Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Autoetu – lue, miten saat autosta kaiken irti työkäytössä

AutoetuJos käytät työssäsi paljon autoa, kannattaisi ehkä neuvotella työsuhdeauto osaksi palkkaa. Autoedulla on huomattavia vaikutuksia henkilökohtaiseen talouteen, ja varsinkin jos olet yrittäjä, on yksinkertaisesti fiksuinta taloudellisesta näkökulmasta pitää työsuhdeautoa henkilökohtaisen sijasta.

Lue lisää: Paras tapa rahoittaa auto

Muista, että olit yrittäjä tai et, ja hankki firma sinulle Auton tai ei, autolainat kannattaa kilpailuttaa.

Vertaa autolainoja täällä

Autoetu sisältyy palkkaan

Autoetua on kahdenlaista: käyttöetu ja vapaa autoetu. Jos pääsee neuvottelemaan palkasta, voivat rahan lisäksi erinäiset luontaisedut tulla kysymykseen. Käyttöetu tarkoittaa, että auton ajaja maksaa yksityisajojensa kustannukset. Vapaa autoetu tarkoittaa, että työnantaja maksaa kaikki auton kulut.

Autoetu on suosittu, sillä sen verotus on yleensä hieman alhaisempi kuin jos auton arvoa vastaava summa olisi annettu ja siten verotettu palkkana. Jos työssä käyttää paljon autoa, voi työntekijä myös omalta näkökannaltaan miettiä, missä määrin se on työnantajan kulujen maksamista. On toisaalta erikoista, jos olisi yksi auto työpaikalla ajoon ja toinen vapaa-ajalle. Lisäksi, jos työkäyttöön tarvitaan auto, on reilua että työnantaja tarjoaa sen .

Autoetu on kuitenkin verotuksen alaista tuloa samalla tapaa kuin palkka. Autoedun arvon laskee verottaja, ja siihen vaikuttavat auton hankintahinta, käyttöönottovuosi ja lisävarusteet. Tällä kaavalla laskettuun arvoon voidaan tehdä muutoksia esimerkiksi jos käyttökilometrit ylittävät 30 tuhatta tai ajopäiväkirjamerkinnät ovat niukkoja.

Yrittäjän auto kannattaa pitää yrityksen nimissä

Erityisesti yrittäjän kannattaa ottaa työsuhdeauto käyttöönsä sen sijaan, että ostaisi auton yksityishenkilöinä. Yrittäjä saa vähentää yrityksen auton kulut verotuksessa. Näitä ovat esimerkiksi lainan kustannukset, bensa ja huolto.

Oma auto työkäytössä

Jos työnantaja ei tarjoa työsuhdeautoa, voi henkilökohtaisen auton käytöstä silti olla hyötyä kilometrikorvausten muodossa. Perussumma (2018) on 0,42 €/km.

Jos työnteko tai töihin pääseminen vaatii auton käyttöä tai matkustamista muualle, saattaa olla kätevää käyttää omaa autoa mahdollisimman usein. Esimerkiksi jos on tapaamisia tai matkustaa erilaisiin projekteihin ulkopaikkakunnalle, on helpompi käyttää omaa autoa kuin julkisia liikennevälineitä, joilla ei saavuta kaikkia paikkoja.

Ainut hyöty ei kuitenkaan ole kätevyys ja ketteryys. Jos työmatka suuntautuu 15 km pidemmälle kuin työpaikka tai koti, voi työnantaja maksaa päivärahaa. Vuonna 2018 summat ovat

  • Osapäiväraha 19 € yli 6 h matkalta
  • Kokopäiväraha 42 € yli 10 h matkalta
  • Ulkomaan päiväraha maakohtaisesti
  • Ateriakorvaus 10,50 € matkoilta, joista ei makseta päivärahaa

Työmatkan kuitit täytyy pitää mukana, jotta voi todistaa työnantajalle kulut kuten lennot, hotellit tai liikennevälineet. Asunnon ja työpaikan välistä matkaa ei valitettavasti voi vähentää verotuksessa, vaikka se työmatka onkin sanan varsinaisessa merkityksessä.

Joskus työpaikalle on mukavampi saapua uudemmalla autolla sen sijaan, että ajaisi tonnin kotteroa. Harvalla on sivussa uuden auton kattava summa, ja useimmiten otetaan autolainaa.

Jos ostat auton itse, vertaa autolainat ilmaisessa vertailussamme!

Vertaa autolainoja täällä

The post Autoetu – lue, miten saat Autosta Kaiken Irti työkäytössä appeared first on Vertaaensin.fi.This post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Autoetu – lue, miten saat autosta kaiken irti työkäytössä

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×