Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nesigurnost i nisko samopouzdanje: Problem koji uništava ljubavne odnose

Nesigurnost za ljubavni odnos može biti jako destruktivna.

Umesto ljubavi i brižnosti, nesigurnost stvara veliki broj problema u odnosu koji deluju sasvim nerešivo. Emocionalni problemi partnera utiču na opšti odnos i dolazi do gomile naizgled suludih rasprava ili svađa, a koren problema je mnogo dublje nego što to izgleda.

– Nesigurnost partnera je veliki problem u odnosu jer rad na tome zavisi isključivo od njega. Takve stvari poitiču još od detinjstva i nemaju nikakve veze direktno sa vama. Možete hiljadu puta da pričate kako je neko najlepši, najbolji ili koliko ga volite ali nesigurnoj osobi to ništa ne znači. Komunikacija je naravno uvek dobra stvar, ali takve osobe bi trebalo da porazgovaraju sa psihoterapeutom i otkriju koji je izvor tolike nesigurnosti i šta se tu zapravo dešava- objašnjava Slađana Đorđević klinički psiholog i telesni psihoterapeut.

ljubav veza par svađa

Foto: Profimedia

Uz nesigurnost ide nizak nivo samopouzdanja, ljubomora, nepoverenje i sve to zajedno uništava i najlepše ljubavne odnose.

Ipak, često je nesigurnost prikrivena na mnogo načina pa ne možete ni da zamislite da je u stvari to problem koji muči vašeg partnera. Njegovo ponašanje opravdavate nekim drugim razlozima jer se često kod muškaraca nesigurnost ispoljava kroz visok stepen egoističnosti i deluje vam kao da je on veoma siguran u sebe.

Ovo su karakteristike koje uglavnom imaju nesigurne osobe:

Zavisi od vas

Nesigurna osoba se oseća kao da vam nije potrebna. Želi da zavisite od nje jer tako zna da čete ostati sa njom. U stvarnosti, nesigurna osoba je ta koja zavisi od vas.

Sumnjičav je

Nesiguran partner će u svemu videti pretnju. Svako koga upoznate ili ostvarite prisniji oblik komunikacije za vašeg partnera predstavlja problem i počinje da sumnja u vašu vernost i odanost.

Ima potrebu da kontroliše

Nesiguran partner će u svakom trenutku hteti da zna sa kim ste, gde ste i štaradite. Želeće da mu prepričate sve svoje aktivnosti. Nakon nekog vremena će početi da proverava vaš telefon, aktivnosti, a nekada čak dođe i do toga da vas partner prati.

Depresivan je i anksiozan

Ako je vaš partner nesiguran, postoji veća verovatnoća daće reagovati u afektu. Negativne emocije će iskaljivati na vama, a one apsolutno kontrolišu njegovo ponašanje. Možda će izbegavati komunikaciju i odbijati bilo kakav razgovor.

To je posledica nesigurnosti i straha jer se boji da ćete otići. Čak i onda kada mu ne dajete nikakav povod, nesiguran partner će živeti u strahu da ćete ga ostaviti jer duboko u sebi znaju da možete bez njega. Zbog ovoga nikada ne može da se opusti i i prepusti odnosu, pa neprestano oseća teskobu.

Pročitaj još:

Seks u dugim vezama ili braku: Bitno je da planirate!

Pretpostavka je majka svih problema! Naučite da ono što želite, to i kažete

Pretpostavka je majka svih problema! Naučite da ono što želite, to i kažeteThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Nesigurnost i nisko samopouzdanje: Problem koji uništava ljubavne odnose

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×