Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

cum sa alegi ceasul potrivit pentru tine - mic ghid




>> Daca ar fi sa ne rezumam la o clasificare simpla, ceasurile de mana se impart in trei mari categorii, in functie de mecanismul lor:
- mecanic
- automatic
- electronic

Ceasurile mecanice
Sunt cele mai vechi de pe piata. Cu siguranta fiecare isi aminteste de ceasurile bunicilor -majoritatea rusesti- care functionau prin simpla intoarcere a cheitei. Personal am stricat cateva fiindca mereu exageram cu 'trasul'.

Ceasurile automatice
La fel ca si cele mecanice, insa nu mai necesita o intoarcere manuala periodica. Sunt prevazute cu un rotor (de obicei in forma de evantai) care e antrenat in functie de miscarile mainii, generand energia necesara functionarii ceasului.

Ceasurile electronice
Au mai putine parti mecanice si folosesc un oscilator electronic reglat de un cristal de quartz. De aici si denumirea de ceasuri cu quartz. Se lauda cu o precizie mai buna decat cele mecanice, insa acestea din urma au farmecul lor, mai ales datorita partii mecanice.


>> Daca ar fi sa le clasificam dupa design & intrebuintarea lor, avem:
- ceasuri de lux
- fashion
- skeleton
- clasice & business
- sport
- ceasuri pentru scufundari

Ceasurile de lux & unicat
Acesta categorie se adreseaza -evident- oamenilor cu bani care nu vad o problema in a cheltui mii de euro pe un asemnea produs. Valoarea lor creste si prin includerea diverselor metale (aur, platina), a pietrelor pretioase (rubine, safire, cristale, diamante etc), precum si a unor complicatii (despre care vom vorbi ceva mai incolo)

Ceasurile fashion
Firme care nu au nicio tangenta cu lumea orologerieri (D&G, Kenzo, Police, Miss Sixy, Pierre Chardin, DKNY - ca sa amintim doar cateva) intra in aceasta lejer in categorie. Nu isi produc singuri mecanismele si in majoritatea covarsitoare a cazurilor includ in creatiile lor alternative mai ieftine, punand accentul in special pe design'ul exterior. Daca esti interesat de calitate, poti uita cu usurinta de produsele din aceasta categorie, ele fiind mai mult apanajul cocalarilor, fitzosilor si pitzipoancelor.

Ceasurile skeleton
Cadranul si/sau spatele permit vizionarea libera a interiorului si, implicit a mecanismelor delicate. Exista ceasuri full skeleton (imi vine in minte modelul acesta de la Swatch) sau partial skeleton (de ex: gama Hamilton Open Heart).

Ceasurile clasice
Au doua avantaje considerabile: nu se demodeaza si le poti purta aproape la orice tinuta.
Respecta linia primelor ceasuri mecanice, iar unele modele pot include si un cadran pentru data. Fac casa buna cu bratarile din piele dar mai nou si cu cele din metal (in speta otel inoxidabil ori titan).

Ceasurile sport
Concepute sa raspunda cerintelor unor clienti mai... activi. Au mai multe functii: data, cronometru, cronograf etc
Pot fi insotite de bratari din metal, textile ori cauciuc si, mult mai rar din piele.

Ceasurile pentru scufundari
In functie de model, acestea rezista pana la 200-300 m, existand si exceptii (1000 m) doar de dragul marketing-ului. Unele modele sunt, de asemenea, echipate cu supapa de heliu.

>> O clasificare dupa tara de provenienta ar arata cam asa:

Ceasuri elvetiene (sau "Swiss Made")
Adriatica, Alfex, Alpina, Atlantic, Audemars Piguet
Baume & Mercier, Blancpain, Breitling,
Candino, Certina, Charriol, Chopard
Edox, Epos, Frederique Constant
Girard-Perregaux, IWC, Hublot
Louis Erard, Longines, Mido, Nivada
Omega, Oris, Patek Philippe
Rado, Raymond Weil, Rodania
Swatch, Tag Heuer, Tissot
Ulysse Nardin
Vacheron Constantin, Victorinox
Wenger, Zenith.

Ceasuri japoneze
Casio, Citizen, Orient, Seiko.

Britanice
Accurist.

Ceasuri frantuzesti:
Cartier, Jouvenot, Pequignet.

Germane
Chronoswiss, Steinhart, Stowa.

Rusesti
Poljot, Vostok-Europe, Vostok-Inc
Volmax (Aviator, Sturmanskie, Buran).

Americane
Bulova, Invicta, Nixon, Nooka
Oceanus, Timex, TX.

[-evident, exista mult mai multe firme de ceasuri decat am reusit eu sa insir aici-]


>> Dupa forma lor:
- rotunde
- ovale
- patrate
- dreptunghiulare
- asimetrice


>> Dupa geam/sticla

Acrylic (sau plexiglass)
Se zgarie cu usurinta, putin rezistent in timp, prezent la modelele cele mai ieftine.
Prezinta doar avantajul ca se sparge mai greu si e cel mai ieftin.

Mineral (sau sticla)
Rezistenta mai buna la zgarieturi, dar mai putin rezistent la spargere ca si plexiglass'ul.

Safir
safirul rezista cel mai bine la zgarieturi. Pe scara Mohs a duritatii are valoarea 9 din 10, fiind intrecut doar de diamant. Deoarece safirele naturale sunt mult mai scumpe si nu au intotdeauna puritatea dorita, s-a recurs la utilizarea celor sintetice, produse din oxid de aluminiu extrem de pur.
Atentie! Daca nu se zgarie nu inseamna ca e indestructibila (nu incercati sa o testati cu... ciocanul). Sticla de safir e foarte casanta, situandu-se dupa plexiglass si cristalul mineral.
Inca ceva: pe un geam de safir picaturile de apa vor avea o forma mult mai bombata/pronuntata decat pe un geam mineral unde vor fi mai aplatizate.


>> Exista ceasuri simple si ceasuri complicate

Complicatii
- Calendar perpetuu
- Fazele lunii
- Cronograf
- GMT
- Retrograde
- Sonerie
- Tourbillon

Calendar perpetuu
E un mecanism complex ce tine seama de diferitele lungimi lunilor (28, 29, 30 sau 31 de zile) si afiseaza corect data, fara interventia manuala a omului. Restul ceasurilor care nu au asa ceva vor necesita ajustarea in lunile cu zile mai putine de 31.

Fazele lunii
Pentru cei cu adevarat curiosi sa stie cand e luna plina etc.

Cronograf
Mecanism care permite -prin aparasarea unor butoane- sa demareze, sa opreasca sau sa puna de la zero acul secundarului pentru diverse masuratori, fara insa a afecata afisarea corecta a timpului.

GMT
Ceasurile dotate cu asa ceva sunt capabile sa afiseze si o a doua ora de pe glob. Fie folosind inca un set de aratatoare, fie cadrane rotitoare.

Retrograd
Aratatorul de minute parcurge o scala in sensul invers al acelor de ceasornic, iar la sfarsitul 'cursei' ora afisata numeric intr-un cadran avanseaza cu o unitate, urmand ca indicatorul de minute sa o ia iar de la capat.

Sonerie
Ceasul emite semnale acustice la anumite intervale orare (din ora in ora sau/si din 15 in 15 minute)

Tourbillon
Cea mai fascinanta si minunata inventie pentru cei care iubesc mecanismele interne ale ceasului. (detalii)

Atentie: Exista o gramada de ceasuri replica (a se citi fake) sau no-name, comercializate in special pe internet. Producatorii cu traditie nu incurajeaza si nu-si vor comercializa niciodata produsele online, ci doar prin retelele de magazine specializate si autorizate in acest sens.
Daca gasiti o oferta prea buna pentru a fi adevarata, probabil ca nici nu este. Nu cumparati de la necunoscuti de pe strada. Daca totusi o faceti, verificati autenticitatea ceasului la un ceasornicar priceput. Va va spune in cateva clipe daca e un fake sau nu.

Si, nu in ultimul rand, cateva sfaturi inainte de a-l plati in magazin, dar si dupa ce incepeti sa-l utilizati efectiv.

Disclaimer: Cum am spus si mai sus, aceste randuri nu se pretind a fi un ghid complex, ci doar niste informatii structurate, pe care le voi completa ulterior in masura in care voi considera necesar acest lucru.



This post first appeared on Idei De Imprumut, please read the originial post: here

Share the post

cum sa alegi ceasul potrivit pentru tine - mic ghid

×

Subscribe to Idei De Imprumut

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×