Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Revelion in Bucovina



In nicio alta parte a Romaniei repertoriul Anului Nou nu cunoaste o atat de mare varietate si bogatie de manifestari folclorice ca in Bucovina.Transmise pe cale orala din generatie in generatie, intr-o permanenta schimbare si innoire, atat ca functie cat si ca mod de realizare artistica, obiceiurile traditionale bucovinene legate de Anul Nou au ajuns pana in zilele noastre ca niste spectacole grandioase care concentreaza, ca si in trecut, atentia intregii colectivitati.

Revelionul (trecerea intr-un in anul nou) este considerat unul dintre cele mai favorabile momente pentru prognozarea vremii sau a recoltelor viitoare.

Tot in noaptea de revelion se facea si calendarul din carbuni pentru aprecierea rodului la culturile din anul viitor. Pentru aceasta se alegeau carbuni aprinsi, egali ca marime, proveniti din aceeasi esenta lemnoasa, cate unul pentru fiecare cultura ce urma a fi semanata in anul care incepea (grau, porumb, sfecla, mazare, cartofi etc). Carbunii, botezati cu numele plantelor, erau pusi pe marginea vetrei sau pe o tava si erau lasati pana a doua zi (1 ianuarie). Prognozarea culturii se baza pe principiul echivalentei, cantitatea de cenusa rezultata in urma arderii complete si a stingerii carbunilor indicand rodul recoltei. In functie de aceasta, se decidea care dintre culturi vor fi semanate in cantitati mai mari in primavara urmatoare.

Ceea ce aduce o nota distinctiva Bucovinei fata de alte tinuturi romanesti, la pragul de trecere dintre ani, sunt uraturile si jocurile cu masti, concentrate in obiceiuri care si-au pastrat farmecul si prospetimea de-a lungul anilor. Intre jocurile cu masti din Bucovina, un loc aparte il ocupa jocurile caprei, ursului, caiutilor si cerbului.

Fie ca alegeti sa petreceti cateva zile de Craciun sau Revelion, fie ca doriti o destinatie speciala pentru ambele sarbatori de iarna, Bucovina este alegerea potrivita.

Sursa: Articol Idee de vacanta "Revelion in Bucovina" CautPensiuni.ro


This post first appeared on Fara Intermediari, please read the originial post: here

Share the post

Revelion in Bucovina

×

Subscribe to Fara Intermediari

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×