Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Представянето на "Кланица"

Повече от година споделям тук предимно снимки от поредната отминала седмица, но представянето на последната ми книга е събитие, което си струва да отбележа. Вече качих снимките във Facebook, но само те не са достатъчни.
Представянето беше в четвъртък в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ - Самоков. Не съм сигурен, дали съгражданите ми разбират и оценяват работата на хората, които работят там, но това е друга и дълга тема. Дори и аз не успях да им благодаря, както заслужават.


Книгата беше представена от Зинаида Хаджимитова. За хората, които не я познават, тя е един чудесен човек и по мое лично и скромно мнение, най-добрият автор в града ни. Романът ѝ „Дъщерите на огъня“ е книга, която горещо препоръчвам.
Помолих Зина да представи новата ми книга, още когато излезе от печат. Знаех, че не го е правила преди и съм ѝ безкрайно благодарен, че се съгласи. Справи се чудесно, въпреки притеснението. Най-доброто доказателство за това е, че представянето се превърна откровен и смислен диалог, в който гостите не бяха безучастни наблюдатели. Хубаво беше, че част от гостите вече бяха чели книгата и получих и достатъчно полезни мнения.


Ще завърша с един въпрос, които възникна и искам да коментирам допълнително. Той е за името. Признавам, че „Синя луна“ също е подходящо заглавие, освен това не звучи зловещо, като „Кланица“. Все пак мисля, че сегашното заглавие е точно. Погледнете света, в който живеем.
Как бихте нарекли свят, в който дали едно дете ще живее или не, зависи от напечатани на хартия дяволски знаци, с които се управлява живота ни?
Как бихте нарекли свят, в който върху невинни хора от небето се сипе огън и смърт, а причината за това е тъмна миризлива течност?
Как бихте приели свят, в който любовта към родината се подменя с омраза към всичко извън нея?
Най-лошото е, че започваме да приемаме такива неща за нормални. Погледнете политиците. Не само родните. Според всички тях всичко е наред. Според тях света ни е добре подреден и единственото условие да стане идеален, е те или тяхната партия да бъде на власт.
„Хората се гордеем, че сме разумни. Гордеем се и мислим, че сме нещо повече от останалите същества на тази пла­нета. Мислим, че разумът ни прави по-добри, но всъщност той ни прави само по-изтънчени убийци. Убийци, които са довели проце­са до съвър­шенство. Убийци, които почти не оставят след себе си кръв, но жертвите им се превръщат в безмълвни сенки без душа.“
Това е. Книгата пое по своя път, а какъв ще бъде той, зависи от хората, които ще разлистят страниците ѝ. Вече съм убеден, че няма да бъдат разочаровани.


This post first appeared on Nyamam Ideya, please read the originial post: here

Share the post

Представянето на "Кланица"

×

Subscribe to Nyamam Ideya

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×