Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#RASMI ~ 128 Negara Tolak Baitulmaqdis Ibu Kota Israel

RASMI – Sejumla 128 negara tidak memperdulikan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump apabila mengundi menolak Baitulmaqdis sebagai ibu kota baharu negara haram Israel.

Mereka malah menyokong resolusi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) menggesa Washington DC menggugurkan keputusannya untuk mengiktiraf bandar purba tersebut sebagai ibu negara haram Yahudi.

Sejumlah 128 negara termasuk Malaysia bertegas mengundi untuk menyokong resolusi yang tidak mengikat tersebut iaitu tidak memperakui Baitulmaqdis sebagai ibu kota rejim Zionis manakala sembilan menolak.

Sementara itu hanya 35 berkecuali dan 21 tidak mengundi.

Trump telah mengancam untuk memotong bantuan kewangan kepada negara-negara yang mengundi menyokong resolusi itu.

Nampkanya ancaman Trump mempunyai kesan, dengan banyak negara berkecuali dan menolak resolusi itu.

Selepas pengundian itu, Duta AS ke PBB, Nikki Haley, menulis di tweet bahawa Amerika Syarikat “akan mengambil nama mereka.”

Washington mendapati dirinya terasing kerana ramai sekutu Barat dan sekutu Arab mengundi menyokong resolusi itu.

Sebahagian daripada mereka, seperti Mesir, Jordan dan Iraq, adalah penerima utama bantuan ketenteraan atau ekonomi dari Amerika Syarikat, walaupun ancaman AS untuk memotong bantuan itu tidak menamakan mana-mana negara.

Antara negara yang berkecuali adalah Argentina, Australia, Kanada, Colombia, Republik Czech, Hungary, Mexico, Filipina, Poland, Rwanda, Sudan Selatan dan Uganda.

Guatemala, Honduras, Kepulauan Marshall, Micronesia, Nauru, Palau dan Togo turut bersama AS dan Israel mengundi menolak resolusi itu.

Jurucakap Presiden Palestin yang disokong oleh Barat, Mahmoud Abbas menyifatkan keputusan itu sebagai satu “kemenangan Palestin.” Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menolak keputusan pengundian itu.

Honduras mengundi menolak resolusi itu selepas Amerika Syarikat memberi isyarat bahawa ia akan mengiktiraf Presiden Juan Orlando Hernandez sebagai pemenang pilihan raya yang mana Pertubuhan Amerika Syarikat kata patut dibatalkan atas dakwaan berlaku penipuan.

Sejak pilihan raya Trump, Mexico telah menyelaraskan dasar luarnya dengan lebih dekat dengan Washington dalam apa yang dikatakan oleh diplomat sebagai percubaan untuk mengimbangi ancaman untuk menarik diri daripada perjanjian perdagangan bebas Nafta.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner


This post first appeared on Blog Sensasi, please read the originial post: here

Share the post

#RASMI ~ 128 Negara Tolak Baitulmaqdis Ibu Kota Israel

×

Subscribe to Blog Sensasi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×