Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Arjessa säästäminen ei ole pelkkää kaalin syömistä – säästää voi jopa 2 000 €

Arjessa säästäminen

Usein Arjessa säästämiseen kuulee kaikenkarvaisia vinkkejä, joita on helppo kenen tahansa keksiä: peruuta aikakausilehdet, osta halvinta, poimi marjoja, syö papuja ja kaalia…Kuitenkaan näistä vinkeistä ei oikeasti synny mittavia säästöjä, ja jotkut ovat aikaavievää räpeltämistä. Tässä tekstissä tulee täräkän totinen lista säästövinkeistä, jotka oikeasti auttavat säästämään arjessa ja elämässä jopa sen jälkeen, kun olet peruuttanut lehdet ja siirtynyt vannoutuneeksi kaalinsyöjäksi.

Säästämiseen luonnollisesti tarvitaan tuloja. Jos elät köyhyysrajalla, katso tästä tapoja, joilla hankkia lisätuloja. Jos muutama lantti on jo jäänyt pyörimään taskunpohjalle, kannattaa niistä nyhtää kaikki irti. On parempiakin vaihtoehtoja kuin oman pankin nollakorkoinen säästötili.

Vertaile markkinoiden kaikki säästötilit Löydä paras korko helposti!

Luulet kilpailuttaneesi tarpeeksi

Sähköyhtiöiden pojat muistavat varmasti mainita sähkön kilpailuttamisesta ostoskeskuksessa piipahtaessasi. Vakuutukset kilpailutetaan myös usein, mutta suurimmalta osalta unohtuu ne talouden osat, joissa voisi arjessa säästää – tai jopa tienata eniten. Työpaikkaa voi vaihtaa tai entisestä pyytää palkankorotusta, mikä voi johtaa lisätienesteihin. Huonosti tehtynä se voi kuitenkin myös johtaa irtisanomiseen.

Asuntolaina kilpailutetaan sen ottamishetkellä ehkä muutamassa pankissa. Kuka kuitenkaan estää neuvottelemasta lainamarginaalia uudelleen omassa tai muussa pankissa parin vuoden kuluttua tai elämäntilanteen muuttuessa niin, että voisi saada paremman lainamarginaalin? Esimerkiksi vakityöpaikka terveydenhuoltoalalla takaa pienemmän marginaalin kuin yrittäjyys epävarmalla alalla.

Lue lisää: Vertaile ja kilpailuta sopimuksesi vuosittain

Parhaimmassa tapauksessa parilla puhelinsoitolla ja pienellä tutkimuksella voi säästää tuhansia euroja: esimerkiksi 90 000 € asuntolainassa 20 vuoden maksuajalla todellisen vuosikoron muutos 1,75 prosentista 1,5 prosenttiin tuo lähes 2000 euron säästön korkokuluissa.

Luotat asuntolainan olevan aina halvempaa kuin kulutusluoton

Omistusasujan, eli suurimman osan suomalaisista, on jossain vaiheessa pakko remontoida asuntoaan tai asuntoon laitetut rahat menevät hukkaan. Ei kuitenkaan kannata suin päin laajentaa uutta asuntolainaa kattamaan esimerkiksi asunnon remonttia, vaan joskus kannattaa ottaa erillinen kulutusluotto. Asuntolainassa on alhaisempi korko, mutta pidempi laina-aika. Pitkällä aikavälillä kustannukset voivat olla paljon enemmän, sillä pitkä laina-aika tarkoittaa enemmän korkoa, vaikka itse korkoprosentti olisikin pienempi. Myös kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa, sillä niissä voi olla mittavia eroja. Arjessa säästäminen onnistuu eliminoimalla piilokulut.

Lue lisää: Remontti asuntolainalla vai kulutusluotolla?

Lisäksi asuntolainan korot ovat nyt historiallisen alhaalla: normaali korkotaso voi olla 6–8 %, mikä on jopa enemmän kuin edullisemmat kulutusluotot. Älä tyydy luotonmyöntäjien sanomisiin, vaan laske itse tai kysyä apua lainalaskut hallitsevalta tutulta. Lukuja ja tilastotietoa on helppo kaunistella, jos ne esitetään esimerkiksi lyhyellä aikavälillä.

Vertaa kulutusluotot helposti

Tiedä, miksi säästät – ja säästät tuhansia

Arjessa säästäminen onnistuu kyseenalaistamalla halujaan ja tarpeitaan. Ostohoukutuksista auttaa kieltäytymään itsensä kiireisenä pitäminen.

Ketään ei kuitenkaan motivoi jättää 3 euron kahvi ja suklaapatukka pois siksi että ‘’pitäisi säästää pahan päivän varalle’’ tai ‘’eläkesäästäminen pitäisi aloittaa’’. Asennoitumisen rahaan ja elämään on muututtava. Säästäminen voi tuntua turhalta, jos saa kuussa vain 50 € kasaan. Jos ymmärtää korkoa korolle- ilmiön toiminnan, tajuaa että jopa 10 € säästöllä on merkitystä.

Totuutta ei voi kuitenkaan kierrellä: jotta saat rahaa yhteen tarkoitukseen, ei sitä voi laittaa toiseen samaan aikaan. Säästäminen onkin arvojesi tärkeysjärjestykseen laittamista. Arjessa säästäminen onnistuu, kun tietää mitä säästöillä voi saada aikaan: asunto, lomamatka, remontti vai peräti taloudellinen riippumattomuus? Leppoisat eläkepäivät, paras terveydenhoito vai vetävä menopeli?

Oma unelma on jokaisen päätettävissä ja tarkennettavissa. Tavoitteen pitää olla henkilökohtainen ja tärkeä, jotta se motivoi muuttamaan käytöstä.

Lue myös: Passiivinen tulo – tienaa rahaa tekemättä töitä

Määritä tarkat tavoitteet

Tavoitteet saavutetaan sitä todennäköisemmin, mitä tarkempia ne ovat. Tämä pätee urheilussa, töissä ja raha-asiossa. Kannattaa siis määrittää pilkuntarkka tavoite. ‘’Haluan pystyä maksamaan yllättävät kulut niiden ilmaantuessa’’ ‘’Auto olisi kiva’’ ‘’Aion jäädä eläkkeelle Espanjaan’’ eivät ole riittävän tarkkoja.

Tässä puolestaan esimerkki tarkasta tavoitteesta:

  • Haluat auton. Lasket, että se maksaa 10 000 €.
  • Nettotulosi ovat 2000 € kuukaudessa, ja menosi ovat 1200 €. Kuukaudessa jää ylimääräistä 800 €. Et haluat kuitenkaan riskeerata koko elämääsi jos vaikka pesukone menee rikki, joten laitat satasen kuussa säästöön.
  • Autoon jää siis 700 €, mutta haluat huristella autolla nyt etkä ensi vuonna.
  • Kilpailutat autorahoituksen autoliikkessä, pankissa ja muilla lainantarjoajilla. Selvität myös auton huoltoon menevät keskimääräiset kustannukset ja bensan hinnan.
  • Sinulla on nyt kuukausierä, joka sinun kannattaa maksaa. Alat tarkkailla myös muita kulujasi ja kyseenalaistaa niiden tarpeellisuutta – arjessa säästäminen onnistuu selkeillä tavoitteilla.
  • Vasta tässä vaiheessa ostat auton.

Budjetissa pitää olla tilaa huvituksille. Harva oikeasti onnistuu pitämään säännöllistä budjettia tai kirjaamaan kaiken ylös Exceliin. Kaikki kuitenkin pystyvät painamaan mieleen kuinka paljon mikäkin maksaa ja vertaamaan sitä pariin vastaavaan vaihtoehtoon. Kuin huomaamatta alkaa kiinnittää huomiota rahankäyttöön, ja samalla ihmetellä miksi maksaa kaksinkertaista hintaa.

Lue lisää: Neljä näppärää sovellusta oman talouden hallintaan!

Pienennä pakollisia menoja

Usein rahojen loppuminen ennen tilipäivää ei suinkaan johdu satunnaisista kahvikupposista vaan siitä, että käyttää liikaa rahaa pakollisiin kuluihin. Kahvikuppeja pidetään syyttä arjessa säästämisen esteenä, vaikka usein säästämiseen arjessa liittyy oma elintaso. Kun palkka nousee, elintaso pyrkii vääjäämättä nousemaan siinä samalla. Tätä kutsutaan elintasoinflaatioksi; isompi palkka ei lisääkään varallisuutta vaan menojen määrää.

Lue myös: Mikä on inflaatio?

Monet pitävät parempaa asuntoa ja autoa pakollisena menona, vaikka oikeastaan ei ole olemassa pakollisia menoja. On vain valintoja. Suurin osa talousasintuntijoista suosittelee 50–30–20 -sääntöä kestävän talouden pohjaksi. Kaikki haluamme tehdä muutakin kuin istua kotona, ja tähän kuluu välttämättä rahaa.

2500 € mediaanipalkalla käteen jää luultavasti noin 1900 €, joten pakolliset kulut eivät saisi olla yli 950 €. Tähän sisältyy mm. ruoka, vuokra, sähkö, internet/puhelin ja vesi. Usein asuminen vie tästä aivan liian suuren osan. 30 % kuluista eli 570 € voi käyttää puolestaan elämiseen, kuten ulkona syömiseen, matkusteluun, tavaroihin ja harrastuksiin. 20 % eli 380 € olisi hyvä laittaa säästöön. Arjessa säästäminen on tällä keinolla paljon tehokkaampaa kuin yksityiskohtia näpertämällä.

Säästötilivertailuun Vertaile markkinoiden kaikki tilit

Lähteet:

The Balance, LaskuriniThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Arjessa säästäminen ei ole pelkkää kaalin syömistä – säästää voi jopa 2 000 €

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×