Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Descărcătoarele de supratensiune electrică

Aparatele de protecţie, denumite descărcătoare de Supratensiune, ne pot proteja instalaţiile electrice din locuinţe, e drept că nu 100% (nu există de fapt niciun descărcător care să protejeze total), dar este mai bine decât deloc. Unda de supratensiune care apare, de exemplu, din cauza defectelor de la generatoarele şi transformatoarele electrice sau, pe timpul furtunilor, când descărcările electrice ating stâlpii de înaltă tensiune ne pot face „varză” cam orice aparat aflat în priză, chiar dacă este “off”.

Iulian Smarandache, director la Schrack Energietechnick, companie care furnizează aparataj electric de joasă tensiune şi cablare structurată, spune despre aceste descărcătoare că “sunt ca nişte asigurări. Le cumperi şi nu ştii dacă vor fi folosite vreodată. Dar te salvează când are loc o supratensiune în reţea.” Supratensiunea durează mai puţin de o secundă, sufficient ca în lipsa descărcătoarelor aparatele să fie “prăjite”.

Pentru apartamente şi alte immobile de locuit există descărcătoare de clasă C. În cazul locuinţelor, care folosesc curent monofazat (220 volţi) o protecţie sigură ar costa circa 60 de euro. Ea ar consta în instalarea a două descărcătoare – unul pe firul de intrare a curentului şi altul pe firul nul – deoarece unda de supratensiune poate veni pe oricare dintre fire. În clădirile care au curent trifazat (380 volţi) sunt necesare patru aparate (120 euro). Există şi protecţii mai sophisticate, dar şi preţul e pe măsură. Oricum, descărcătoarele se montează în tabloul electric sau chiar în dozele prizelor sau întrerupătoarelor. Cât despre locul de unde le cumpărăm este indicat să nu fie în niciun caz “de la tarabe”, iar montarea lor să fie făcută de un electrician autorizat.

Mai există şi descărcătoare de clasa D care se montează în apropierea sau chiar pe punctul de racordare la circuitele electrice de alimentare (cum ar fi prelungitoarele cu protecţie).This post first appeared on 365Days, please read the originial post: here

Share the post

Descărcătoarele de supratensiune electrică

×

Subscribe to 365days

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×