Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Prije izdavanja


Bacili ste se u spisateljske vode i sada želite izdati Knjigu, a nemate pojma o tome. Prvo, čestitam ako želite steći nešto slave i zaraditi dodatni prihod, ali ako se želite obogatiti preko noći, onda niste dobre glave.
Znam što neki misle, poslati dokument i na mail i to je to. Nažalost nije, pisanje knjige nije samo pisanje, nego i editiranje, korektiranje, dizajniranje, planiranje, reklamiranje, ulaganje i tko zna koji još procesi. Ako se netko pita, ja još nisam objavila knjigu, ali ovo je jedan od savjeta da izbjegnete moguće probleme kada odlučite izdati.
Dovršite knjigu
Ne možete na pola napisati knjigu i poslati im poruku na mail: Ej ćao, želim objaviti neku odličnu knjigu, ali još nije gotova. Nije ovo kazalište ni restoran da si unarprijed rezervirate mjesto. Ovo je više kao natječaj na posao, samo još mukotrpniji i daje još manje, prvo dovršite knjigu do kraja, ali kad mislim knjigu, ne mislim priču.
Odložite na neko vrijeme
Barem na mjesec dana. Sada ste previše zaljubljeni u svoj rad. Neka prođe neko vrijeme i neka vam se mozak malo odmori, za to vrijeme čitajte, pišite kratke priče i radite na svojim manama, i tek tada pročitajte poput kritičara kada možete sami sebi reći, jesam li ja dobre glave?
Dobro pročitajte
Nije dovoljno samo jednom preletjeti. Pročitajte deset, dvadeset, trideset, pedeset puta i obratite pažnju na sve, pravopis, gramatika, stil, riječi, strukturu rečenica, opise, koji su viška, koji manjka, likove, suvišne radnje i scene, te napišite na papir sve vrline i mane vašeg djela.
Počnite ispočetka
Što, nije fer? Itekako jest. Nije dovoljno samo malo prepraviti. Većina pisaca knjigu napiše ispočetka 15-16 puta, svaki put ispočetka prije nego je objavi. Zato počnite ispočetka i opet i opet i opet sve dok ne bude savršena u vašim očima i očima izdavača.
Unajmite beta čitača
Beta čitač je onaj koji čita vaš rad prije objave, moguće poglavlje po poglavlje ili kad mislite da ste ga spremni objaviti, to može biti vaš prijatelj, roditelj, susjed ili profesor iz hrvatskog, možda i već objavljeni pisac za kojeg ste sigurni da vam želi dobro, neke možete naći i na internetu, važno je da ih bude što više, barem deset. Također im nemojte predati već prvi dokument, za boga miloga. Pošaljite tek nakon što napišete treći put
Naučite pisati motivacijsko pismo
Baš kao i za natječaj na posao, trebate se znati obratiti izdavaču kao i poslodavcu. Izdavač mora znati motivaciju i cilj izdavanja knjige, morate se znati predstaviti u što boljem svjetlu, a i predstaviti vašu knjigu, jer koliko vaša knjiga bila dobra, može zvučati kao najveća glupost bogu znana ako je ne znate predstaviti.
Pripremite se na ulaganje
Ne očekujte da ćete se svidjeti odmah izdavaču tako da ćete kasnije prebaciti sve u njihove ruke i samo čekati pare na računu. Možda postoje neke manje izdavačke kuće koje su spremne sve obaviti besplatno, ali to većinom izgleda šlampavo i ne ulože puno, tako da možda ne dobijete ni 100 kuna u deset godina. A zašto vam treba ulaganje?
Editor
Ovo su malo iskusnije osobe, nakon što ste sigurni da je vaša knjiga savršena, uz krv, znoj i suze vaših beta čitača i vas, on će vam ponovo izmijeniti knjigu (ili će vas poslati da sve napravite ispočetka). Ovo je osoba s više godina iskustva (ili bi trebala biti) koja će bolje od vas znati naći višak i manjak.
Korektor
Ovo je osoba koja će popraviti vaš pravopis i gramatiku, jer greškice su toliko male da će vjerojatno i njima koja promaknuti.
Izdavač
Rado bi i oni da mogu, ali izdavači nemaju novaca da plate printanje vaših 500-600 ili 5000-6000 knjiga, jer papir i tinta košta. Imajte na umu da se malim ulogom smatra 15000-20000 kuna, a možda budu tražili još pet puta više.
Dizajner
Ovaj može biti i najskuplji, makar za naslovnicu treba samo fotografija, treba još platiti modela i prostor u kojem slikavate, jer ne možete distribuirati sliku tuđeg lica i imanja bez nečijeg znanja, a da vam na pamet nije palo krađa nečije slike. Ilustracija može biti i deset puta skuplja.
Marketing
Ovo će vam jedino pomoći da se knjiga proda, s toga imajte na umu da je ovo najskuplje. Bez obzira koji je medij, oglas u novinama, na internetu, radio i televizija, za ovo se očekuje da se vrti mjesecima, a pogotovo ako odaberete poznate platforme.
Pošaljite nekoliko poglavlja
Ne šaljite cijelu knjigu jer:
- mogu je odmah odbiti,
- datoteka može biti prevelika na slanje,
- izdavači nemaju vremena odmah za cijelu knjigu.
Bolje je poslati prvih pet poglavlja, s time i naglasite da šaljete pet poglavlja da ne bi došlo do nesporazuma.
Tražite preporuku
Neku vjerojatno misle vezu, što i nije daleko od toga, ali to može biti neki od vaših beta čitača, s time da mu profesija ima veze s pisanjem ili književnošću, makar pisao reklame za peciva ili lanac brze hrane.
Očekujte dug odgovor
Mnogi izdavači dobiju hrpu mailova, tako da vaš možda neće biti možda pročitan dvije godine, a možda čak bude odbijen. Usput su pretrpani izdavanjem stranih knjiga, a i vi ih više čitate nego domaće autore, priznajte.
Ne šaljite na više izdavača odjednom
Možda ni ne znate koji izdavač što nudi, a više njih ih prihvati te odaberete gorega. Pošaljite barem trojici i odgovor čekajte mjesec dana te budite spremni slati u papirnatom obliku te zvati na telefone.
Pogledate pravila
Mnogi izdavači više se ne žele ni baviti domaćim autorima, neki izdavaju samo određeni broj riječi, a neki samo uz preporuku, što nije nimalo lako nabaviti (a to ne može biti vaša mama kuharica).
Budite spremni krenuti ispočetka
Kad rečem ovo, ne mislim pisati ispočetka istu knjigu, nego se pomiriti da nema ništa od ove knjige i početi se baviti drugom knjigom, čak i nakon pet godina od pokušaja izdavanja.
Steknite radne vještine
Ne, ne mislim da pisanje knjige, čak i ako izdate, veće su šanse da ćete zaraditi malo ili doslovno ništa. Bit ćete pravi sretnih ako koji mjesec uspijete zaraditi Hrvatski minimalac. Zato će vam trebati posao ili barem honorarni posao ili će vas ostatak života uzdržavati roditelji. Mnogi pisci nakon objave knjige zarade 2000-3000 kuna u godini, tako je, u godini, zato zavrnite rukave i motiku u ruke.This post first appeared on Profesionalni Amater, please read the originial post: here

Share the post

Prije izdavanja

×

Subscribe to Profesionalni Amater

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×