Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

panduan untuk hasilkan website.....selamat memcube.....


menyenaraikan URL² yg menarik untuk di jadikan panduan.

saya mulakan dulu, boleh guna format seperti di bawah, saya sendiri pun tgh mencuba semua ni hahaha sama2 lah kita ye.......best of luck all:

Katergori : Interface
URL : http://www.guistuff.com/
Penerangan : Memeparkan interface² yg menarik/fancy/cool. Juga menediakan tutorial untuk grafik seperti Photoshop, Illustrator dan sebagainya.

Kategori : Website Contoh
URL : http://www.coolhomepages.com/
http://www.cwd.dk/
Penerangan : Sesuai utk mereka² yg ingin mencari idea utk pembangunan website. Website ini memaparkan cth² website yg boleh di jadikan panduan. Ia di kategorikan dlm pelbagai kelas. Website Flash, Corporate, Entertainment dll.

Kategori : Animasi
URL : http://www.flashkit.com/tutorials/
Penerangan : Menyediakan pelbagai tutorial untuk peminat Flash. Tutorial juga boleh di download untuk pengguna explore sendiri teknik membangunkan animasi

Kategori : Font
URL : http://www.freewarefonts.com/index.html
Penerangan : Membenarkan penggunna men'download' font² yang cool.
Ada yg free, shareware.

Kategori : Javascript
URL : http://javascript.internet.com/
Penerangan : Menyediakan javascript² yg cool utk di letakkan di dalam
website.

Kategori : Grafik
URL : http://www.designsbymark.com/
Penerangan : Menyediakan tutorial utk beginner, intermediate dlm penggunaan perisian Photoshop, Illustrator, Flash dll. Tutorial di sediakan dgn bantuan Imej. Mudah & sangat membantu.

azri
Jul 5 2002, 03:05 PM
Aku cadangkan satu website grafik premier kat Malaysia nih... (IMHO) biggrin.gif

Kategori: Rujukan

http://www.sifoo.com

Penerangan: Memberi panduan untuk Photoshop, Flash, web design dan lain-lain... ada pelbagai aktiviti diajurkan di site ni. Site ni jugak promosi site-site grafik/multimedia Malaysia - usahasama dengan Jaring kalau tak silap... two thumbs up! smile.gif2 smile.gif2
aby2k2
Jul 5 2002, 09:49 PM
assalamualaikum,

saya nak tambah sikit URL2 tu:

www.freesitestools.com
www.everyone.net
-web hosting

www.cjb.net
-short URL

www.digits.com
www.counter.com
-hit counter

www.flamingtext.com
www.3dtext.com
-create fonts, 3Dtext, clipart etc...

www.guestworld.com
www.guestpage.com
-build guestbook

www.zzn.com
-email webmaster

www.axlnet.com
www.bravenet.com
-add poll

ni jer yg saya boleh bantu setakat ni... kalau ader links2 lain saya bagitau lagi. sorry pasal tak der penerangan tang links tu, pasal banyak sangat. anyway baik untuk beginner yg nak buat website tu. smile.gif
Jul 8 2002, 09:47 AM
aby2k2,
kalau boleh tulis sikit dia punya penerangan walau sepatah ayat.
Mudah utk panduan rakan² lain.

Nanti 2 3 kali kerja kalau ta tau Fokus URL² tu. smile.gif2
Jul 8 2002, 05:11 PM
Kategori : Grafik
URL : http://www.teamphotoshop.com/index.php
Penerangan : URL yg menarik untuk mereka² yg dikategorikan Photoshop Freak. Byk tutorial, tips, teknik, forum, tools, forum dan macam² lagi.
aby2k2
Jul 9 2002, 12:15 AM
assalamualaikum,

sorry LMT pasal links tu, lupa plak nak letak penerangan kat situ. anyway, saya dah update dah.

ni ader lagi links untuk diskusi ni

www.anfyteam.com
-includes applets using Java™ technology, ultimate effects and navigational menu for web sites. Usable also as screensaver.


**Thanks aby2k2. camtula baru best smile.gif2 - LMT
Jul 22 2002, 04:22 PM
Kategori : Animation
URL : http://www.graphicscene.com/
Penerangan : Complete Multimedia Stock Library esp. Flash.

Kategori : Streaming
URL : http://streamingmediaworld.com/
Penerangan : Streaming Media World: Media Player Reviews & Streaming Video, Audio, & MP3 Information.
ajym
Aug 6 2002, 10:33 AM
alhamdulillah.... mengkasih... memang mende2 ni yang aku cari slama ini...
pst: apsal yang aku antar smalam hilang ... kene delete ker :cry:
LyNxEE
Aug 6 2002, 11:49 AM
ajym nih website must check ..heheh

www.cwd.dk
contoh2 website either html atau flash

dan www.dubit.co.uk
Chat maya yg menggunakan character bergerak..register la free je


tpt2 lin lepak selalu.. kalau tak selalu sebulan sekali . biggrin.gif
ajym
Aug 6 2002, 02:00 PM
mengkasih..... skali lagi... err... chat maya... first time dengar leh gak nak try..... :wink:
kayray
Aug 11 2002, 05:08 PM
kat sini ada panduan untuk authorware...
yang pernah menang anugerah kat cari.com
http://apwmelayu.tripod.com/
OltromeN^
Sep 30 2002, 03:12 PM
rasa berbesar hati betul la dapat kenal ngan bro n siz yang terer pasal computer ni!!! orang melayu kita lak tu!
syukur alhamdulilah!!! aminnn!!
oxfly
Nov 7 2002, 12:23 PM
source macamana nak convert segala jenis media:

http://www.vcdhelp.com/
Dec 14 2002, 08:19 AM
Kategori : Grafik
URL : http://davinci.ice.org/index-0.html
Penerangan : Galeri Grafik dan juga Tutorial Photoshop.
mAnKuAnTaN
Jan 7 2003, 11:35 AM
Kategori : Website design.
Penerangan : Site yang menawarkan cara gabungan warna untuk homepage.
URL:
http://www.webdevelopersnotes.com/design/14.php3
http://www.htmltutorials.net/website_works...ing_colors.html
http://www.newark1.com/color/000055.html
http://texasweb.net/demo/color_combo_frame.htm

Harap Membantu
Pakcik_Kantin
Jan 26 2003, 12:28 AM
Site yang bagus untuk kesihatan Kantin anda....
http://www.linkdup.com
http://www.cnet.com
iostream
Jan 26 2003, 08:31 PM
salamz....

http://www.mmu.edu.my/~mmcampus/
-Fakulti Multimedia Kreatif, Universiti Multimedia.
-sekadar memberi malumat berkaitan pendidikan multimedia.
killman
Feb 1 2003, 10:47 AM
aku tak tau ler apa beza nya version flah tue arrr :-)
||seaMaBoK||
Feb 5 2003, 09:43 AM
salamzzzz....aku pun ader skit web yg nak bagi nih.....
web site : http://www.motionculture.org

Penerangan: web nih sesuai untuk sesiapa yg baru nak mengenal flash...terdapat cara2 untuk drag images, create simple botton,cara nak masukkan sound effect.dlln..
||seaMaBoK||
Feb 5 2003, 09:45 AM
QUOTE
aku tak tau ler apa beza nya version flah tue arrr :-)
QUOTE
cuba ko test masuk kat web nih:www.macromedia.com/mx/presentation
QUOTE
kat sinih ader dier bagi tau semuanye...ok
Pakcik_Kantin
Feb 27 2003, 03:28 PM
Hah ni yang terbaru nak belajar PHOTOSHOP dalam mas 1 hari seperti yang aku mention untuk Tabang. Since ramai yang guna Photoshop daripada Bunga Api

http://www.carbonfour.com/indexmain.html
T2
Feb 27 2003, 03:44 PM
ohh sini kaa pakcik.. semalam kata kat adobe support... chettsss... smile.gif3 smile.gif8
Pakcik_Kantin
Feb 27 2003, 09:58 PM
Bila pakcik email diaorang, mamat nih listed dalam pemerhatian dia orang. Pernah masuk interview Photoshop..
T2
Feb 27 2003, 10:03 PM
QUOTE
mamat nih listed dalam pemerhatian dia orang

mamat mana pakcik.???
Pakcik_Kantin
Feb 27 2003, 10:12 PM
Carbon4 nih. Dia tak buat jahat, cuma kehebatanya mengajar menarik perhatian orang PHOTOSHOP. biggrin.gif
tobascozz
Mar 23 2003, 12:10 PM
uihh..dia nih kira tahap dewa dewi kepoweran dia tuh
bleh aaa mintak toolong dia.. sbab aku photoshop baru beginner...
:wink:
T2
Apr 10 2003, 09:04 AM
kalau nak belajar pasal autocad R14 - 2000(i) memang dialu2kan....
http://www.cadtutor.net/
T2
Apr 18 2003, 05:27 AM
bagi mereka yang berminat nak ubah desktop themes, screen saver, skin2, dan bermacam2 lagi....

http://www.themesunlimited.com/
onimusha
Apr 21 2003, 12:43 PM
aku pon nak kongsi url jugak
www.toeng.com website nih ade byk artwork2 yg menarik.dulu aku slalu amik wallpaper dari sini. smile.gif
_batara
Apr 28 2003, 11:48 AM
aku selalu usyar web melalui :

http://www.coolhomepages.com/

syoks gak...banyak source
T2
May 22 2003, 12:22 PM
http://www.click4links.com

Autocad - Pro-E - Solid Edge - (technical drawing)

everything about them... from free training... tips anda trick pon ada... free symbol...

sesuai utk beginner dan juga expert.... rugi kalau tak masuk... :mrgreen:
madfozi
Jun 6 2003, 12:52 PM
http://www.colormatch.dk/ - utk pilihan gabungan warna

http://www.doxob.com/ - sama mcm sifoo.com but y nie multiracesnyer... design pon gegempak.. malaysia based..
typezero
Jun 6 2003, 11:16 PM
utk peminat flash + website yg. cool, bolehle cari2x inspirasi anda disini :

http://www.visualdesigner.net
http://www.coolwebsites.dk
http://www.internetvibes.net

:wink:
amz
Jul 3 2003, 06:31 PM
sites tuk photograpy tak de ker geng2 sume...
kindaichi
Jul 8 2003, 03:16 PM
Grafik dan animasi percuma

Dalam web terdapat banyak laman web yang menawarkan grafik dan animasi GIF secara percuma. Namun begitu memilih yang terbaik bukanlah sebuah tugas yang mudah tetapi semua laman web ini mempunyai sambungan kepada dan daripada satu sama lain. Pencarian grafik yang sempurna mungkin menjadi satu ketagihan.

Animasi menarik

Laman ini mendakwa mempunyai lebih daripada 20,000 animasi GIF, latar belakang dan gambar. Yang terbaik daripada laman ini adalah animasi GIF. Anda boleh dapatkan sebarang animasi GIF daripada sukan kepada sambutan hari kebesaran dan anda boleh gunakannya untuk laman anda. Selain itu anda boleh dapatkan kod tag meta, tetingkap dan menu daripada laman ini.
http://www.gifanimations.com

Segalanya percuma

Anda akan mendapati ribuan imej percuma untuk anda dapatkan dan gunakan. Ia juga mempunyai sambungan kepada ribuan laman web grafik percuma. Anda boleh dapatkan animasi GIF, garisan, bebola dan perentang di samping gambar yang terdapat dalam pelbagai kategori. Gunakanlah sepuasnya.
http://www.allfree-clipart.com

Web kreatif

Laman ini mempunyai sebuah kemudahan untuk membina perentang, bebutang dan logo secara percuma. Ia menawarkan pembinaan logo dan bebutang yang cepat, mudah dan percuma. Banyak perentang yang menarik boleh dihasilkan daripada laman web ini.
http://www.Crecon.com/banners.html

Foto percuma

Anda boleh memuaturun lebih daripada 18,000 foto percuma yang dibahagikan kepada 40 jenis kategori dan 600 subkategori. Antara imej-imej yang boleh didapati adalah daripada Eropah, Timur Australia dan UK. Sebuah laman foto yang menarik dan yang pentingnya percuma.
http://www.freefoto.com

Grafik percuma

Terdapat lebih daripada 30,000 imej, animasi, bebutang, ikon dan grafik untuk anda pilih. Laman ini merupakan salah satu laman grafik terbesar dalam web. Jika anda seorang yang baru ingin memulakan laman web, pergilah ke laman web ini.
http://www.free-graphics.com

Foto percuma lagi

Laman ini menawarkan pelbagai jenis gambar foto untuk anda gunakan. Kebanyakan foto dalam laman ini menawarkan imej alam sekitar, angkasa lepas dan tempat-tempat menarik di Amerika Syarikat. Perlukan foto menarik dan percuma, inilah lamannya.
http://www.freestockphotos.com

Animasi Ulead

Laman ini menyediakan pelbagai animasi GIF menarik untuk sambutan perayaan-perayaan dan juga cuti umum. Apabila anda memilih untuk mendapatkan sesebuah imej, sebuah tetingkap akan memaparkan saiz dan arahan muat turun. Selamat ambil imej!
http://www.webutilities.com/community/gifz...ies/default.asp

Audio percuma

Jika anda memerlukan fail MIDI untuk laman web anda, laman ini adalah sesuai untuk anda. Anda boleh mencari menurut nama fail atau jenis fail. Lagu Siti Nurhaliza ada ke?
http://www.freeaudioclips.com

Muzik untuk laman web

Semua muzik dalam laman web ini dikategorikan menurut panjang dan tema seperti Italian, Hard Rock dan Pop. Terdapat pelbagai jenis lagu yang sesuai menurut mood anda. Setelah mengambil muzik daripada laman ini pastikan yang anda memberikan kredit kepada tuan punya laman ini.
http://www.mfwp101.com/freemusic.html



p/s: kalau dah ader url nie, delete jeee sayeer punye nie
LinkinPark
Jul 24 2003, 03:26 PM
assalamualaikum,
just nak tanyakat sesapa yg boleh bg site yg ade flash animatin
(maksud saya apabila kita gerakkan cursor kat gambar dan gambar itu bergerak).
itu saje tq..harap dpt membantu
ahmad mukhlis mat daud
Jul 30 2003, 12:34 AM
ada tak sesaper tahu macam maner nak buat java 3d objek atau website kat memaner yg bleh kiter rujuk
Pakcik_Kantin
Jul 31 2003, 06:08 PM
http://www.4efx.com.br
haoh_maro
Jan 22 2004, 03:26 PM
Terima kasihlah wahai rakyat malaysia yang prihatin. Address ni dah kuar ke lum...
URL :
http://www.javaflash.com/

Info : Provided a forum, source and tutorials for flash, javascript, photoshop uses and many more...

#kita kawan...bukan lawan...#
Syaiful Bahrie
Jan 24 2004, 03:23 PM
Penerangan: Site ini banyak berkaitan dengan adobe photoshop tutorial

http://www.planetphotoshop.com/tutorials.html
http://www.handson.nu
http://www.good-tutorials.com
-------------------------------------------------------------------------------------

Penerangan: Site ini lebih kepada tutorial ttg Flash. Baik untuk beginner macam saya.

http://www.kirupa.com
Syaiful Bahrie
Feb 10 2004, 12:53 AM
QUOTE
http://www.shadowness.com/



ini aku rasa laman web yang canggih gak.... try la tgk. smile.gif2 smile.gif2
crash_override
May 9 2004, 02:24 PM
flash,phoshop...thats all folks~ biggrin.gif
uncun
Jun 30 2004, 10:51 AM
http://www.snecx.com/
SapoAku
Oct 19 2004, 11:37 PM
kepada sesape yg berminat dg designing interface guna photoshop korang sumer boleh gi ssin ... aku betul2 kagum dg site ni ..

http://www.eyeball-design.com/fxzone/index.htm
atim's
Jan 10 2005, 03:09 PM
Kategori : Website Contoh
URL : http://www.visualdesigner.net


This post first appeared on PerCUma AJE, please read the originial post: here

Share the post

panduan untuk hasilkan website.....selamat memcube.....

×

Subscribe to Percuma Aje

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×