Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

En tidig rötmånadshistoria?

Nja, det är ju inget nytt direkt. Men rötet är det.
 
Historien har sin upprinnelse en sen februarikväll i Stockholm då hela Sverige drabbades av ett dåd vi ännu inte hämtat oss ifrån. Vår statsminister hade blivit mördad på väg hem från ett biobesök tillsammans med sin fru.
Eller?
 
Ganska omgående började en lustiger dans där den ena märkligheten Efter den andra radades på varandra.
Själv reagerade jag lite märkligt då min första tanke var att han hade riggat sitt eget mord, vilket basreades på följande:
- Sossarna inte Skulle kunna vinna ett val till med statsministern vid rodret (man visste mycket  som
  30-åring redan då).
- Statsministern var inte killen som frivilligt lämnar en scen med svansen mellan benen.
Nåväl, jag insåg nog tämligen omgående att tanken var befängd
 
Då jag ägnat största delen av mitt liv åt skyttesporten kan jag inte låta bli att fundera över sånt som har med detta att göra. Vad sköt de med? Hur sköt de? Är det möjligt att träffa (som i JFK fallet t.ex). I statsministermordet radade det upp sig några konstigheter kring vapnet tämligen omgående.
 
Kulorna, hylsorna
Som en följd av förbipasserande eller någon märklig yogi hittades två kulor på brottsplatsen. En plats som rimligtvis borde ha spärrats av omgående med kravallstaket och vaktande poliser. Polismästare Holmér stod inför pressen och viftade med den typ av vapen som påstås ha använts. ivrigt förtäljande att det minsann letas med värmekamera efter vapnet. I Stockholm, värmekamera?
De kulor som hittades, och förevisades för press och därmed allmänhet, var 9mm kulor av den typ som kan användas i en Smith&Wesson. Problemet är att de hittades inom 10 respektive 30 meter från skottplatsen. En kula med utgångshastighet om 300-400 m/sek, går igenom en människokropp och stannar så nära avfyringen är inte så oskadad som de förevisade kulorna var vilket har med energi att göra (var tar energin vägen som stoppar kulorna om de varken är deformerde eller har orsakat allvarlig skada på gatubeläggning eller vägg?).
Det sägs att tomhylsor tittades på platsen. Den påstått använda pistolen är en revolver, en sån som pistolisterna i gamla västernfilmer viftade med på den dammiga gatan med trätrottoarer. Där sitter patronerna i en cylinder som roterar efter avfyrat skott varvid ett nytt skott ligger klart för att avfyras. En revolver kastar alltså inte ut hylsorna utan det måste göras manuellt genom att bryta vapnet och vända det så att hylsorna trillar ut. Varför skulle en mördare göra så?
 
Mycket mer skulle komma
30 år senare, 2 miljarder fattigare har svenska folket ännu inte fått klarlagt vad som hände - på riktigt.
Polisen jobbade på, spaningsledaren som utsågs, eller snarare utsåg sig själv, var inte en rävig mordutredare som det borde varit.
För att det skulle bli en "bra begravning" var man tvungen att ha mördaren. Då haffade man en 33 årig man, allmänt kallad "33-åringen", på grunder som inte riktigt klargjorts för att släppa honom efter begravningen och skicka honom till USA, där han mördades.
Det stora numret i lösningen av mordgåtan var Christer Pettersson som efter många turer med vittnesmål, vittnespsykologi, förhör, rättegångar, miltals med löpsedlar och mer eller minde seriösa tidningsskriverier, fälldes för att slutligen frias. En del är säkra på att han var mördaren, av egen eller lejd kraft. Andra hävdar att det inte var han. Ingen vet.
 
Många kände sig kallade...
... att lösa mordet på egen hand. De gav epitetet privatspanare verkliga ansikten i tiden. Det är många som vigt mycket tid för att lösa gåtan och anser sig veta hur det gick till. Det finns mängder med böcker skrivna och fler lär det bli.
Helt plötsligt dök det upp en person som ingen i den stora allmänheten kände till. Ebbe Carlsson, en entrist som blottade mången ruttenhet i statsapparaten, blev namnet på allas läppar. Efter ett tag i rampljuset lämnades en fadd eftersmak i konstitutionsutskottet, en  avgången minister och ännu fler frågetecken efter sig. Själv dömdes han till böter för varusmuggling efter att ha haft olaglig avlyssningsutrustning.
 
Många vinklingar
Officiellt var ett spår PKK en kurdisk gerillaorganisation som skulle ha utfört mordet. Jag känner inte att de var särskilt övertygande i att en grupp från Turkiet/Irak skulle ha något intresse i att att ta en svensk srtatsminister av daga. Kanske var det bara "häftigt" att vederbörande kunde dra till sig så stort intresse, så lång ifrån. Jag kan heller inte påminna mig att någon haffats.
Ett ständigt återkommande tema har varit att det skulle vara polisen och/eller Säpo som stod bakom mordet. Här är ett manus till ett föredrag som behandlar den frågan. Tyvärr lite jobbigt att läsa.
 
Vi kan konstatera att det finns fler frågetecjken än utropstecken i den här historien. Den är misskött, utdragen och dyr.
Varför?
Vill man, vem nu man kan vara, att sanningen kommer fram?
I vems intresse skulle man i så fall inte vilja det?
 
Det som fick mig att gräva i minnets och internets skräpkamrar var det här föredraget av Claes Hedberg. Claes har lagt ner cirka 20.000 timmar som resulterat i boken En oväntad vändning. Han anser sig ha fått ihop en plausibel förklaring till varför det blivit som det blivit. Jag kan naturligtvis lika lite som någon annan bedöma sanningshalten eller rimligheten i det han säger. Det är i alla fall spännande och lika lite som att säga att man vet kan man säga att man inte vet.
 
Allt är hemligstämplat i 70 år, obduktionsprotokollet lär vara stulet och obducenten, som inte fick vara med på rekonstruktionen, dog under mystiska omständigheter tillsammans med sin hustru samma dag som rekonstruktionen. Ingen av oss som var någorlunda vid medvetande på dagen för mordet kommer sannolikt att leva, vilket var skälet till det 70-åriga hemlighållandet.
 


This post first appeared on I Grevens Tid, please read the originial post: here

Share the post

En tidig rötmånadshistoria?

×

Subscribe to I Grevens Tid

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×