Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ny praxis när webbsidor kastas eller arkiveras?

Tags: sidan

Webbläsaren Firefox experimenterar med ett webbläsartillägg för att inte visa felsidor av typen 404. Istället för webbplatsens egna 404-sida uppges besökarna istället få den senaste versionen som Internetarkiveringen Wayback Machine fångat in. Tanken med denna funktion är att hjälpa de som gör efterforskningar, följer referenser och liknande fall när man inte nödvändigtvis bryr sig om att Sidan inte längre är tillgänglig på webbplatsen.

Ny praxis – redigera sidan, pinga Wayback Machine och sedan slänga sidan?

För merparten av de som driver webbplatser kommer detta säkert inte vara något problem. Men för den som vill påverka hur den där arkiverade sidan ser ut går det faktiskt att meddela Wayback Machine att hämta sidan på nytt, detta under rubriken ”Save Page Now” vilket du finner på länken nedan.

Om du i efterhand ångrar dig är det egentligen inte konstigare än att återuppliva samma adress som den gamla sidan hade, fixa ett lämpligt innehåll och be dem hämta sidan på nytt.

Nu kan det mycket väl bli flera olika tjänster som arkiverade sidor hämtas från. Troligtvis kommer Google använda sin egen cachefunktion om de bygger in någon liknande funktion i Chrome. Du kanske sett den lilla pilen till höger om adresserna i Googles sökresultat? Där kan man kolla på hur sidan såg ut sist Google besökte den.

Vad jag vet har inte Google någon funktion som gör att de snabbt tar en titt på sidan. Men om man använder webbstandarden sitemaps och har listat dem i Google Search Console och Bing Webmaster Tools kommer sökmotorerna troligen titta till sidan inom några dagar i alla fall. Sen kan du kasta sidan.

Ett knep som gäller just Google är att söka på en adress med prefixet cache:, exempelvis så här:

cache:http://webbstrategiforalla.se/

Med ovan sökning kan man se hur denna webbplats såg ut sist Google besökte startsidan. Får du ett 404-meddelande vid denna typ av sökningar så har inte Google någon vetskap om adressens innehåll. På detta sätt vet du vad Google fångat upp.

404or syns (kanske) i din webbstatistik

Den här typen av funktioner faller kanske utanför vad din webbplats statistikfunktion kan fånga upp i sitt nuvarande skick. Det beror på att det troligen inte hämtas några filer från webbplatsen. Däremot, om du fångar upp vilka adresser som efterfrågats och där ett 404-felmeddelande skickats så kan du ha koll på vilket material som är kastat men fortfarande är efterfrågat.

Detta gör att man kan behöva ha koll dels på vilka historiska sidor som varit viktiga, men också ha stenkoll på alla felmeddelanden.

Vill du läsa mer om avveckling av webbsidor, och hela webbplatser, så finns det en hel del tips och praxis i boken Webbstrategi för alla. Just nu har förlaget sommarrea, så e-boken kostar 79 kr och ett företagsköp kostar 799 – då får man en bok på papper och rätt att lägga e-boken på intranät för spridning till alla anställda ›

Bloggpostens länkar

  • Internet Archive Wayback Machine
  • Resurrect Pages – ett äldre webbläsartillägg för att se sidor från arkiv
  • Sitemaps.org – kronologisk innehållsförteckning över en webbplats
  • Gadgets 360: Firefox Will Try to Show You Saved Archive of a Page Instead of 404 Error
  • Hitta rapporten med 404-fel i Google Analytics

Inlägget Ny praxis när webbsidor kastas eller arkiveras? dök först upp på Webb­strategi för alla.This post first appeared on Webbfunktion.com, please read the originial post: here

Share the post

Ny praxis när webbsidor kastas eller arkiveras?

×

Subscribe to Webbfunktion.com

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×