Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nordea uhkaa lähteä Ruotsista – Uusi pääkonttori Helsinkiin?

Uutisjuttu

Talouselämät uutisoi tiistaina Nordean mahdollisesta muutosta pois Ruotsista, jos maan hallitus toteuttaa suunnitelmansa korottaa pankin vakuusmaksuja. Spekulaatio käy nyt kuumana Nordean pääkonttorin uuden sijainnin ympärillä. Monien pankkianalyytikoiden veikkauksissa Helsinki nousee korkealle.

Takana huoli pankkikriisistä

Syy Nordean muuttouhkauksen takana on Ruotsin hallituksen suunnitelma korottaa pankkien kriisinratkaisurahaston maksuja, joilla varaudutaan mahdolliseen pankkikriisiin. Hallitus alkoi suunnitella vakausmaksumuutoksia sen jälkeen, kun kritisoitu pankkivero kaatui viime kuussa. Maksujen korotus olisi paha isku Nordealle, sillä sen maksut nousisivat reilusta 50 miljoonasta jopa yli 600 miljoonaan euroon.

Nordean konsernijohtaja Caspe von Koskull ilmoitti oman kantansa hallituksen suunnitelmiin voimakkaasti. Hän sanoi, että todennäköisyys pääkonttorin muutolle on ”hyvin, hyvin suuri”, jos maksut nousevat. Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson puolusteli maksujen korottamista. ”Riskit Ruotsin taloudelle luonnollisesti pienenisivät. Siinä on riskinsä, että maassa on isoja pankkeja”, Andersson kommentoi DI:lle.

Helsinki mainittu

Talousanalyytikot ovat listanneet potentiaalisiksi sijainneiksi uudelle pääkonttorille Kööpenhaminan, Amsterdamin ja Helsingin. Looginen paikka Nordean uudelle kodille olisi yksi pohjoismaiden pääkaupungeista, sillä Nordean liiketoiminnat sijaitsevat pohjolassa.

Amsterdam on listalla sen takia, että Nordea on suunnitellut yhdistyvänsä hollantilaisen ABN Amron kanssa. Asia on ollut kuitenkin jäissä ainakin eilisiin Hollannin parlamenttivaaleihin asti. Koko konsernia koskevia toimintoja on kuitenkin keskitetty paljon Kööpenhaminaan, jota monet analyytikot pitävätkin ykkösvaihtoehtona.

”Todennäköisimmät vaihtoehdot ovat Helsinki tai Kööpenhamina”, kommentoi SEB-pankin pankkianalyytikko Esbjörn Lundevall. Kauppalehden mukaan toinen tuntemattomana pysyttelevä ruotsalaisanalyytikko pitää Helsinkiä todennäköisempänä valintana kuin Kööpenhaminaa sen takia, että Tanskassa on erityissääntelyjä, jotka tekevät siitä vähemmän houkuttelevan kohteen kuin Helsinki.

Muuton seuraukset

Tavalliselle sijoittajalle muutto saattaisi olla hyvä asia, sillä Ruotsissa on tällä hetkellä Euroopan kovimmat pääomavaatimukset. ”Muutto vapauttaisi Nordeasta pääomia. Pelkästään siitä näkökulmasta se saattaisi olla sijoittajille hyvä asia. Pankki voi jakaa enemmän pääomaa ulos ja liiketoiminta sitoo vähemmän pääomaa” sanoo Suomen Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilen.

Jos Nordea päättäisi jäädä Ruotsiin maksujen noususta huolimatta,  yhtiön tulos laskisi ja tämä tarkoittaisi maksujen nousua asiakkaille.

Lundevall pitää Nordean lähtöä Ruotsista kuitenkin epätodennäköisenä. ”Todennäköisimmin Nordea pysyy Tukholmassa ja maksuista syntyy jonkinlainen kompromissi”, Lundevall sanoo. Jos muutto kuitenkin tulee, ei Lundevall myöskään laske Helsinkiä pois uuden konttorin sijainneista.

Lähteet

Kauppalehti.fi

Talouselämä.fiThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Nordea uhkaa lähteä Ruotsista – Uusi pääkonttori Helsinkiin?

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×