Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

SMHi ... pust!

De tider vi lever i är märkliga - Vilket alla tider varit om man kunnat lyssna på de människor som levde då.
OK då, vi gör ett nytt försök. Den tid vi lever i nu är extra märklig - vad ni än säger. Den är unik eftersom den inte funnits tidigare och den kommer aldrig åter.
Vad vi än tycker måste vi förhålla oss till den, vilket jag försöker i det följande.

Jag tänker inte så mycket på krig, fattigdom och elände - det är inget nytt. Faktum är att det har aldrig funnits en så stor andel av jordens befolkning som har det så bra som vi har nu.

Jag tänker inte på flyktingar, terrorister, polisbristen, sjukvårdskrisen eller pensionärernas grismat.

Jag tänker självfallet på vädret, vilket du säkert räknat ut. Många av oss hade (o)lyckan att hämta de första stapplande kunskaperna i matematik via det illustra litterära verket som benämndes "Hej Matematik". Det var en fånig skrift med teckningar föreställande ringar med grejor i som sades utgöra Mängdlärans grunder. Som väl är blev det inte mycket mer än ett fluortantsförsök som övergavs som så många andra dåliga ideér.
Vädret är en delmängd av klimatet där det sistnämnda utgör ca. 30 år av det förstnämnda. Vädret utspelar sig lokalt och klimatet t.ex årstider i zoner. Det innebär att den yta där vädret spelar oss spratt eller skänker oss glädje är en delmängd av klimatets yta.

Nu har ett stort antal människor bestämt sig för att klimatet håller på att löpa amok i dagligt tal kallat klimatkrisen. Med klimatkrisen i botten vill de vidta en mängd kostsamma politiska åtgärder som i sin tur måste motiveras med det mest fruktansvärda väder du kan tänka dig. Grundidén är att det skall bli varmare och då...
... blir det mer extremt väder, med fler stormar och häftiga regn
... blir det torrare och vattnet kommer att ta slut
... stiger haven
... och så blir det massa fästingar
... blir det aldrig något som är bättre än nu (jag Skulle inte ha ett dugg emot ett lite varmare klimat t.ex)

SMHI förser kommunerna med lokala klimatprognoser så att tjänstemän och kommunpolitiker kan vara duktiga och ta fram klimatstrategier, bocka av och stoppa i en hylla.

Nu har man pratat om klimatkrisen i 20 år vilket är en kollosalt kort tid i sammanhanget. I början av denna period förutspåddes en mycket kraftig temperaturökning, t.o.m så hög att sommarisen på Antarktis skulle vara borta sommartid 2014. Det blev inte varmare. Isen försvann inte. Vi har inte sett något av extremare väder eller havsnivåhöjningar.

Hela idén håller på att falla platt till marken och då gäller det för media, politiker och SMHI att inte låtsas om det.

SMHI gör det genom att varna för anstundande oväder i tid och otid. Inte sällan blir spådomarna ohörda av vädrets makter.
I vår del av världen var det väldigt torrt förra sommaren vilket man tog som intäkt för att varna för etter värre denna sommar. Man har ju gubevars bestämt att väderextremerna skall tillta. Så blev det inte.

I dagarna har det varit mycket prat om extrema regnmängder (dom verkar inte ha reda på vare sig torrbollarna eller extremarna på SMHI) med så mycket som 70 mm - på en gång! Eller i skurarna. Eller i veckan. Ingen vet och ingen bryr sig längre eftersom det ändå aldrig stämmer. Skrika på vargen - säger vi här på landet!
 
                                                           Helgardering skulle man kunna säga

Nåväl på SMHIs hemsida kunde man i dag se aktuella varningar i vald region.
05.04 Brandrisk!
10.12 Stora regnmängder
10.29 Höga flöden

Nu kl. 15.14 har det varken brunnit, regnat eller flödat. Men blåser gör det!

Ser man det positivt skulle man kunna säga att det finns förbättringspotential i SMHI.


This post first appeared on I Grevens Tid, please read the originial post: here

Share the post

SMHi ... pust!

×

Subscribe to I Grevens Tid

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×