Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#PRIHATIN ~ Kanak-kanak hidap penyakit misteri hidup seperti banduan


KEDUA-DUA adik beradik kembar ini mempunyai struktur kepada yang besar.

MALANG bagi sepasang adik-beradik kembar yang menetap di Pune, India apabila terpaksa duduk berkurung di dalam rumah seperti seorang banduan kerana takut dicemuh oleh masyarakat sekeliling.

Kesemua itu terpaksa mereka lalui akibat penyakit misteri yang dihidapi sejak 12 tahun yang lalu.

Ramesh dan Laxman Jadhav, 13, disahkan menghidapi penyakit misteri akibat gangguan genetik yang jarang berlaku.

Akibat daripada penyakit yang dihidapi itu, tumbesaran tulang pada tubuh mereka terbantut dan terpaksa bergantung hidup dengan diet cecair untuk meneruskan kehidupan harian.

Sudahlah menghidap penyakit misteri, Ramesh dan Laxman turut menghidap penyakit kolesterol dan tekanan darah tinggi serta artritis.

Walaupun sampel ujian kesihatan telah dihantar ke makmal ujian di Amerika Syarikat dan Jerman, namun penyakit yang dihidapi oleh kedua-dua beradik ini masih belum dapat dikesan.

Lebih malang, penderitaan yang dialami oleh kedua-dua beradik itu hanya boleh dirawat setelah doktor mengenal pasti penyakit yang dialami bagi mengelakkan sebarang risiko.

Menurut ibunya, Savita, 30, dia hanya menye­dari penyakit misteri yang dihidapi anaknya itu ketika Ramesh dan Laxman menyambut ­ulang tahun yang pertama.

“Ketika dilahirkan, kedua-dua kembar ini bersaiz kecil berbanding bayi biasa.

“Bagaimanapun pada waktu itu saya sangka perkara tersebut adalah normal memandangkan mereka adalah kembar. Keganjilan tersebut bagaimanapun menjadi semakin ketara dan ha­nya disedari ketika menyambut ulang tahun yang pertama,” jelasnya.

Tulang terbantut

Menurut Savitha, selain tidak mempunyai gigi dan sering mengadu sakit, anak­nya juga tidak boleh mengambil sebarang makanan pejal melainkan bubur nasi atau cecair.

Ekoran daripada penyakit ganjil yang menyerang kedua-dua anaknya itu, Savitha kemudian membawa Ramesh dan Laxman bertemu seorang doktor di Hospital DY Patil, Pune, India.

Dalam pada itu, doktor yang merawat dua kanak-kanak malang itu, Dr. Aayush Gupta berkata, penya­kit yang dihidapi oleh Ramesh dan Laxman merupakan sejenis penyakit yang berpunca daripada gangguan genetik.

WALAUPUN sudah berusia 13 tahun, namun fizikal Ramesh dan Laxman kelihatan seperti kanakkanak berusia lapan tahun.

Bagaimanapun, penyakit tersebut masih belum dapat didiagnosis memandangkan kedua-dua kanak-kanak malang itu mempunyai tahap kesihatan mental yang baik.

“Saya dapati perkembangan mental Ramesh dan Laxman sama seperti kanak-kanak seusia mereka. Bagaimanapun apa yang membezakan mereka ber­dua ialah struktur tulang dan otot mereka terbantut.

“Bukan itu sahaja, mereka juga memiliki saiz kepala yang luar biasa besarnya. Selain itu, gigi Ramesh dan Laxman yang rongak sejak berusia satu tahun juga menyebabkan proses mendiagnosis penyakit menjadi semakin sukar,” jelasnya.

Tambah Gupta lagi, pihaknya juga telah berhubung dengan beberapa orang pakar di Amerika Syarikat dan Jerman. Bagaimanapun, penyakit yang dihidapi oleh Ramesh dan Laxman itu masih gagal didiagnosis sehingga ke hari ini.

“Saya juga telah merujuk kes ini ke Yayasan Penyelidikan Progeria yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan Institut Perubatan Genetik Manusia di Jerman.

“Malangnya, kesemua mereka gagal mendiagnosis penyakit tersebut dan mendakwa ia bukanlah pregoria,” jelasnya.

Digelar hantu

Dalam pada itu bapa kepada kanak-kanak malang tersebut, Ankush, 37, berkata, penyakit misteri yang menyerang ke­dua-dua anaknya itu menyebabkan Ramesh dan Laxman tidak dibenarkan ke sekolah.

Ini kerana, selain bimbang menjadi bahan cemuhan rakan sebaya, aktiviti-aktiviti luar juga turut dikhuatiri akan menyebabkan kedua-dua mereka cedera.

“Pihak sekolah tidak mahu mengambil risiko jika sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku terhadap anak saya.

“Keadaan mereka yang tidak stabil menyebabkan kedua-dua mereka mudah ce­dera atau dijangkiti penyakit.

“Bukan itu sahaja, mereka juga pernah dipandang dengan pandangan sinis selain dipanggil ‘hantu’ ketika berlegar-legar di tengah-tengah pekan,” jelasnya.[Kosmo]

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner


This post first appeared on Blog Sensasi, please read the originial post: here

Share the post

#PRIHATIN ~ Kanak-kanak hidap penyakit misteri hidup seperti banduan

×

Subscribe to Blog Sensasi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×