Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kumpi on edullisempi, kulutusluotto vai pikavippi?

kulutusluotto vai pikavippi

Äkillinen rahantarve voi iskeä yllättäen kenelle tahansa vaikkapa rikkoutuneen astianpesukoneen takia. Tiedätkö, millainen laina kannattaa ottaa akuuttiin rahapulaan? Kulutusluottojen ja pikavippien erot sekä edullisimmat lainaratkaisut selviävät vertailustamme.  

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotot ovat nimensä mukaisesti kulutukseen tarkoitettuja lainoja. Usein pankit nimeävät ne käyttökohteen mukaan esimerkiksi autolainoiksi tai vapaa-ajan lainoiksi. Yleensä kulutusluoton lainasumma vaihtelee 1 000 ja 50 000 euron välillä.

Kulutusluottoja on sekä vakuudettomia että vakuudellisia. Vakuudettomien luottojen korko on yleensä korkeampi kuin vakuudellisten.

Kulutusluotot voidaan jakaa myös kerta- ja joustoluottoihin. Kertaluotto on nimensä mukaisesti laina, joka maksetaan lainaajan tilille kokonaisuudessaan kertamaksuna. Joustoluotto puolestaan on laina, jota voi lainasumman rajoissa nostaa käyttöön aina tarvittaessa.

Lue lisää kulutusluotosta!

Mikä on pikavippi?

Pikavippi on pienehkö vakuudeton laina, jonka takaisinmaksuaika on yleensä suhteellisen lyhyt. Tyypillisesti pikavippiä haetaan netissä, eivätkä esimerkiksi perinteiset pankit myönnä pikavippejä lainkaan.

Pikavipit ovat surullisenkuuluisia kalliiden korkojensa vuoksi. Vuosia sitten joidenkin pikavippien todellisen vuosikoron uutisoitiin olevan jopa 3100 prosenttia. Nykyisellä lainsäädännöllä on kuitenkin pyritty saamaan pikavippien korot kuriin, eikä alle 2 000 euron lainan todellinen vuosikorko saa ylittää 50 prosenttia. Käytännössä pikavippiyritykset ovat kuitenkin löytäneet keinoja kiertää lainsäädäntöä erilaisten limiittilainojen kautta.  

Lue lisää pikavipeistä!

Huomioi kokonaiskustannukset ja maksukykysi

Todellinen vuosikorko ei ole ainut mittari, jolla lainan kalleutta kannattaa mitata, sillä etenkään lyhyen laina-ajan luotoissa todellinen vuosikorko ei kerro koko totuutta. Tämän takia lainoja vertaillessa kannattaa ottaa huomioon myös lainan kokonaiskustannukset.

Kaikkien lainojen, mutta etenkin pikavippien ottamista tulee harkita tarkkaan lyhyen maksuajan ja korkean koron vuoksi. Ennen lainan ottamista onkin hyvä olla varma omasta takaisinmaksukyvystään. Lainaehtoja kannattaa vertailla huolellisesti ennen lainapäätöksen tekemistä, sillä vertailemalla voi säästää jopa satoja euroja.

Voit vertailla lainoja helposti lainalaskurillamme:

Vertaile lainoja

Kumpi on edullisempi, kulutusluotto vai pikavippi?

Jos rahantarve on pieni (alle 1 000 €), pikavippi on usein helppo vaihtoehto, sillä kulutusluottoja ei välttämättä myönnetä alle 1 000 euron summille. Toisaalta kannattaa harkita myös tarvitsemaansa summaa suuremman joustoluoton (=kulutusluotto) ottamista, ja nostaa lainasta käyttöön vain tarvittu summa. Joustoluoton korko voi olla paljonkin pikavipin korkoa alhaisempi, ja vain käyttöön nostettu lainasumma kasvaa korkoa.

Jos omistaa luotto- tai yhdistelmäkortin, kannattaa ehdottomasti harkita myös kortin käyttöä pikavipin sijaan, sillä korttien korkotaso jää yleensä pikavippiä alhaisemmaksi, varsinkin, jos maksaa luottokorttilaskun fiksusti.

Jos rahaa tarvitsee yli 1 000 euroa, kulutusluotto on usein pikavippiä halvempi vaihtoehto. Kulutusluottojen ja pikavippien kustannusten vertailu on jokseenkin keinotekoista, sillä tyypillisesti kulutusluottojen laina-ajat ja summat ovat pikavippejä suurempia. Esimerkin vuoksi vertailimme kuitenkin pikavippien ja kulutusluottojen kokonaiskustannusten eroja 1000 ja 2000 euron lainalle.

Esimerkki 1

Hintavertailu, 1 000 € laina
Pikavippi 1 000 € Kulutusluotto 1 000 €
Maksuaika: 6 kk Maksuaika 6 kk
Halvin vaihtoehto: Limiitti.fi ja Vippi.fi Halvin vaihtoehto: Lainaa Verkossa
Kuukausierä: 194 – 214 €* Kuukausierä: 180 €
Kokonaiskustannukset: 1 165 –  1 283 €* Kokonaiskustannukset: 1 080€

* Korko vaihtelee asiakkaan maksukyvystä tehdyn riskiluokituksen mukaan.

Esimerkki 2

Hintavertailu, 2 000 € laina
Pikavippi 2 000 € Kulutusluotto 2 000 €
Maksuaika: 12 kk Maksuaika 12 kk
Halvin vaihtoehto: Monobank Halvin vaihtoehto: Komplett Bank Joustoluotto
Kuukausierä: 183 – 199 €* Kuukausierä: 180 €*
Kokonaiskustannukset: 2 191 – 2 385 €* Kokonaiskustannukset: 2 160 – 2 328 €*

* Korko vaihtelee asiakkaan maksukyvystä tehdyn riskiluokituksen mukaan.

Vertailusta käy ilmi, että edullisin 1 000 euron kulutusluotto tulee 85 euroa halvemmaksi kuin halvin mahdollinen pikavippi. Halvimman kulutusluoton korko on kiinteä, eli kaikille asiakkaille sama, kun taas halvimman pikavipin korko määräytyy asiakkaan maksukyvystä tehdyn riskiarvion perusteella.

2 000 euron lainassa pikavipin ja kulutusluoton kokonaiskustannuksissa on vähemmän eroa; pienimmällä mahdollisella korolla halvin kulutusluotto tulee 31 euroa edullisinta pikavippiä halvemmaksi. Kummankin korko määräytyy riskiperusteisella hinnoittelulla. 

Älä unohda luottokorttia

Jos omistaa luottokortin, eikä rahantarve ylitä kortin luottorajaa, voi myös luottokortilla maksaminen olla  varteenotettava vaihtoehto.

Lue lisää: Kumpi on edullisempi, kulutusluotto vai luottokortti?This post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Kumpi on edullisempi, kulutusluotto vai pikavippi?

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×