Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kannattaako loma maksaa osamaksurahoituksella?

Lomalle lainarahalla?

Pääsiäinen lähestyy, ja ylimääräiset vapaapäivät tarjoavat mahdollisuuden lähteä pienelle lomalle! Viime vuonna vertailimme laskettelun kustannuksia, mutta miten ylipäätänsä lomat kannattaa rahoittaa?

Ihanne rahankäytössä on yleensä se, että ensin säästetään ja sitten kulutetaan. Toisin sanoen lomamatkaan käytettävät rahat kannattaisi mieluiten säästää etukäteen. Tosielämässä ja käytännön arjessa kaikkia ihanteita ei kuitenkaan ole aina mahdollista toteuttaa.

Vertailimmekin eri matkanjärjestäjien lomaluottoja pankkien kulutusluottoihin sekä luottokortteihin. Nämä ovat yleisimmät tavat, joilla suomalaiset yleensä lomiaan säästämisen ohella rahoittavat.

Lue lisää: 6 helppoa säästövinkkiä 

Lomalainat vertailussa

Tekemästämme vertailusta käy selvästi ilmi, että pankkien asiakkailleen tarjoamat vakuudettomat kulutusluotot ovat edullisempia kuin matkantarjoajien rahoitusvaihtoehdot. Tämä on osaltaan luonnollista, koska matkantarjoajille erilaisten rahoitusvaihtoehtojen tarjoaminen on ikään kuin lisäpalvelu, jolla voi parantaa katteita. Se ei siis ole heidän ydintoimintaansa, eikä siihen todennäköisesti panosteta samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi pankeissa ja muissa rahoituslaitoksissa.

Voit vertailla erilaisia lomaluottoja myös vertailussamme:

Siirry lomalainavertailuun tästä

Vertailuumme on otettu neljän eri pankin vakuudeton kulutusluotto, kolmen eri matkanjärjestäjän tarjoama lainaratkaisu sekä neljä eri luottokorttia. Lainasumma on 5 000 euroa, joka on arvioitu kustannus neljän hengen perheen kahden viikon ulkomaan lomamatkasta.

5 000 € lomalaina, maksuaika 36kk

Laina Korko Muut kulut Todellinen vuosikorko Kokonaiskustannus
Danske Käyttölaina 5,69 – 11,69% Perustamismaksu 100€, vuosimaksu 2% luottorajasta, nostoprovisio 2%, käsittelykulu 3,5€/kk 9,94-17,16% 5767,20 – 6323,04€
OP täsmäluotto 6,20 % Perustamismaksu 150€, käsittelykulu 5€/kk 10,85 % 5 822,28 €
Nordea Joustoluotto 7,70 % Perustamismaksu 125€, käsittelykulu 4,5€/kk 11,90 % 5 901,67 €
S-Pankki 8,00 % Perustamismaksu 100€, käsittelykulu 7€/kk 13,03 % 5 992,55 €
Aurinkomatkat (Svea osamaksu) 9,80 % Avausmaksu 29,90€, laskutuspalkkio 8,90€/kk 14,80 % 6 141,51 €
TUI Nettiluotto (Nordea rahoitus) 12,00 % + Nordea Prime 0,8% Tilinhoitomaksu 4€ 15,45 % 6 191,59 €
Tjäreborg Lomaluotto (Nordea rahoitus) 12,05 % + Nordea Prime 0,8% Tilinhoitomaksu 5€ 15,97 % 6 231,91 €
Luottokortti Korko Muut kulut Todellinen vuosikorko Kokonaiskustannus
S-etukortti Visa Credit 6,00 % Ei vuosimaksua, tilinhoitomaksu 2€/kk 7,10 % 5 547,95 €
OP MasterCard Credit 6,00 % 50€ vuosimaksu, 2,5€ tilinhoitomaksu 7,98 % 5 615,95 €
Danske Bank Mastercard Credit 7,00 % 60€ vuosimaksu, 2€laskutuspalkkio 8,94 % 5 689,88 €
Aktiiviraha Tui, (Handelsbanken rahoitus) 6,95 % tilinhoitomaksu 5€, perustamismaksu 30€ 9,90 % 5 763,76 €
Nordea Credit 8,50 % 52€ vuosimaksu, 2,5€ laskutuspalkkio 10,68 % 5 824,16 €

Laina vai luottokortti?

Vertailussamme tutkittiin sekä kulutusluottoja että luottokorteilla otettujen lainojen kustannuksia. Vertailussa käy ilmi, että tarkan markan kuluttajalle on tosiaankin merkitystä sillä, valitseeko hän maksaa lomansa kulutusluotolla vai luottokortilla sekä myös sillä, minkä luottokortin tai kulutusluoton kuluttaja valitsee.

Esimerkiksi lainoissa edullisimman ja kalleimman lainan kokonaiskustannusten ero oli satoja euroja: Danske Bank käyttölaina (edullisin korko parhaalla asiakastasolla) on jopa 460 euroa edullisempi kuin vertailun kallein laina, Tjäreborgin lomaluotto.

Lue myös: Kumpi on edullisempi, luottokortti vai kulutusluotto?

Kokonaisuudessaan vertailumme perustella näyttää siltä, että luottokorttien kustannukset ovat yleensä lainakustannuksia matalammat.

Lue lisää: 5 syytä hankkia luottokortti

Loman maksaminen luottokortilla tulee edullisimmaksi S-pankin kortilla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että 5 000 euron luotto 36 kk aikana maksaisi vertailun kalleimmalla luottokortilla eli Nordean Credit -luottokortilla yli 270 euroa enemmän.

Toisaalta täytyy huomioida, että saman pankin eri tuotteissa voi olla isojakin eroja. Esimerkiksi vaikka S-Pankin luottokortti on vertailun edullisin, on saman S-Pankin kulutusluotto vertailussa monia muita pankkeja kalliimpi. Muista siis vertailla ennen kuin valitset, älä luota pelkkään pankin brändiin.

Lue lisää: Näin valitset parhaan lainatarjouksen

Huomioi kaikki kustannukset

Lainaa valitessa kannattaa aina huomioida kokonaiskustannukset sen sijaan, että kiinnittäisi huomioita ainoastaan yhteen seikkaan. Esimerkiksi todellinen vuosikorko on mitä hyödyllisin mittari, mutta parhaan kuvan kuluttaja saa lopullisesta hinnasta vertaillessaan kokonaiskustannuksia.

Esimerkiksi meidän lomalainavertailussamme huomaa hyvin vertailun tärkeyden ja erityisesti sen, että kokonaiskustannusten huomioiminen on tärkeää.

Matkantarjoajien lainoissa perustamiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät, mutta korko vastaavasti hieman korkeampi, mikä tekee pitkällä maksuajalla lainasta kalliimman.

Lue myös, mitä tulee muistaa lainaa hakiessa

Rahoitusasiantuntija ja VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Lauri Timgren kommentoi loman rahoittamista lainarahalla:

”Myös lomamatkaa varten haetaan ulkopuolista rahoitusta, jos omat säästöt eivät riitä koko matkan kustantamiseen. Matkan rahoittaminen lainarahalla voi kuitenkin tulla kalliiksi, jos ottaa vastaan ensimmäisen tarjouksen. Jo kolmen euron ero kuukausimaksussa/tilinhoitomaksussa 3 vuoden laina-aikana tarkoittaa yli 100 euron lisäkustannuksia. Sama pankki ei ole aina halvin kaikille, sillä edullisuus vaihtelee pitkälti lainasumman ja ajan mukaan. Tämän takia kustannuksia tulisi aina vertailla ennen ostopäätöstä.”

Lähteet:

VertaaEnsin.fi

Aurinkomatkat

Tui

TjareborgThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Kannattaako loma maksaa osamaksurahoituksella?

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×