Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Rana iskustva ponavljamo stalno: Naučite zadatke i potrebe deteta na vreme!

Razvojne teorije ličnosti se bave procesom razvoja ili odrastanja. Ti pojmovi se definišu kao postepeno raskidanje odnosa zavisnosti i simbioze deteta sa roditeljima i njegovo “prerastanje” u samostalnu i autonomnu individuu, koja ima svoje potrebe, želje i mogućnosti.

– Razvoj čoveka se posmatra kao kružni tok po kom se razvojne faze, kroz Koje prolazi prvo dete, a potom odrasli, ponavljaju – kaže dr Aleksandra Jovanović Mađar, dečji psiholog, porodični edukator, psihoterapeut i osnivač Centra za podsticanje razvoja deteta.

Razvojne faze: 

  1. Faza postojanja
  2. Faza činjenja
  3. Faza mišljenja
  4. Faza formiranja identiteta
  5. Učenje uloga
  6. Faza integracije
  7. Faza ponovnog ponavljanja istih

– Prva faza odpočinje momentom rođenja deteta, a poslednja se završava sa devetnaestom godinom, nakon koje sledi njihovo ponavljanje. Za svaku razvojnu fazu kroz koju dete prolazi, postoje određeni zadaci koje ono treba da savlada – kaže Aleksandra.

Ona navodi da, pored zadataka, svaku fazu karakterišu i specifične potrebe koje dete traži da mu okolina zadovolji u vidu osećanja, želja i očekivanja.

– Ukoliko se detetu tokom razvoja, iz bilo kojih razloga, nezadovolje glavne potrebe iz određene faze, one neće prestajati da mu budu važne ni nadalje, tokom njegovog života. Nezadovoljene potrebe će se pojavljivati u vidu “gladi” za kojima će dete tragati i Kada bude odrasla osoba. Glad posmatrana na taj način, tumači se kao propušteno zadovoljenje važnih detetovih potreba koja će se u njegovom kasnijem životu ispoljiti kao prepreka u ostvarivanju autonomnosti, spontanosti i uspostavljanju bliskosti sa drugima – objašnjava Aleksandra.

Tata i sin

Foto: Profimedia

Ponavljanje je pravilo koje važi i za sve druge potrebe koje dete ima, a koje ono na vreme i na adekvatne načina dobija. Zadovoljene potrebe iz detinjstva će se ponovo pojavljivati u raznim životnim fazama i variraće u zavisnosti od životnog doba u kom se čovek nalazi.

Aleksandra se potrudila da što približnije objasni ove faze, pa je ovakvu situaciju ilustrovala kroz primer:

“Zovem se Luka i imam dve godine. Na svako pitanje koje mi se postavi, ja automatski odgovaram „Ne“. Kada me tata pita kako sam, kažem:”Ne, dobro.” Kada pita: “Šta si jeo za ručak? “, kažem: “Ne tunjevinu.” Čak i kada me pitaju „Hoćeš li sladoled?“ ja automatski kažem: „Ne“! Vežbam da kažem „Ne“, “Neću”, “Ne želim ” i “Ne možete me naterati!” Kada me mama zamoli da uradim nešto zaista važno, ja obično kažem “E, baš neću!” čak i kada mi je jako stalo. Moglo bi se reći da je u ovoj fazi odrastanja moj zadatak da govorim „Ne“.

Znate, biće mnogo situacija u mom životu kada će mi biti drago što umem da kažem „ne“. Kada Budem Imao osam godina i nađem se u prilici da ukradem čokoladicu…. Kada budem imao trinaest godina pa druga deca počnu da me nagovaraju da zapalim cigaretu ili kada počnu da me nagovaraju da probam drogu… Kada budem imao osamnaest i kad me druga deca budu izazivala da vozim brzo… Kada budem imao sedamnaest, a devojka koja mi se sviđa, kaže: “Ma, hajde, pa svi to rade! Je l’ s tobom nešto nije u redu? “… Kada budem odrastao i neko me bude pritiskao da preuzmem još poslova, a već sam preko glave zatrpan obavezama….

Šta mislite, kada je trenutak da stičem tu neprocenjivu sposobnost i umeće da drugima kažem “ne”? Prirodno i najlakše vreme za to je upravo sada, kad imam dve godine. Moji roditelji mi pomažu da često kažem ne, a pored njih je tu i moja vaspitačica.”

*** Predavanja iz Porodične edukacije koje organizuje Aleksandra za stručna lica i roditelje, imaju za cilj da odraslima približe na popularan način zadatke i potrebe deteta koje prolazi kroz određenu fazu  razvoja. Ova predavanja su preventiva, jer se propusti koje se prave tokom odrastanja deteta jasno ispoljavaju u odrasloj dobi u kojoj se traži psihoterapijska potpora. Doktorka će svoje izlaganje na ovu temu imati i na festivalu “Roditeljstvo novog doba” koji će se održati 1. i 2. aprila u Beogradu na Adi Ciganliji, u prelepom prostoru Integra Life Cluba ***

Pročitaj još:

Izazov za roditelje: Kako da otkrijete talenat kod dece?

Samo bez panike: Šta da radite kada dete povraća?

Neka vaše dete maštu prenese na papir! Nagradni konkurs za male pisceThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Rana iskustva ponavljamo stalno: Naučite zadatke i potrebe deteta na vreme!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×