Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Lähimaksaminen: mitä se on ja miten se toimii?

LähimaksaminenMikä on lähimaksaminen?

Lähimaksaminen on nopea, helppo ja Turvallinen Tapa Maksaa pienempiä ostoksia. Lähimaksaa voit, jos kortissasi ja kaupan maksupäätteessä on molemmissa lähimaksusymboli, joka koostuu useasta kaaresta, jotka kuvaavat langatonta yhteyttä.

Lue myös, mitä tarkoittaa etämaksaminen

Lähimaksuominaisuus kuuluu nykyisin usein ilmaisena lisämaksuominaisuutena maksukortteihin.

Lähimaksamisen symboli

Kuva lähimaksusymbolista.

Onko sinun kortissasi jo lähimaksuominaisuus? Haluaisitko sellaisen? Voit vertailla sivuillamme kätevästi eri luottokorttien ominaisuuksia – vaikkapa hintaa tai sitä, onko niissä lähimaksuominaisuus!

Vertaile luottokortteja!

Miten maksan lähimaksulla?

Lähimaksamisessa maksuväline – usein maksukortti – viedään muutaman sentin päähän lukulaitteesta. Sen enempää ei tarvita, vaan maksu lähtee pelkän painalluksen ansiosta. Maksupääte ilmoittaakin onnistuneesta maksutapahtumasta valo- tai äänimerkillä.

Tämän vuoksi maksaminen on erittäin nopea tapahtuma.  Lähimaksuominaisuuden voi ottaa käyttöön myös kännykkäänsä. Useat suomalaiset pankit tarjoavat sovelluksia, joiden avulla voi tehdä kännykästään luottokortin.

Ehkä pian saamme Suomessa nauttia WeChatin kaltaisista verkostomaisista sovelluksista, jotka mahdollistavat kännykällä maksamisen aivan uudella tavalla?

Lue myös, miten maksat selfiellä!

Lähimaksamisen turvallisuus

Äkkiseltään voi tuntua riskaabelilta, että maksun voi suorittaa vain näyttämällä korttia sen sijaan, että ottaisi aikansa ja näppäilisi tunnusluvun. Näin ei kuitenkaan ole, sillä lähimaksamisen kulmakiviä on sirumaksaminen ja NFC-tekniikka (Near Field Communication) eli dataliikenne maksukortin ja maksupäätteen välillä on turvallista ja suojattua.

Mitä vähemmän joudut naputtelemaan tunnuslukuasi, sitä vähemmän voroilla on mahdollisuuksia urkkia sitä tietoonsa. Näin arvokkaat tiedot pysyvät vain sinun hallussasi. Lähimaksamisessa ei joudu naputtelemaan tunnuslukua lainkaan, jos Ostosten Yhteenlaskettu Summa on korkeintaan 25 euroa.

Silloin tällöin lähimaksamisessakin saatetaan kuin pistokokeena kysyä tunnuslukua, vaikka ostokset maksaisivat alle 25 euroa. Myös tällä toimenpiteellä tähdätään turvallisuuteen, koska kysymällä aika-ajoin tunnuslukua voidaan varmistaa se, ettei mahdollisesti vääriin käsiin joutunutta korttia voida käyttää useita kertoja pientenkään ostosten maksamiseen.

Lisäksi on aina mahdollista maksaa lähimaksamiseen soveltuvaa korttia myös perinteiseen maksamiseen ja näppäillä PIN-koodi. Myös yli 25 euron ostokset on edelleen varmistettava PIN-koodilla.

Lähimaksamisen prosessia pidetään siis varsin turvallisena. On kehitetty myös esimerkiksi turvalompakoita ja turvakortteja asuojaamaan lähimaksukortteja etälukulaitteilta, jotka saattavat skannata kortin tiedot talteen kaukaakin,

Lue myös, mitä tehdä, kun pankkikortti katoaa?

Menevätkö lähimaksut yhdistelmäkortin credit- vai debit-puolelta?

Lähimaksut voivat mennä kummalta tahansa puolelta, sillä käytäntö riippuu pankistasi. Esimerkiksi Aktialla lähimaksuominaisuudella tehdyt ostokset veloitetaan luottokortin luottopuolelta.

Yleisempää kuitenkin on, että maksu lähtee debit- eikä credit puolelta. Näin toimii esimerkiksi S-Pankin S-Etukortti Visa Credit/Debit -kortit.

Ole siis tarkkana niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä!

Lähimaksamisen hyödyt kuluttajalle

Uusia innovaatioita ei oteta laajamittaiseen käyttöön, jos ne eivät tuo jotain hyötyä kuluttajalle. Lähimaksaminen on alkanut yleistyä huimin harppauksen vuoden 2013 alkaen, koska se on nopea ja turvallinen tapa maksaa.

Lähimaksaminen sopiikin erinomaisesti maksuvälineeksi silloin, kun tilanne on hektinen ja ostosten yhteenlaskettu summa on pieni. Esimerkiksi kahviloissa on tärkeää, ettei koko jono joudu odottamaan kauaa, kun maksat viiden euron kahviasi ja kolmen euron korvapuustiasi.

Lähteet:

Korttiturvallisuus, Aktia, S-Pankki

The post Lähimaksaminen: mitä se on ja miten se toimii? appeared first on Vertaaensin.fi.This post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Lähimaksaminen: mitä se on ja miten se toimii?

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×