Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

10 plaža Krfa: Saznajte sve tajne koje krije grčko ostrvo

Od oslobađanja srpskog naroda od obaveze da u Evropsku uniju sa sobom mora poneti dozvolu za ulazak, iliti vizu, srpski turisti pohrlili su u toliko željenu Zapadnu Evropu i njene, uglavnom urbane lepote – Veneciju, Prag, Rim, Pariz, pa i Barselonu.

I broj turističkih agencija je od tada narastao poprilično. Međutim, ono što nije naraslo je kreativnost i širenje kulture putovanja upravo od strane agencija, Koje, je li, treba da budu one koje kreiraju turistčki proizvod.

Ako pažljivo, ili čak i nepažljivo pogledamo ponudu srpskih agencija, uočićemo da ona liče “kao jaje jajetu”.  Svi nude gotovo ista putovanja – u evropske metropole, iste destinacije za odmor na moru i jedan naš fenomen. A to su spartanski jednodnevni izleti gde se ustaje u četiri ujutro kako bi se otišlo u banju u Mađarskoj, ili još spartanskije putovanje do Venecije bez noćenja, gde bunovni razgledate Grad Svetog Marka, pa posle toga pravac autobus i opet noćenje u istom. Valjda vam onda Venecija i dođe kao pravi san.

U tom moru gotovo istih ponuda ipak ima onih koji žele da stvore nešto novo. Nekoliko agencija je proteklih godina stvorilo nekoliko novih destinacija u Grčkoj, kao što su Afitos, Skopelos, Evija, Pilion, Amuljani… što nije mnogo, ali je za pohvalu.

Poslednjih je godina popularno i letovanje u Španiji, uz obilaske Barselone, Azurne obale, Italije. U poslednje vreme se na sličan način nudi i Sicilija uz obilaske Rima i Napulja.

Paleokastritsa

Paleokastritsa

Možda najbolji pokazatelj kako se jedna stara destinacija može doživeti na potpuno novi način je program „10 plaža Krfa“.

Krf je srpskim turistima dobro poznat, ali postoje i oni koji na Krf odu, ne pomere se iz jednog od mnogobrojnih mesta, i ukoliko je vreme dva dana loše, svima pričaju kako na Krfu „ništa ne valja“. Naravno, nije to slučaj samo sa Krfom. Ali kada je ovo ostrvo u pitanju treba imati na umu da je njegova obala 217 kilometara dugačka, što je samo 70 kilometra manje od čitave crnogorske obale.  Pri tom, Krf ima mnogo plaža, natprosečno puno. Osim toga ovo rajsko ostrvo, je poptuno prekriveno zelenilom i u svojoj unutrašnjosti takođe nudi visoke planine sa zapanjujućim vidikovcima, ali i široke ravnice.

Program “10 plaža Krfa” pruža vam priliku da gotovo svakoga dana na letovanju imate priliku da bez ikakvog dodatnog plaćanja posetite ono najlepše što se na Posejdonovom posedu može videti.

Krf-Kasiopi

Krf-Kasiopi

Ovaj program je koncipiran tako da posle doručka u hotelu sa bazenom svakoga dana krećete na novu plažu, novi doživljaj, novo, ali drugačije opuštanje…

Grad Krf , uz Dubrovnik i Veneciju jedan je od tri najlepša primera Venecijanske arhitekture na Mediteranu. Čak dve tvrđave nadkriljuju grad, a između njih se nalazi najveći trg u Evropi, Eslpanada ili Spienada. Stari grad je lavirint kamenih ulica i kuća, sa čarobnim trgićima na koje nalećete nenadano i na kojima ćete se odmoriti u hladovini starih kamenih palata. Zbog dve tvrđave, mešavine velikog otvorenog prostora, zelenih vrtova, velelepnih palata, ali i kamenih uskih uličica i drevnih crkava, grad Krf se smatra možda i najraznovrsnijim mediteranskim urabnim biserom.

Miris mora prolazi kroz uske ulice i vodi vas ka malim radnjama, ka odličnoj svežoj kafi u toplim grčkim kafićima, meša se sa mirisom jagnjetine, maslinovog ulja i origana u čarobnim tavernama na malim trgovima… To je grad Krf.

Glifada

Glifada

Volite pesak? Nema problema, birajte zlatnu plažu Glifada, peščane dine na jugu ostrva, male plaže sa belim peskom…

Ne volite pesak? I opet – nema problema.

Krf-Kasiopi

Krf-Kasiopi

Tu su predivne uvale Kasiopija, od belog kamena i bistre vode od čijih će vam boja zastati dah. Šta reći o uvalama u Palokstrici… Tu more kao da je potražilo zaklon u desetak malih i većih uvala koje se sve završavaju plažama. One se najbolje vide iz malog seoceta Lakones, do koga treba 15 minuta vožnje uzanim putem. Samo selo je ostatak planinskih grčkih sela sa svom raskoši te meditarenske seoske arhitekture. Kamene i kuće krečene u mešavinu belih i jarkih nijansi, same po sebi su spomenik vredan pažnje. A onda….

Paleokastritsa

Paleokastrica

Stanete na liticu i pogledate dole ka Paleokastrici. I sva bekrajnost mora i lepota prirode i njene snage vam pokažu koliko je Mediteran lep. Teško opisiva pastelno-safirna boja mora prekinuta je trakom belih plaža koje krivudaju mnoštvom uvala. Sa duge strane zeleni se kopno koje se negde lagano, a negde naglo uzdiže iznad mora.

Sidari - Kanali ljubavi

Sidari – Kanali ljubavi

Jedan od najvećih doživljaja na Krfu je odlazak do tzv. “Kanala Ljubavi” u mestu Sidari. Zlatni pesak more kruni sa slojevitih stena i opet stvara peščane uvale, a između njih i pećine kroz koje je zabranjeno, ali neodoljivo proći. Stara je priča da ko tuda prođe sa voljenom osobom… Znate već. Voda je nestvarno čista i zelena i topla.

Peroulades

Peroulades

Nedaleko odatle nalazi se Peroulades, ili kako je Englezi zovu Sanset plaža. Tu se pada u iskušenje da je o njoj teško pisati, jer je rečima teško dočarati tu grandioznost i lepotu.

Tik pod stenom-grebenom visokim i do 100 metara smestila se plaža crvenog peska, ispresecana prirodnim kamenim mostovima. Plaža i stena okrenuti su ka zapadu, tako da Helios spušta sunce pravo u more ispred vas, kada dođe vreme da se dan ugasi. Prizor koji budi jake emocije.

10 Plaža Krfa10 Plaža Krfa10 Plaža Krfa10 Plaža Krfa10 Plaža Krfa10 Plaža Krfa10 Plaža KrfaPaleokastritsaCorfu bayGlifadaGlifadaKrf-LakonesKrf-KasiopiKrf-KasiopiKrf LoanninaKasiopikanoni-corfuGlifadaGlifadaGlifadavKrf-PaleokastritsaPaksosPaksosPaleokastricaPerouladesPerouladesSidari - Kanali ljubaviSidari - Kanali ljubavi10 Plaža Krfa

Ali Krf je mnogo više, čak i od predivnih plaža.  Ali o tome čitajte sledeće sedmice u nastavku ove priče…

A posle Krfa slede i drugi neobični programi koje smo primetili.

Pročitaj još:

Ostvo Evija: Upoznajte skriveni dragulj Grčke

Kopnena sirena: Legenda o Varšavi, gradu koji bi trebalo da obiđete

Ruralno i moderno: Ovo su najlepša etno sela u SrbijiThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

10 plaža Krfa: Saznajte sve tajne koje krije grčko ostrvo

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×