Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Chrome Akan Mula Melabelkan Sesuatu Web HTTP Tidak Selamat Jika Menghantar Data Sensitif

Google telah menekankan beberapa kali mengenai kepentingan Menggunakan Https pada web, dan kini, sebagai langkah awal untuk memastikan ramai pembangun mengimplementasikannya, Google akan mula melabelkan laman yang tidak menggunakan HTTPS sebagai tidak selamat bermula daripada awal tahun 2017 kelak.

Google akan memulakannya melalui Chrome 56 kelak, dimana sekiranya sesuatu laman menghantar dan menerima data sensitif – termasuk seperti kata laluan dan kad kredit, dan sekiranya ia tidak menggunakan HTTPS, maka Chrome akan melabelkan laman berkenaan sebagai tidak selamat.

Chrome 56 HTTPS

Ini boleh dikatakan sebagai salah satu langkah yang baik, dan Google adalah antara entiti yang boleh melaksanakannya dengan jaya berbanding dengan beberapa perkhidmatan lain – memandangkan mereka mempunyai penawaran pelayar web dan juga enjin carian.

Langkah ini juga boleh memastikan seseorang pengguna terlindung, dan tidak mudah memberikan informasi mereka pada laman-laman yang tidak melaburkan wang mereka untuk keselamatan pengguna.This post first appeared on Amanz, please read the originial post: here

Share the post

Chrome Akan Mula Melabelkan Sesuatu Web HTTP Tidak Selamat Jika Menghantar Data Sensitif

×

Subscribe to Amanz

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×