Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#RENCANA ~ Baik buruk Tun M kembali jadi PM

BERIKUT ialah senarai baik atau buruknya negara jika Tun Mahathir kembali menjadi perdana menteri.

Kaedah strategic foresight method digunakan yang melibatkan segi tiga antara rekod masa lalu (weight of the past), tekanan dan desakan masa kini (push of the present) dan tarikan masa hadapan (pull of the future).

Pertamanya, era kerajaan kuat akan kembali. Berbeza dengan Perdana Menteri Najib yang mengamalkan prinsip ‘era kerajaan mengetahui segala-galanya sudah berakhir’, pendirian Tun Mahathir terhadap kerajaan yang kuat adalah jelas, sepertimana boleh dilihat melalui pendirian beliau memaksimumkan kepakaran birokrat tempatan dan menghapuskan penggunaan perunding asing (consultant).

Kedua, segala tuduhan dan dakwaan salah laku politik Tun Mahathir sepanjang 22 tahun menjadi perdana menteri (1981-2003) berkemungkinan besar tidak akan disentuh lagi.

Maka berpotensi menimbulkan penentangan kelompok yang dipinggirkan serta mereka yang menganggap diri sebagai mangsa ‘rejim Tun Mahathir yang terdahulu’.

Tambahan lagi, segala tuduhan rangkaian ‘kapitalisme kroni’ di dalam mahupun di luar negara yang menguntungkan Tun Mahathir dan keluarga tidak akan dirungkai, disiasat, mahupun dirobohkan.

Meskipun Pakatan Harapan berikrar untuk melaksanakan reformasi ekonomi, namun tidak semua pimpinan sanggup untuk mengisytiharkan harta termasuklah Tun Mahathir.

Meskipun demikian, siasatan ke atas syarikat 1MDB akan dijalankan secara terbuka dan tiada Akta Rahsia Rasmi (OSA) akan dikenakan bagi akses awam.

Segala dokumen dan transaksi 1MDB boleh didedahkan kepada umum. Laporan audit bertauliah yang lengkap akan dikemukakan.

Demikian juga segala siasatan berkaitan urus tadbir institusi awam seperti KWSP, Mara, Felda, dan Tabung Haji akan didedahkan kepada umum.

Persepsi keyakinan rakyat akan positif dengan penahanan dan perbicaraan individu-individu berprofil tinggi secara besar-besaran sekiranya terbukti bersalah.

Badan kehakiman pula berkemungkinan berhadapan cabaran baharu. Segala tuduhan dan dakwaan campur tangan Tun Mahathir dalam institusi kehakiman dahulu tidak akan diselidik.

Reformasi institusi kehakiman mungkin akan dilaksanakan dengan tekanan reformis PKR, Amanah dan DAP.

Sektor ekonomi paling mencuri perhatian. Tun Mahathir baru sahaja menghuraikan sedikit-sebanyak tawaran beliau mengutamakan industri tempatan yang dibantu pengenalan pelbagai subsidi serta dorongan peningkatan produktiviti.

Langkah ini berlawanan dengan pendekatan PM Najib memotong (rasionalisasi) subsidi.

Dasar fiskal sebegini menepati anjuran ahli ekonomi terkemuka John Maynard Keynes di mana setiap perbelanjaan kerajaan meskipun hingga menghasilkan perbelanjaan defisit, mampu merangsang output ekonomi yang lebih besar (multiplier effect).

Dasar luar yang lebih agresif berkemungkinan kembali di bawah teraju Tun Mahathir seperti mana gaya beliau terdahulu yang lantang berhadapan kuasa besar seperti Amerika, UK, Australia, dan Eropah. Corak dasar ini berbeza dengan pendekatan ‘diplomasi lunak’ di bawah Perdana Menteri, Najib Razak.

Pasti menarik juga untuk melihat bagaimana Tun Mahathir bakal menangani Presiden Donald Trump. Kemungkinan beliau akan menarik balik janji PM Najib yang ingin ‘membantu mengukuhkan ekonomi Amerika’.

Kaedah pembuatan keputusan Tun Mahathir yang dominan sejak awal proses penubuhan Pakatan Harapan – sama seperti mana gaya beliau sepanjang 22 tahun menjadi PM – turut membayangkan kemungkinan berlaku persaingan sengit dalam proses pembuatan keputusan Kabinet Pakatan Harapan nanti.

Persaingan antara idealisme reformis dalam PKR, DAP dan Amanah dengan kepentingan rangkaian PPBM (dan kemungkinan sebahagian Umno) yang mendukung Tun Mahathir dan PPBM bakal sengit.

Konsensus yang terpaksa menyaksikan kompromi sebahagian prinsip dan semangat reformasi yang diperjuangkan mungkin tidak dapat dielakkan.[SH]

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner


This post first appeared on Blog Sensasi, please read the originial post: here

Share the post

#RENCANA ~ Baik buruk Tun M kembali jadi PM

×

Subscribe to Blog Sensasi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×