Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Explorer vs Firefox

Zowel Internet Explorer (Explorer 7.0) als Mozilla Firefox (Firefox 2.0) kwamen de voorbije dagen met een nieuwe versie van hun browser, die u moet toelaten het net nog beter te verkennen. Maar welke is nu eigenlijk de beste?

Geschiedenis

Met internet Explorer verdreef Microsoft marktleider Netscape eind jaren '90 van de markt. De zevende versie biedt allerlei nieuwigheden, waarvan het gebruik van tabs de opvallendste is. De tabs maken het mogelijk om binnen één browsersessie meerdere vensters te openen.
Open source-project Firefox - ontwikkeld door vrijwilligers - snoept langzaam maar zeker marktaandeel af van Explorer. De vorige versies waren volgens kenners beter en veiliger dan Microsofts programma.

Gebruiksvriendelijkheid

De tabs van Explorer werken vlot, en laten toe eenvoudig en snel tussen verschillende pagina's te switchen zonder daarbij tientallen vensters in de taakbalk open te hebben. Een fikse verbetering dus. Met een klik op het muiswiel opent een pagina in een nieuwe tab. ook RSS-feeds (automatische nieuwsupdates) worden nu ondersteund, en een zoekmachine is geïntegreerd. Voor al deze nieuwigheden ging Explorer de mosterd halen bij Firefox. Een minpunt is dat voorlopig alleen de Engelse versie beschikbaar is.

De tabs had Firefox al lang, maar er werd aan gesleuteld. Wie veel tabs open heeft staan, kan nu in één klik een volledige lijst oproepen. Zeer handig. Ook het verderzetten van eerdere, afgesloten sessies is een pluspunt. Op het vlak van zoeken in de pagina is de gebruiksvriendelijkheid er op achteruitgegaan. Zoeken gaat nog steeds enorm gemakkelijk maar de makers vergaten een 'volgende' en 'vorige' knop te plaatsen. Wel handig: spellingcontrole en 'live bookmarks'die veranderingen op websites bijhouden.
Conclusie: Firefox Wint

Ondersteuning

Explorer draait Enkel Onder Windows XP uitgebreid met service pack 2. En enkel onder Windows. Dit is een groot minpunt.

Firefox daarentegen is er voorl elk denkbaar platform. Het nadeel is wel dat somminge sites geschreven zijn met Explorer en dus minder werken bij Firefox.
Conclusie: Firefox wint

Veligheid

Veiligehid is een aspect waar Micrsoft fel op hamert. Anti-phishing (fraudesysteem waarbij een site zich vermomt als een andere site) zit ingebouwd, maar deze beveiliging werkt met enige vertraging. Explorer lijdt het meeste van de browser onder virusaanvallen. Sommige anti-virusmakers vonden naar eigen zeggen al beveiligingslekken.

Firefox staat bekend als ultra-veilig. Niet iedereen is het daarmee eens en volgen professionals is Firefox even (on)veilig als Explorer. In de toekomst sowieso doordat hackers hun pijlen richten op de grootste browsers. De anti-phishing werkt in ieder geval sneller en beter dan bij de tegenhanger.
Conclusie: gelijkspel

Eindconclusie

Explorer 7.0 gaat duidelijk spieken bij Firefox. Maar zoals zo vaak geldt is het origineel beter dan de kopie. Voor wie extra handigheidjes niet zo belangrijk zijn, zal Explorer voldoen. Wie het maximum uit zijn surfervaring wil halen, kijkt best eens naar Firefox, net als wie uit professionele overwegingen achter het scherm zit. Uiteindelijk kunnen we dus besluiten dat Firefox 2.0 voorlopig de beste op de markt is.

Downloaden? (klik op het logo)(Source: GvA 31 oktober 2006, p13)
2006 Jeroen Levens


This post first appeared on Actuele Marketing Topics, please read the originial post: here

Share the post

Explorer vs Firefox

×

Subscribe to Actuele Marketing Topics

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×