Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Τι θα γίνει με το lockdown στην εστίαση - Η πρόταση για κλείσιμο και η πρώτη απάντηση


10-9-2020

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, αφού, όπως λέν, αντιμετωπίζουν αδιαφορία από την κυβέρνηση. Με το αιτιολογικό πως η κυβέρνηση αγνοεί τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στον κλάδο της εστίασης, τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα καταστήματα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως λένε στην ανακοίνωσή τους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων να συνεχιστεί και σε επόμενες φάσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του Σωματείου: «Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση, θέτοντας προς συζήτηση οργανωμένες προτάσεις και ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο δράσης που θα προστάτευε τον κλάδο, προβλέποντας την καταστροφή που ερχόταν κατά πάνω μας. Ωστόσο, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα, είναι αυτό που εισπράττει ο κλάδος από κάθε κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ».

Τα αιτήματα των επιχειρηματιών εστίασης

Τα μέλη του Σωματείου, που ανήκουν σε έναν επιχειρηματικό κλάδο που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως αναφέρουν, εξαιτίας της πανδημίας, ζητούν από την κυβέρνηση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ελευθερία για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους, μείωση των ενοικίων, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, οικονομική ενίσχυση ώστε να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις και άλλα αιτήματα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο ζητά από την κυβέρνηση:

Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑμεΑ, καροτσιών. Παράλληλα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν τις 00:00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κ.λπ. Επαναπροσδιορισμός των μέτρων για τους όρθιους πελάτες, ούτως ώστε να επιτρέπεται ο χορός και ταυτόχρονα η ύπαρξη συνεργασίας με μουσικούς, καλλιτέχνες και djs. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουν και να πληρώνουν το 100% αυτού, και αντίστοιχα να γίνει φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ.). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα αιτήματα:

Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων.
Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.

Δανειοδότηση από τράπεζες με 12μηνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την εξέδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία, αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Σωματείου, οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν:

Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ και στον ΕΟΤ.
Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση και επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας, όσον αφορά την επισκεψιμότητα.

Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ενοικίου).
Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.
Επίσης: Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.

Θέσπιση ειδικού ταμείου «ανεργίας-αποζημίωσης» για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

Πηγή:https://sputniknews.gr/oikonomia/202009098191456-ti-tha-ginei-me-to-lockdown-stin-estiasi---I-protasi-gia-kleisimo-kai-i-proti-apantisi/


This post first appeared on ΘΗΒΑ NEWS, please read the originial post: here

Share the post

Τι θα γίνει με το lockdown στην εστίαση - Η πρόταση για κλείσιμο και η πρώτη απάντηση

×

Subscribe to ΘΗΒΑ News

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×