaju posledice. Bajke će nas jako dobro podučiti kako razlikovati dobro od zla jer su njihove lekcije jasne i deci.

 Nada

Bajke bude nadu u iskupljenje, Pobedu Dobra Nad zlom, nadu da će neprijatelji biti poraženi. Uvek naglasite pobedu dobra nad zlim i zajedničku snagu deteta i roditelja koji mogu preplašiti i oterati sve veštice i zla bića sveta. Dečja svest o stvarnim događajima sastoji se samo manjim delom u iskustvu, a u velikoj meri od mašte i zato deca vole srećne završetke i nadu bajki.

 Kritičko razmišljanje

Bajke uče decu da razmišljaju kritički  tako što deci jasno pokazuju posledice odluka i dela pojedinih likova.

Zastrašujuće u sigurnom kontekstu

Bajke pomažu deci da se nauče nositi sa zastrašujućim situacijama. Čitatelji se poistovećuju s likovima i suočavaju se sa zastrašujućim situacijama kroz njihovo iskustvo. Bajke mogu štetiti deci jedino ako ih odrasli plaše likovima  i događajima iz priča. Ako dete pokaže da se boji bajke, nemojte ih čitati neko vreme. Pogrešno je i razbijati iluziju bajki, govoreći da je to sve izmišljeno i da postoji samo u priči. Radije ukažite na srećan  završetak.

Teške istine

Mnoge bajke sadrže i istine koje je teško prihvatiti. Bajka ponekad najbolje kaže ono što se deci treba reći i pomaže nam da razgovaramo s decom i o ružnim stvarima. Jer život ne čine samo srećni trenuci. Nažalost,  i ružne stvari se događaju, te je decu potrebno pripremiti i za teška vremena.

Pročitaj još:

Izazov za roditelje: Kako da otkrijete talenat kod dece?

Samo bez panike: Šta da radite kada dete povraća?

Neka vaše dete maštu prenese na papir! Nagradni konkurs za male pisceThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Razvijaju maštu i šalju bitne poruke: Zašto deci treba čitati prave bajke?

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×