Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pikavippi pitkällä maksuajalla – kannattaako?

milloin_maksaa_laina_takaisinHajosiko pesukone? Kiinnostaako päivän pikavisiitti Tallinnaan? Tarvitsetko pikaisesti pientä summaa rahaa? Tässä vaiheessa monia alkaa houkutella pikavippi yhtenä vaihtoehtona rahoittaa arjen äkillisiä kuluja.

Pikavippi on kuitenkin laina, ja se on maksettava jossain vaiheessa takaisin.

Lue myös: Mikä on pikavippi?

Pitkä vai lyhyt takaisinmaksuaika lainassa?

Pikavipillä tarkoitetaan yleensä pientä lainasummaa, joka on tarkoitus maksaa kohtuullisen lyhyessä ajassa takaisin. Nykyisin pikavipeissäkin laina-ajat saattavat kuitenkin olla yli vuosikymmenen mittaisia, joten laina-ajan miettiminen ja lainojen vertaileminen kannattaa.

Lainoissa on tarjolla erilaisia takaisinmaksuaikoja. Lyhennystavat vaikuttavat Lainan lyhentämisaikaan, mikä synnyttää muutoksia korkojen kokonaismääriin. Lainan edullisuus määräytyy kuitenkin lainalle sovitun korkoprosentin ja lainasta perittävien kulujen perusteella.

Pääperiaatteena on, että mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän lainaan liittyy kuluja.

Esimerkki A

Lainaa otetaan 2 000 euroa ja sitä lyhennetään minimilyhennyksen verran, joka on 50 – 250 euroa kuukaudessa. Lainan lyhentämiseen menee kokonaisuudessaan 50 kuukautta ja lainan kokonaiskustannukset ovat 5 847,74 euroa.


Esimerkki B

Lainaa otetaan 2 000 euroa ja sitä lyhennetään tasaerän verran, joka on 50 euroa kuukaudessa. Lainan lyhentämiseen mene kokonaisuudessaan 6 kuukautta ja lainan kokonaiskustannukset ovat 2 767,93 euroa.


Toisaalta on myös pikavippifirmoja, joilla on ikään kuin fiksattu hinta, kuten esimerkissä C.

Esimerkki C

Jotkut pikavippiyritykset antavat aina 6 kk maksuajan. Esimerkiksi 100 euron laina maksaa aina 125 euroa, joka sisältää maksut ja kaikki korot riippumatta siitä, maksaako lainan pois heti seuraavalla viikolla lainan ottamisesta tai vasta puolen vuoden kuluttua. Todellinen vuosikorko on 49,6 prosenttia.

Lue myös: Mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa? 

Onko pitkä laina-aika aina riski?

Nyrkkisääntönä sanotaan usein, että raha on arvokkaampaa tänään kuin huomenna – ja osittain juuri siitä syystä otetaan lainaa ja maksetaan lainasta korkoa.

Pitkissä maksuajoissa lainasta tehtävä maksu eli lyhennys on usein pienempi. Pienemmät lyhennykset voivat olla helpommin hallittavissa, mikäli esimerkiksi tulotasossa tapahtuu äkillisiä ja yllättäviä muutoksia.

On kuitenkin hyvä huomioida, että mitä pidempi laina-aika on, sitä enemmän riskejä se sisältää, sillä tulevaisuutta ei voi koskaan tietää varmaksi. Jotkut pikavippiyritykset tarjoavat mahdollisuutta siirtää eräpäivää, mutta tämä saattaa olla hyvin hintava lisäpalvelu.

Mikä lyhennystapa on hyvä?

Kuukausittain tasaerä on suosituimpia lyhennystapoja. Sen suosio selittyy muun muassa sillä, että tasaerä on helppo ymmärtää, ennakoida ja laskea. Tällöin oman talouden suunnittelu on helppoa, kun voi arvioida menoja pidemmälle aikavälille.

Muita lyhennystapoja ovat muun muassa annuiteettilaina ja tasalyhennys. Lisää annuiteettilainasta  ja muista lyhennystavoista voit lukea blogistamme.

Päätyipä lyhentämään lainaansa millä tavalla tahansa, on lainan lyhentämistapaan on hyvä kiinnittää huomiota, sillä lainan lyhentäminen fiksusti on tärkeää. Silloin pystyy hallitsemaan omaa talouttaan paremmin.

Lyhennysvapaat oman talouden hallinnassa

Yksi tapa hallita talouttaan on lyhennysvapaat. Lyhennysvapaiden kuukausien käyttäminen on mahdollista joissakin lainoissa. Esimerkiksi luottokorteissa lyhennysvapaiden tai maksuvapaiden kuukausien käyttäminen on mahdollista, mutta ei kannata tuudittautua kuvitelmaan, ettei luotto näinä kuukausina kerryttäisi korkoa ja kuluja. Maksuvapaa ja lyhennysvapaa Kuukausi Tarkoittavat Ainoastaan sitä, ettei tavanomaista minimilyhennystä tarvitse maksaa.

Maksuvapaa ja lyhennysvapaa kuukausi tarkoittavat ainoastaan sitä, ettei tavanomaista minimilyhennystä tarvitse maksaa

Lyhennysvapaat hidastavat lainan takaisinmaksua kokonaisuutena, joten niiden hyödyntäminen kannattaa pohtia tarkkaan. On myös muita tapoja säästää, jos rahat on tiukilla taloudessasi.

Lainaa ottaessa muista vertailla lainoja saadaksesi selville kokonaiskustannukset helpolla ja ilmaisella lainalaskurillamme:

Vertaile lainoja

The post Pikavippi pitkällä maksuajalla – kannattaako? appeared first on Vertaaensin.fi.This post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Pikavippi pitkällä maksuajalla – kannattaako?

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×