Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vieraskynä: Kolme tapaa suojella salasanasi hakkeroinnilta ja muita vinkkejä nettishoppailuun

Suojaa salasanasi

Tämän vieraskynäjulkaisun on kirjoittanut Cuponationin Jonna Dromberg:

Viime vuosien aikana yhä useammat valitsevat verkko-ostokset kivijalkamyymälöiden ohelle tai niiden sijaan. Vuonna 2012 tehdyn Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa suomalaisista oli verkkokauppojen asiakkaita. Siellä missä raha liikkuu, liikkuu myös huijareita, jotka haluavat päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi. Verkko-ostoksia tehdessä luovutetaan paljon tietoja, mitä huijarit voivat havitella käyttöönsä.

Pian koittaa taas aika, kun verkko-ostosten suosio lisääntyy alennusmyyntien, Black Fridayn, Cyber Mondayn ja tietenkin joulun takia. Kysymys onkin, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tekee ostoksia verkossa? Tämä opas auttaa sinua ottamaan huomioon muutamia asioita, jotka tulisi muistaa verkko-ostoksia tehdessä.

1. Käytä monimutkaista salasanaa

Valitettavan usein ihmiset valitsevat helposti muistettavan salasanan vaikeasti murrettavan salasanan sijaan. Hakkereiden on helppo selvittää yksinkertaiset salasanat. Postinumerot tai kaupungit, sukunimet ja syntymäpäivät ovat erittäin huonoja ideoita salasanoiksi. Huonoja salasanoja ovat myös salasanat, jotka on nopea kirjoittaa näppäimistöllä, esimerkiksi “123456”, “123456789” ja “qwerty”. Kuulostavatko naurettavilta? No… Nämä olivat suosituimmat salasanat maailmalla 2016.

Miten kauan sitten kestää hakkerilta murtaa yksinkertainen salasana? “123456” salasanaan menee noin sekunti. Syntymäpäiväsi murtuu korkeintaan kahdessa minuutissa.

On tärkeää ymmärtää, että monimutkaista salasanaa ei välttämättä ole vaikea muistaa. Black-Friday:n infograafi opastaa sinua, miten salasanaa voi ja kannattaa kehittää.

2. Älä käytä samaa salasanaa uudelleen ja uudelleen

TeleSignin tekemän tutkimuksen mukaan 73 prosenttia tileistä verkossa on suojattu toistuvilla salasanoilla. Tämä on pelottavaa, sillä jopa suuret sivustot ovat joutuneet hakkeroinnin uhreiksi viime vuosien aikana. Sen seurauksena paljon asiakastietoja on varastettu, aina salasanoista luottokorttitietoihin.

Yhden tai kahden salasanan käyttäminen kaikille tileille saattaa tietovuodon sattuessa aiheuttaa dominoefektin. Se on sama kuin jos käyttäisit ainoastaan yhtä avainta avaamaan asunnon, autotallin, auton, pyörän ja korurasian. Jokaiselle tilille pitäisi olla oma salasana. Se vie enemmän aikaa, mutta on myös sen arvoista. Voit myös harkita salasanojen tallennusohjelman käyttöä. Ohjelma tallentaa salasanasi turvallisesti, jotta sinun ei tarvitse muistaa jokaista itse.

Lue myös 8 vinkkiä turvallisempaan nettishoppailuun

3. Älä jaa salasanaasi muiden kanssa

LastPassin mukaan 95 prosenttia meistä jakaa salasanansa Yhden Tai Useamman henkilön kanssa. 76 prosenttia kertoo jakavansa salasanansa kumppaninsa kanssa, 26 prosenttia lapsensa kanssa, 22 prosenttia yhden tai useamman kollegansa kanssa ja 16 prosenttia ystävänsä kanssa. Joissain tilanteissa salasanojen jakamista on mahdotonta välttää, mutta yleissääntönä sitä kannattaa välttää aina kuin mahdollista. Jos joudut jakamaan salasanasi, muista vaihtaa se sen jälkeen.

Muista myös nämä

Näiden yksinkertaisten sääntöjen lisäksi, kannattaa myös muistaa muutama muu tärkeä neuvo, jotta tietosi ei leviä ulkopuolisille.

1. Vältä avointa verkkoa

Identity Theft Resource Centerin tekemän kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä ihmisestä käyttää julkista WiFiä vähintään kerran kuussa. Älä kuitenkaan tee ostoksia, kun olet yhdistetty avoimeen verkkoon, esimerkiksi hotellissa tai lentokentällä. Hakkereille on erittäin helppoa päästä käsiksi tietoihisi, kun olette yhdistyneinä samaan verkkoon. Et myöskään voi olla täysin varma onko verkko oikeasti se, miksi se on nimetty. Esimerkiksi hotellin vierasverkko ei välttämättä kuulu hotellille vaan se voi todellisuudessa olla esimerkiksi jonkun hakkerin nimeämä verkko.

2. Tee ostoksia vain HTTPS-osoitteissa

Varmista aina, että verkkokaupan osoitteen HTTPS-alussa on nimenomaan “S” perässä. S tulee sanasta “secure” ja tarkoittaa sitä, että informaatio, jota tarjoat sivulle on kryptattu eli salattu, eikä ulkopuolisilla ole pääsyä tietoihin.

Jos osoitteessa ei ole S:ää HTTP:n perässä, pyri välttämään kyseisellä sivustolla ostoksien tekemistä. Suurin osa sivustoista on onneksi kuitenkin ottanut tämän suojauksen käyttöönsä. Let’s Encryptin keräämä data osoittaa, että 60% kaikista syyskuun aikana Firefoxilla tehdyistä sivulatauksista oli HTTPS-alkuisia.

Lue myös Lisätietoa korttiturvallisuudesta

3. Älä tallenna luottokorttitietojasi nettisivustoille

On houkuttelevaa tallentaa luottokorttitiedot verkkokauppojen sivustoille, jotta ensi kerralla tiedot ovat sivustolla valmiina. Voi olla ärsyttävää syöttää jokaisella ostokerralla tiedot uudelleen järjestelmään, mutta tämä on kuitenkin turvallisempi vaihtoehto mahdollisten hakkerointien takia. Ethän esimerkiksi pitäisi lompakossasikaan paperinpalaa, jossa on kaikki pin-koodisi. Tämä on sama asia kuin luottokorttitietojen tallentaminen nettisivustoille.

Lue myös Luottokortin ostoturva suojaa hankintasi

4. Luota vaistoosi

Jos esimerkiksi ravintola näyttää likaiselta, et halua syödä siellä. Tai jos jokin myymälä on sotkuinen, päätät shoppailla jossain muualla. Samaa pitäisi noudattaa myös verkkokaupoissa. Jos nettisivut näyttävät hämäriltä, yhteystietoja ei ole esillä ja tarjolla on alennuksia, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta, kannattaa miettiä muualla ostosten tekemistä.

Lähteet:

Tilastokeskus 2012

Telesign

LastPass

Identity Theft Resource Center

Lets EncryptThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Vieraskynä: Kolme tapaa suojella salasanasi hakkeroinnilta ja muita vinkkejä nettishoppailuun

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×