Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Laptuca combate constipatia si trateaza insomniile

Laptuca combate constipatia si trateaza insomniile

Bogate in minerale precum magneziu, potasiu, zinc, fier, iod, dar si in vitamine precum vitaminele A, B si C, laptucile sunt extrem de sanatoase. O particularitate a lor consta in continutul ridicat de lactucarium, care are efect in tratarea insomniilor, anxietatii, precum si a altor probleme de ordin psihologic. Multe dintre medicamentele concepute pentru tratarea problemelor psihice contin extract de laptuca. Efectele lactucariumului se constata folosind extractul fluid de laptuca, pe care nutritionistii il recomanda in doza de doua sau trei linguri pe zi, pentru combaterea dismenoreei.

Savantul Henri Leclerc citeaza cazul unui englez, care a cunoscut bucuriile paternitatii abtinandu-se sa manance seara laptuci, desi acestea reprezentau pentru el un deliciu. Efectul sedativ al acestei plante este cunoscut si apreciat de mai bine de doua mii de ani. Din acest motiv, lactucariumul este foarte pretios in tulburarile nervoase, precum si in insomnie, spasme ale viscerelor, tuse nervoasa, tuse convulsiva, palpitatii sau tahicardie.
in Antichitate, pitagoreicii numeau Laptuca „planta eunucilor”, dar proprietatile sedative ale acestei plante, nu trebuie sa impiedice gospodinele s-o utilizeze, deoarece, in salate, lactucariumul responsabil isi vede efectele atenuate de numerosi constituenti energetici. Pe de alta parte, experimentele lui H.M. Evans, de la Universitatea din California, au demonstrat ca laptuca favorizeaza reproducerea.

 Niste sobolani de 20 de zile, hraniti cu un amestec sintetic, se dezvolta perfect si ajung la maturitate sexuala la 80 de zile. Dar, fecundati, embrionii nu traiesc. Aceste animale isi recapata capacitatea de a-si duce gestatia la termen prin simplul adaus de laptuca in ratia lor alimentara. Oamenii de stiinta apropie actiunea lactucariumului de cea a opiului, fara ca acesta sa prezinte inconvenientele celui de-al doilea, si anume constipatie, inapetenta, anorexie, tulburari functionale ale aparatelor circulator si digestiv. Contrar opiului, lactucariumul calmeaza eretismul nervos, fara sa provoace excitare la inceputul actiunii lui.

Laptucile sunt racoritoare, depurative, remineralizante, analgezice, sedative, hipnotice, antitusice, hipoglicemiante, emoliente, laxative, antiputride, drenoare hepatice, si din aceste motive mai pot fi folosite la tratarea palpitatiilor, spasmelor viscerale, gastralgiilor, spermatoreei, priapismului blenoragic, astmului, pletorei, gutei, menstrelor dureroase, icterului si congestiei hepatice. Principalii constituenti cunoscuti sunt lactucariumul, lactucarina, lactucina, acidul lactacic, aspatragina, hiosciamina, clorofila, vitaminele A, B, C, D, E, fierul, calciul, fosforul, iodul, magneziul, zincul, cuprul, sodiul, clorul, cobaltul, potasiul, arsenicul, fosfatii, sulfatii, sterolii si carotenul. Se gaseste o unitate de vitamina E la 50 g si 17,7 mg de vitamina C la 100 g de laptuca proaspata. in trei zile, cantitatea de vitamina C scade la 4 mg daca laptucile nu se mentin cu radacinile in apa.

Ca uz extern, laptucile se recomanda in primul rand pentru tratarea tenului uscat. Se fierb doua laptuci cu cotor cu tot in 1,5 l apa, timp de 25 de minute. Se strecoara si se toarna lichidul intr-o sticla inchisa ermetic. Se utilizeaza ca lotiune dimineata si seara. 

Totusi, acest decoct nu poate fi pastrat mai mult de trei zile. Lotiunea calmeaza iritatiile, elimina roseata si combate acneea. in acelasi timp, decoctul de frunze se foloseste cu succes si in tratarea acneei. Frunzele fierte, cu putin ulei de masline, se adauga la cataplasme contra furunculelor, abceselor si arsurilor. Daca dorim sa tratam o insolatie, putem fierbe o laptuca la foc mic, timp de o ora. Apoi, ea trebuie strecurata si aplicata din abundenta pe partile afectate cu un tampon curat. Operatia de reia de doua ori pe zi. in tratarea panaritiului se fierb cateva frunze in putina apa, se scurg si se aplica pe locul afectat, fixandu-le cu ajutorul unui bandaj. Se aplica zilnic trei cataplasme. in cazul oftalmiei, se fierbe o lingurita cu seminte de laptuca intr-un castron cu apa, timp de zece minute. Apoi se strecoara si se lasa la racit. Se aplica pe ochi, sub forma de comprese.

Anticii foloseau laptucile inclusiv pentru a combate incontinenta urinara, iar in zilele noastre aceasta proprietate, la fel ca si cele precedente, a fost confirmata de medicina moderna. Persoanele care consuma cu regularitate laptuci apreciaza si efectul lor laxativ. Celuloza pe care laptuca o contine combate constipatia, stimuleaza intestinele lenese si impiedica fermentatia intestinala. Pentru utilizarea in scopuri terapeutice, medicul Raymond Dextreit recomanda varietatea cultivata in detrimentul celei salbatice, deoarece proprietatile acesteia sunt mai numeroase. Saraca in hidrocarbonati, laptuca este un deliciu pentru diabetici, care o pot consuma fara grija, sucul de laptuca fiind un mod placut de insanatosire. Rezultatele se obtin daca tratamentul se face timp de doua, trei sau chiar patru saptamani. Vorbim despre o terapie blanda, care dezintoxica organismul incet si in profunzime.

 Sub forma de decoct, laptuca este un remediu care favorizeaza evacuarea tubului digestiv, alina tusea nervoasa si provoaca somn. in acelasi timp, se dovedeste eficienta in afectiunile in care ficatul este marit (hepatomegalie), iar din acest punct de vedere este recomandata persoanelor care consuma multe bauturi alcoolice. Reteta este simpla si se foloseste de secole. Se pune laptuca intr-un litru de apa, se fierbe timp de 45 de minute si apoi se beau pana la patru cesti zilnic, dupa masa. Cei care sufera din pricina insomniilor pot bea inca o cana cu 20 de minute inainte de culcare. Laptuca „inaltata” (cu seminte) poseda cele mai multe virtuti terapeutice in acest sens. Poate si de aceea, in vestul Europei, gustul ei predomina in salate.


This post first appeared on Ochiu Mintii Vede Tot, Stiri Online Din Sanatate R, please read the originial post: here

Share the post

Laptuca combate constipatia si trateaza insomniile

×

Subscribe to Ochiu Mintii Vede Tot, Stiri Online Din Sanatate R

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×