Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Huomioi aina lainan kokonaiskustannukset

lainojen kokonaiskustannukset

Katse kokonaiskustannuksiin

Miten valitset parhaan lainatarjouksen, kun kaikkialta puskee mitä erilaisimpia lainatarjouksia luvaten kaiken maan ja taivaan väliltä? Ensimmäisessä lainatarjouksessa hehkutetaan nopeutta, toisessa taas luvataan lainaa ilman korkoa ja kolmannessa ilmoitetaan, ettei lainaan tule lainkaan lisäkuluja.

Mihin lainoissa sitten kannattaa kiinnittää huomiota? Korkoon? Vai sittenkin lisäkuluihin? Tai siihen kuuluisaan todelliseen vuosikorkoon?

Lue myös: Ennen kuin haet lainaa

Todellinen vuosikorko auttaa

Todellinen vuosikorko on erinomainen mittari lainojen vertailemiseen, koska se on suunniteltu nimenomaan paljastamaan lainoista erilaiset lisämaksut ynnä muut. Todellinen Vuosikorko kertookin lainan käsittelykulut, lainaa maksettaessa perittävät ilmoituskulut sekä erilaiset avaus- ja palvelumaksut. Lainavertailussamme ilmoitetaankin aina lainojen todellinen vuosikorko.

Lue lisää: pikavippien korkokatto

Lainsäädännöllä on pyritty suitsimaan esimerkiksi pikavippien korkoja. Lain mukaan alle 2 000 euron lainoissa todellinen vuosikorko ei saisi ylittää 50 prosenttia ja sen päälle tulevaa viitekorkoa. Käytännössä lakia kierretään jatkuvasti muun muassa erilaisten limiittien avulla.

Todelliset kokonaiskustannukset esiin!

Todellinen vuosikorko ei siis aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi se ei auta kuluttajaa myöskään hahmottamaan sitä, kuinka paljon laina tulee kokonaisuudessaan lopulta kustantamaan, koska sen ilmoittamaa prosenttimäärää voi olla haasteellista suhteuttaa lainaan.

Muun muassa näiden syiden takia on usein parempi keskittyä todellisiin kokonaiskustannuksiin. Lainan todelliset kokonaiskustannukset kertovat kuluttajalle selkeästi sen, kuinka paljon lainaa tulee kokonaisuudessaan maksamaan hänen valitsemillaan spekseillä kuten esimerkiksi lainan määrällä ja takaisinmaksuajalla.

Esimerkki 1

Laina: OK Money Limiitti

Lainasumma: 500 euroa

Laina-aika: 120 päivää

Kokonaiskustannukset: 580 euroa

Todellinen vuosikorko: 71,73% (Laskettu 2 100 euron lainalle 12 kk maksuajalla)

Esimerkki 2

Laina: Credit24 Joustolimiitti

Lainasumma: 500 euroa

Laina-aika: 120 päivää

Kokonaiskustannukset: 543 euroa

Todellinen vuosikorko: Todellinen vuosikorko: 49,36% (Laskettu 3 000 euron lainalle 12 kk maksuajalla)

Huom: Lainantarjoajat ilmoittavat limiittituotteiden todellisen vuosikoron limiittiluoton summan mukaisesti. Vaikka haluaisit siis 500 euron lainan, sinulle myönnetään esimerkiksi 2100 euron limiitti, josta voit nostaa haluamasi osan. Tämän takia todellinen vuosikorko on ilmoitettu koko limiitin summalle ja tietylle maksuajalle, sillä todelliseen vuosikorkoon vaikuttaa lainasi summan lisäksi myös lainan takaisinmaksuaika (eikä lainantarjoaja tiedä kuinka paljon nostat limiittiä käyttöösi ja miten nopeasti maksat sen takaisin). Tämän takia todellinen vuosikorko on limiittien tapauksissa vain suuntaa antava, joten kannattaa huomioida tarkkaan lainan kaikki ehdot ja kustannukset.

Voit vertailla eri lainoja ja niiden kustannuksia näppärästi lainavertailussamme:

Löydä sinulle paras laina

Esimerkeistä huomaa hyvin, miksi kokonaiskustannukset ovat useimmille meistä helpompi tapa hahmottaa lainan kokonaiskustannuksia, sillä niistähän on lopulta aina kysymys. Kukapa meistä ei haluaisi heti alussa tietää tarkasti, kuinka paljon tulee lainastaan lopulta maksamaan.

Lainan takaisinmaksuaikataulussa ja harkinnassa voi käyttää apunaan esimerkiksi Excel-budjettia.
Lue myös: Muista nämä lainaa hakiessaThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Huomioi aina lainan kokonaiskustannukset

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×