Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Država bez rešenja – Kome ostaviti decu, ako se roditelji zaraze?

Doktor Predrag Kon je u intervjuu koji je dao dnevnom listu Danas govorio o trenutnom stanju u Srbiji kada je reč o rastućoj epidemiji.

On je rekao da smo trenutno na vrhuncu zaraze, ali da se plaši šeste nedelje.

– Ako ćemo da preduzimamo drastičnije mere, sada je došlo vreme da se o tome odlučuje – bio je jasan.

Na pitanje šta će biti sa decom čija su oba roditelja zaražena, odgovorio je – Ako su i deca i Roditelji zaraženi, a nema potreba za hospitalizacijom, sa epidemiološke tačke gledišta može da se razmišlja o strogoj kućnoj izolaciji, i da te porodice ne idu u improvizovane bolnice. Problem je ako roditelji moraju u bolnicu. Dobro bi bilo da roditelji unapred razmišljaju o tome i da imaju plan gde će dete smestiti u takvom slučaju. Bez obzira na to što većina misli da neće biti zaraženi, treba planirati unapred. I Ministarstvo rada je kazalo da će se i centri za socijalni rad uključivati i pomagati.

Komentarišući trenutnu situaciju sa zaraženim osobljem po srpskim bolnicama dr. Kon je rekao da zdravstveni sistem nije ugrožen, ali da je situacija krajnje ozbiljna.

– Oboleli radnici i radnici u izolaciji su gubici koji se moraju nadomestiti. Ekipe se smanjuju a isti posao ostaje. Nema tu velike pameti. Ogromna dodatna aktivnost je potrebna. S tim da zaraženi zdravstveni radnici koji ne pokazuju nikakve simptome mogu od kuće da se uključe i da obavljaju recimo deo administrativnih poslova – kaže Kon.

On je još rekao da je virus mnogo rasprostranjeniji u Srbiji od onoga što je trenutno poznato, ali da ipak postoji jedna pozitivna stvar u svemu ovome.

– Asimptomatske infekcije koje sada otkrivamo na jednoj strani teško se prenose a na drugoj teoretski je moguće da one ukazuju da virus slabi, i da se smanjuje njegova virulencija da izazove bolest. Ako je to slučaj, onda bi to bilo veoma dobro – potvrdio je svoj umereni optimizam čuveni epidemiolog.

Izvor: Danas

Kon: Nismo bezbedni na jesen, ako virus preživi leto ne znamo kako će se razvijati

The post Država bez rešenja – Kome Ostaviti Decu, ako se roditelji zaraze? appeared first on Luftika.This post first appeared on Luftika, please read the originial post: here

Share the post

Država bez rešenja – Kome ostaviti decu, ako se roditelji zaraze?

×

Subscribe to Luftika

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×