Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

SEPA-pikatilisiirrot marraskuussa käyttöön Euroopassa – Suomalaisia pankkeja mukaan ensi vuoden aikana

SEPA pikatilisiirto

SCT Inst, eli SEPA-pikamaksupalvelu mahdollistaa kymmenessä sekunnissa siirtyvät, jopa 15 000 euron pikatilisiirrot Euroopan alueella yrityksille ja kuluttajille. Palvelu tulee käyttöön 21. marraskuuta normaalien SEPA-tilisiirtojen rinnalle. Varat siirtyvät tulevaisuudessa maiden välillä ja rajojen sisällä nopeasti palveluun osallistuvien pankkien tilien välillä. Suomalaisia pankkeja ei ole mukana vielä marraskuussa, mutta Ensi Vuoden Aikana useat suomessa toimivat pankit ottavat palvelun käyttöönsä.
“Ensimmäiset pankit suunnittelevat mukaantuloa kevään aikana”, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen tarkentaa.

Lue myös muut VertaaEnsin selvittää -jutut

15 % kaikista Euroopan maksupalveluntarjoajista on mukana palvelun käyttöönotossa marraskuussa, mikä kertoo luottamuksesta uuteen palveluun. 585 palveluntarjoajaa Itävallasta, Virosta, Saksasta, Italiasta, Latviasta, Liettuasta, Alankomaista ja Espanjasta aloittavat pikamaksujen tarjoamisen 21.11.2017.

Suomessa toimivista pankeista ainakin Nordea, Säästöpankkiryhmän keskuspankki, OP, S-pankki, Aktia ja Danske Bank ovat mukana rahoittamassa palveluun tarvittavan pankkien välisen järjestelmän kehittämistä.
“Säästöpankkiryhmä on ollut mukana rahoittamassa hanketta ja kehitämme parhaillaan SEPA pikamaksamisen palveluita asiakkaille. Palveluiden lanseerausaikataulua ei ole vielä julkistettu”, kertoo Säästöpankkien Keskuspankin maksuliikepäällikkö Henrik Niemi.

S-Pankki seuraa palvelun kehittymistä ja kartoittaa mahdollisuuksia palvelun tarjoamiseen asiakkailleen. “Haluamme tarjota kattavat maksamisen palvelut tulevaisuudessakin ja reaaliaikaisuuden merkitys tulee vain korostumaan”, tilien ja maksuliikepalveluiden tuoteryhmäpäällikkö Kaarina Linner lisää.

Reaaliaikaiset tilisiirrot tekevät kaupanteosta nopeampaa, joka tulee todennäköisesti näkymään siinä, kuinka kuluttajat tulevat uuden maksutavan omaksumaan. VertaaEnsin toimitusjohtaja ja rahoitusasiantuntija Lauri Timgren näkee pikamaksustandardin käyttöönoton hyvänä asiana: “Yksi kattava standardi tekee kansainvälisestä maksamisesta nopeaa ja yhdenmukaista, mikä on etu koko talousalueelle.”

Palvelun nopeus vaatii pankeilta suuria muutoksia

Tolvanen kertoo Euroopanlaajuisen pikamaksupalvelun vaativan pankeilta paljon muutoksia järjestelmän reaaliaikaisuuden takia.
“SEPA pikamaksupalveluun liittyneiden pankkien asiakkaat pystyvät lähettämään pikatilisiirron, jonka pitäisi liikkua kymmenessä sekunnissa”, hän selventää.
Tolvasen mukaan pankeilla on paljon muitakin asioita, joihin ne joutuvat samanaikaisesti valmistautumaan.

Vuoteen 2021 mennessä mukana arvioidaan olevan enemmistö eurooppalaisista pankeista. Ensisijaisesti palvelua tullaan käyttämään maansisäisesti. “Oletus on, että Suomessakin palvelua käytetään rajojen sisällä”, Tolvanen tarkentaa.

Järjestelmä on pankeille vapaaehtoinen: pankki voi liittyä palveluun joko vastaanottajana, tai lähettäjänä sekä vastaanottajana.

Timgrenin mukaan muutokset kuitenkin tuovat valtavia säästöjä pankeille ja maksujen välittäjille. ”Maksuliikenteen automatisointi ja standardisointi tuo valtavia säästöjä ja maksujen nopeus vapauttaa pääomia muuhun käyttöön.”

Pikamaksut helpottavat sähköistä kaupankäyntiä

Timgren kertoo pikamaksujen vähentävän käteisen käyttöä, mikä helpottaa kuluttajien ja kaupan alan työntekijöiden arkea sekä pitää yritysten kulut alhaalla pitkällä aikavälillä.
“Käteisen käyttö kallistuu koko ajan ja muuttuu ennen pitkää kannattamattomaksi maksujen vastaanottajille ja pankeille.”

Kuluttajien tullessa toimeen vähemmällä käteisellä nopeat varojen siirrot helpottavat arkea, mikä vaikuttaa myös kaupankäyntiin EU-alueella. “Kun maksut liikkuvat nopeasti myös muihin maihin, ostaminen helpottuu myös ulkomaisilta palveluntarjoajilta.”

Tällä hetkellä Suomessa on jo käytössä Nordean, S-Pankin, Aktian ja OP:n välillä puhelinnumeron perusteella toimiva Siirto-pikamaksupalvelu ja erillinen pikasiirto.fi-verkkopalvelu.

Lue lisää mobiilimaksamisesta

SEPA pikamaksu pähkinänkuoressa:

  • Pankeille vapaaehtoinen palvelu
  • Rahasiirrot 15 000 euroon saakka. Rajoitus aiotaan poistaa Suomen sisäisistä SEPA-pikamaksuista.
  • Ensimmäiset pikasiirrot tehdään 21. marraskuuta 2017
  • Monet suomalaisista pankeista tulevat mukaan vuoden 2018 aikana
  • Maksu siirtyy pankkien välillä, maksajan tililtä saajan tilille kymmenessä sekunnissa
  • Potentiaalinen toimialue 34 maata Euroopassa

Lähde: European Payments Council, VertaaEnsin.fiThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

SEPA-pikatilisiirrot marraskuussa käyttöön Euroopassa – Suomalaisia pankkeja mukaan ensi vuoden aikana

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×