Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Φεύγα!

   Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω ποιες ήταν οι αφορμές γι' αυτό το άρθρο. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που γνωρίσαμε μέσω των ειδήσεων αυτές τις μέρες, με τραγική κατάληξη δυστυχώς. Δεν είναι όμως λίγα και τα περιστατικά που έχουν πέσει στην αντίληψή μας μέσα στην καθημερινότητά μας: Ένας καυγάς που ακούσαμε στην πολυκατοικία, μία άσχημη αντιμετώπιση που πιάσαμε με την άκρη του ματιού μας καθώς ψωνίζαμε σε ένα κατάστημα, και λίγο ή πολύ όλοι κάτι έχουμε να διηγηθούμε. Πολλές από εμάς μάλιστα, από πρώτο χέρι...



   Η Κρίση, η ανέχεια, κι άλλοι λόγοι όχι τόσο "κοινωνικοί" μας έφεραν αντιμέτωπους και με τη βία. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες (είναι ωστόσο λιγότεροι οι άντρες) που μέσα στο σπίτι τους ζουν έναν εφιάλτη. Στο σπίτι τους... που θα έπρεπε να είναι για τον καθένα από εμάς ένα απάγκιο, ένα λιμάνι που μας προσφέρει ασφάλεια και προστασία... Εκεί ζουν μία ζωή μέσα στον φόβο.
Κι όποιος δεν έχει φοβηθεί όπως εκείνες, δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι να κοιμάσαι και να ξυπνάς με το φόβο πως θα σου συμβεί κάτι κακό.... Κι όταν ο φόβος αυτός γίνεται πραγματικότητα, όταν η βία είναι λεκτική ή (και) σωματική, τότε πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

Στατιστικά έχει βρεθεί ότι στην Ευρώπη 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή της από το σύζυγο ή το σύντροφο της. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των στοιχείων που αφορούν τη συχνότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά το γάμο (56,06%) και οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.

   Εύκολο δεν είναι να το αντιμετωπίσει η γυναίκα που το ζει και είναι πολλοί οι λόγοι γι' αυτό: Τα παιδιά, το "τι θα πει ο κόσμος;" που ακόμη μας κατατρέχει εδώ στην Ελλάδα, η ανασφάλεια για το μέλλον, είναι κάποια από αυτά που βασανίζουν το νου μας όταν περνάμε δύσκολα μέσα στο σπίτι. Ναι, μιλάω βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, γιατί όπως γνωρίζεται όσοι διαβάζεται αυτό το blog από τις απαρχές του, υπήρξα κι εγώ θύμα ενδοοικογενειακής βίας, όμως κατάφερα να ξεφύγω.
Ξέφυγα από έναν γάμο όπου ήμουν δυστυχισμένη, όπου ένιωθα να πληγώνομαι σχεδόν καθημερινά, όπου η λεκτική και η σωματική βία μάτωναν την ψυχή μου.
Ξέφυγα, όχι δίχως απώλειες. Όμως ξέφυγα! Και παρόλο που κάποτε μου φαίνονταν άπιαστο όνειρο το να ξαναβάλω τη ζωή μου σε μία σειρά, αυτό έγινε. Κι έτσι τώρα μπορώ να πω με βεβαιότητα και ασφάλεια:
Φεύγα! Να φεύγεις από ό,τι σε πονάει! Να μην διστάσεις ούτε λεπτό να διεκδικήσεις την ευτυχία σου, την ασφάλειά σου, την ηρεμία σου, την ίδια σου τη ζωή!
Μην πείσεις τον εαυτό σου πως μπορεί να φταις εσύ για ό,τι σου συμβαίνει! Αυτό είναι ένα ψέμα! Εκείνοι που φταίνε παίζουν με την ψυχολογία σου και τα καταφέρνουν μάλιστα πολύ καλά! Έχουν τον τρόπο να περνούν τις ευθύνες τους σε σένα, να σε μειώνουν, να σε κάνουν να νιώθεις ανίκανη, να σε κάνουν να πιστεύεις πως είσαι άχρηστη και πως είσαι η γεννήτρια όλων τους των προβλημάτων!...
Φεύγα! Μην διστάζεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου! Δεν θα σου υποσχεθώ έναν δρόμο εύκολο από εκεί και πέρα, έναν δρόμο ροδοσπαρμένο, όμως αξίζει να παλέψεις για την ευτυχία σου κι αυτό σου το εγγυώμαι προσωπικά!
Φύγε... Η ζωή είναι μικρή για να είσαι πάντα το θύμα... Φύγε, για να σωθείς... Κι ίσως με αυτή σου την επανάσταση σώσεις κι άλλες ταλαιπωρημένες ψυχές που, βλέποντάς σε θα πάρουν θάρρος και θα κάνουν κι εκείνες αυτό που πρέπει: Θα φύγουν μακριά από ό,τι τις πληγώνει...


Αντιγράφω από το site της Ελληνικής Αστυνομίας:
Η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006 .
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.
Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι θύμα εκφοβισμού, μην φοβηθείτε να το πείτε σε ένα γονέα, φροντιστή, φίλο, δάσκαλο, αστυνομικό ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε.
Αν είστε θύμα:
  • Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.
  • Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.
  • Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
  • Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.
  • Απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας από το 1988. Το κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Σκοπός των παρεχόμεων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησησς τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας - 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας: 15900
e-mail: [email protected]
Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας:
Νίκης 11, Σύνταγμα
τηλ: 210 - 3317305, 210 - 3317306
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: http://www.isotita.gr/index.php/docs/c41

  • Αν γνωρίζω ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;
  • «Ν. 3500/2006 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας - Ποινικές συμπεριφορές –Υποχρεώσεις και Ενέργειες αστυνομικών Υπηρεσιών - Παροχή αρωγής στα θύματα»


This post first appeared on Jajala Majala ‖ Life.Blog.Design, please read the originial post: here

Share the post

Φεύγα!

×

Subscribe to Jajala Majala ‖ Life.blog.design

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×