Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Srećni bambus: Poklonite sebi ljubav i uspeh!

Bambus

Foto: Profimedia

Srećni Bambus (lucky bamboo) ili sobni bambus je danas standardni deo ponude skoro svih cvećara i čest izbor mnogih kupaca. Svako od nas je bar jednom dobio ovu neobičnu biljku, bilo u buketu, bilo samostalno i nakon saznanja da joj nije potrebna posebna nega i mnogo pažnje, sigurno je mnogima postala omiljeni deo kućnog zelenila.

Često se poklanja kolegama i saradnicima ili prijateljima za dekoraciju poslovnog prostora jer se veruje da donosi uspeh i napredak u karijeri.

Ono što verovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus! To je zapravo biljka koja se naziva Dracena sanderiana i svojim izgledom zaista podseća na bambus, što objašnjava ime kojim je popularizovana u svetu.

U Aziji se srećni bambus tj. Dracena sanderiana unosi u novi dom jer se veruje da pozitivno utiče na emocije ukućana i atmosferu u domu.

Privlačnog izgleda i neobične strukture, ova višegodišnja biljka je veoma prilagodljiva i izdržljiva, što je čini izuzetno vrednom za uređivanje savremenih zatvorenih prostora u kojima veliki broj sobnih biljaka danas ne može da opstane.

Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvećem i drugim elementima.

Prema feng shui-ju, koji naglašava simboliku ove biljke, trebalo bi da obratite pažnju na broj stabljika koji kupujete jer se smatra da dve stabljike donose ljubav, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo, a devet sreću na svim poljima.

Danas postoje tri osnovne forme tzv. srećnog bambusa, a to su ravni bambus, uvijeni bambus i bambus slobodnog stila. Ove tri forme su kasnije poslužile kao osnova za razvoj niza varijeteta koji se mogu naći u prodaji.

Održavanje:

Potrebno je da znate svega nekoliko informacija o ovoj interesantnoj biljci i da joj poklonite malo pažnje kako bi krasila vaš dom dugi niz godina.Poput rezanog cveća, tzv. srećni bambus se drži u vodi.

Trebalo bi menjati ili dolivati vodu na svakih 10 dana do dve nedelje, jer brzo crpi hranljive materije. Koristite odstajalu vodu i napunite vazu do oko 10-ak cm visine.

Osetljiv je na direktnu sunčevu svetlost, koja može dovesti do promene boje listova (postaju žuti).

Listovi mogu da promene boju u žutu zbog viška hlora u vodi, a ukoliko do toga dođe, odstranite ih kako bi se na njihovom mestu razvili novi listovi.

Uspeva u širokom rasponu temperature, otprilike od 15 do 32oC.

Prihranjivanje nije neophodno, ali možete mu dodati malo tečnog đubriva sa vremena na vreme.This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Srećni bambus: Poklonite sebi ljubav i uspeh!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×