Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vaksin Kucing Anda Sebelum Ia Maut!

Kepentingan memberi vaksin kepada kucing masih lagi tidak di ambil peduli Oleh Sesetengah Pemilik Kucing di Malaysia.

Hal ini mungkin disebabkan penekanan terhadap aspek kesihatan tidak ditekankan sepenuhnya oleh sesetengah pemilik kucing. Jadi mereka ini kebiasaannya hanya endah tak endah tentang vaksin kucing ini.

Persoalan tentang Kenapa Kucing Perlu Diberikan Vaksin telah kami kupaskan secara dasar pada penulisan yang lepas.

BACA INI JUGA: FeLV Perlu Dibanteras Dengan Vaksinasi!

Namun kami berpendapat ilmu yang kami sampaikan sebelum ini tentang vaksinasi kucing tidak begitu mendalam. Jadi sepatutnya doktor haiwan yang berpengalaman yang perlu menghuraikan mengenai permasalahan ini.


Sebelum kucing kesayangan anda ditimpa penyakit yang boleh meragut nyawanya, kami sangat menyarankan agar anda dapat menonton klip video yang kami ambil dari Petsarecute Pusat Dandanan & Hotel Kucing, untuk memberikan anda jawapan tentang kepentingan mengvaksin kucing kesayangan anda dan juga kucing-kucing jalanan yang lain.


Sila tonton video di bawah jika anda benar-benar menyayangi kucing!Kos vaksinasi bagi seekor kucing di Malaysia adalah bergantung kepada klinik veterinar yang anda lawati. Setakat ini harga termurah bagi suntikan vaksin (vet swasta) berharga RM35 untuk seekor kucing dan termahal berharga RM65 seekor. Kalau anda inginkan yang lagi murah anda boleh membawa kucing anda ke klinik/hospital veterinar kerajaan, yang mana kebiasaannya kos bagi menyuntik vaksin kucing ini adalah sekitar RM20 sahaja.

Tahukah Kita?
VAKSIN ialah sejenis virus, namun virus itu telah dilemahkan atas tujuan untuk memberikan antibodi kepada kucing yang disuntik. Tujuan utama kucing diberikan vaksin adalah agar kucing mendapatkan kekebalan tubuh yang tinggi dan dilindungi dari berbagai serangan penyakit. 
Walaupun begitu, perlu diingatkan bahawa bukanlah bermaksud setelah disuntik vaksin, kucing tersebut tidak langsung akan terkena penyakit, cuma risiko dijangkiti penyakit-penyakit yang membawa maut semakin berkurangan. 
Vaksinasi hanya perlu diberikan kepada kucing yang sihat, kerana vaksinasi bersifat pencegahan. Kucing hamil dan yang sedang menyusui tidak boleh divaksinasi.
Umumnya kucing akan mulai divaksinasi pada umur sekitar 8-9 minggu. Kekebalan kucing yang diterima dari induknya melalui susu akan mulai berkurangan ketika berumur 8-9 minggu, sehingga kucing perlu divaksinasi lagi.This post first appeared on Kucing Comel Dan Lucu, please read the originial post: here

Share the post

Vaksin Kucing Anda Sebelum Ia Maut!

×

Subscribe to Kucing Comel Dan Lucu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×