Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#SENSASI PANAS~Tun M isytihar keluar parti UMNO untuk kali ketiga

Tindakan Tun Mahathir keluar daripada parti UMNO bukanlah sesuatu yang baharu, generasi muda mahu Tun lakukan lebih daripada itu.

Sudah berapa kali agaknya mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad keluar UMNO?

Selepas diumumkan hari ini, Mahathir secara rasmi keluar parti, ya, secara rasminya!

Tetapi tindakan keluar UMNO dan sertai semula bukanlah perkara baru bagi Mahathir. Malah, secara rohaninya, Mahathir memang sudah lama bukan UMNO.

Daripada mula mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, anggota kabinet Barisan Nasional yang lain, menentang polisi-polisi kerajaan, menentang akta yang diperkenalkan kerajaan, menyerang badan berkanun kerajaan hinggalah melawat demonstrasi Bersih 4.0 tahun lalu, tidak ketinggalan kesediaanya untuk terus menyertai perhimpunan tertutup penentang Najib pada 27 Mac depan, Mahathir sudah lama bukan UMNO.

Situasi politik Mahathir menjadi lebih parah apabila satu-satunya ‘kuasa’ dalam UMNO beliau, iaitu anaknya, Datuk Sri Mukhriz Mahathir pula digugurkan (diminta undur) dari jawatan Menteri Besar Kedah dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah..

Tekanan demi tekanan, selepas semua usahanya untuk menggulingkan Najib gagal, Mahathir secara rasmi ‘keluar’ UMNO hari ini.

Kita bukan tidak tahu betapa dalam dan rumitnya polemik politik Mahathir.

Pernah keluar parti pada 2008, pada era pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana hilang keyakinan terhadap kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi, perjalanan politik Mahathir penuh taktikal.

Dikritik dengan dilabelkan sebagai autokrat semasa zaman pemerintahannya, Mahathir yang aktif dalam politik sejak 1945 pernah dipecat keahlian pada 26 September 1969 ekoran tindakannya mengedar surat umum yang mengkritik pentadbiran Perdana Menteri ketika itu, Tunku Abdul Rahman Putra.

Jadi, ikutkan ini kali ketiga Mahathir keluar UMNO termasuk dipecat sekali.

Namun, percaturannya kali ini mengambil masa yang agak lama kerana dipercayai setiap langkah yang diambil menyerang Najib, asyik gagal. Lebih-lebih lagi dalam permainan politik ini, Najib dilihat lebih licik daripada Mahathir. Seolah-olah guru tewas kepada anak muridnya.

Kalau dulu, Tun Dr Mahathir mengarang buku “Dilema Melayu” (The Malay Dilemma) selepas keluar parti, tetapi kini sebelum beliau keluar parti secara sah, beliau sudah mula mengarang di blognya, Chedet.cc.

Jadi, tindakan dan keputusan keluar parti bukanlah sesuatu yang sangat mengejutkan malah sememangnya dijangka.

Pada bulan Oktober 2015 yang lalu, Papa Gomo menerusi blognya mendakwa Mahathir akan mengisytiharkan keluar UMNO selepas segala usahanya untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menemui kegagalan.

“Tun Mahathir akan mengumumkan keluar parti UMNO pada petang ini jam lima petang di kediaman rasmi beliau,” dakwa Papa Gomo.

Bagaimanapun dakwaan itu ditangkis oleh seorang pegawai khas Dr Mahathir. Lambat laun, dakwaan Papa Gomo berlaku juga, cuma, lewat empat bulan dan dua hari.

Tun, kami sudah tidak teruja dengan berita ini, apa yang kami harapkan ialah klimaks yang lebih mengancam dan ada kelainan dalam plot keluar parti UMNO kali ini.

Biarlah masuk parti pembangkang ke, wujudkan parti baharu ke, keluar menetap di luar negara ke,….
Buatlah sesuatu yang lebih lantang, baru ada ummph! Keluar dari UMNO itu taktik lapuklah Tun!

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner


This post first appeared on Blog Sensasi, please read the originial post: here

Share the post

#SENSASI PANAS~Tun M isytihar keluar parti UMNO untuk kali ketiga

×

Subscribe to Blog Sensasi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×