Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Dan Cara Untuk Kurus

Tags: berat badan

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan berat badan yang banyak dengan cepat.

www.gayahidupsihat.com


Walau bagaimanapun, kebanyakan daripada cara mereka akan membuatkan anda lapar dan tidak berpuas hati.

Jika anda tidak mempunyai tekad yang tegar dan keinginan yang membakar, maka kelaparan akan menyebabkan anda menyerah kalah atau berputus asa pada perancangan anda.

Pelan ini yang akan membantu anda :

Mengurangkan selera makan anda dengan ketara.
Membuat anda kehilangan berat badan dengan cepat, tanpa kelaparan.
Meningkatkan kesihatan metabolisme anda pada masa yang sama.

Berikut adalah pelan 3 langkah mudah untuk mengurangkan berat badan dengan cepat.

1. Kurangkan Gula dan Kanji

Proses yang paling penting ialah untuk mengurangkan pengambilan gula dan kanji (karbohidrat).

Ini adalah makanan yang paling merangsang rembesan insulin. Jika anda tidak tahu sebelum ini, insulin adalah hormon penyimpanan lemak utama dalam badan.

Apabila insulin turun, lemak mempunyai masa yang lebih mudah untuk keluar daripada tempat simpanan lemak, lalu badan mula membakar lemak dan bukannya karbohidrat.

Satu lagi faedah menurunkan insulin adalah buah pinggang anda akan membuang natrium dan air yang berlebihan keluar dari tubuh anda, ini akan membuat anda tidak rasa kembung selain membuang berat air yang tidak diperlukan dari badan.

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk menghilangkan berat sehingga 10 pound (kadang-kadang lebih) pada minggu pertama dengan menggunakan cara ini.

Potong pemakanan berkarbohidrat dan kurangkan pengambilan insulin, secara automatiknya anda sedang mengurangkan pengambilan kalori.

Jadi secara ringkasnya, menurunkan insulin membantu anda membuang berat badan secara "autopilot" tanpa perlunya membuat senaman berat.

P/S : Mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat akan membantu anda mengurangkan tahap insulin sekaligus membunuh selera makan dan mengurangkan berat tanpa perlu berlapar.

www.gayahidupsihat.com

2. Makan Protein, Lemak dan Sayur-sayuran

Setiap hidangan makanan daripada makanan anda harus merangkumi sumber protein, satu sumber lemak dan sayur-sayuran rendah karbohidrat. Membuat makanan anda menggunakan cara ini secara automatik akan membawa kepada pengambilan karbohidrat ke dalam julat yang disyorkan iaitu 20-50 gram sehari.

Sumber Protein:

Daging - Daging lembu, ayam, daging rusa, daging kambing, dan lain-lain
Ikan dan Makanan Laut - Salmon, ketam, udang, udang kara, dan lain-lain
Telur - Omega-3 diperkaya atau telur kampung(terbaik)
Kepentingan makan banyak protein tidak boleh dipandang remeh.

Ini telah ditunjukkan untuk meningkatkan metabolisme sebanyak 80 hingga 100 kalori sehari

diet protein yang tinggi juga boleh mengurangkan fikiran obsesif tentang makanan sebanyak 60%, mengurangkan keinginan untuk snek pada waktu malam sebanyak separuh, dan membuat anda merasa kenyang. Secara automatik anda telah makan 441 kurang kalori setiap hari hanya dengan menambah protein dalam diet anda

Bila bercakap mengenai mengurangkan berat badan, protein adalah raja nutrien.

Antara sayuran yang mempunyai rendah karbohidrat :-

brokoli
Kembang kol
bayam
Pucuk Brussels
Kobis
Chard Swiss
salad
timun
saderi

Jangan takut untuk mengisi pinggan anda dengan sayur-sayuran rendah karbohidrat ini. Anda boleh makan sejumlah besar daripada mereka tanpa lebih daipada 20-50 karbohidrat bersih setiap hari.

Diet yang berasaskan daging dan sayur-sayuran mengandungi semua serat, vitamin dan mineral yang anda perlukan untuk menjadi sihat. Tidak ada keperluan fisiologi untuk bijirin dalam diet.

Sumber lemak boleh diperolehi untuk diet anda :-

www.gayahidupsihat.com


Butter
Tallow
Minyak zaitun
Minyak kelapa
Minyak avokado

Makan 2-3 hidangan setiap hari. Jika anda mendapati diri anda lapar pada waktu petang, tambah lagi santapan yang ke-4.

Jangan takut memakan lemak, seperti cuba untuk melakukan kedua-duanya dengan memakan rendah karbohidrat dan rendah lemak pada masa yang sama, ini adalah salah satu punca kegagalan. Ia akan membuat anda merasa sengsara dan meninggalkan rancangan anda untuk kurus.

Minyak masak terbaik untuk digunakan adalah minyak kelapa kerana ia kaya dengan lemak yang dipanggil Medium Chain Triglycerides (MCT). Lemak ini adalah lebih memuaskan daripada yang lain dan boleh meningkatkan secara metabolisme sedikit.

Tidak ada sebab untuk takut pada lemak semula jadi ini, kajian baru menunjukkan bahawa lemak tepu tidak meningkatkan risiko penyakit jantung anda sama sekali.

3. Anda tidak perlu bersenam untuk menurunkan berat badan dalam pelan ini, tetapi ia adalah disyorkan.

Pilihan terbaik adalah untuk pergi ke gim 3-4 kali seminggu. Buat pemanasan badan, angkat berat, kemudian buat rengangan otot.

Jika anda masih baru mengenai gim, anda boleh meminta nasihat daripada pelatih.

Dengan mengangkat berat, anda akan membakar beberapa kalori dan menghalang metabolisme anda dari perlahan, yang merupakan kesan sampingan yang biasa ketika kehilangan berat badan.

Kajian mengenai diet rendah karbohidrat menunjukkan bahawa anda juga boleh mendapatkan sedikit otot manakala kehilangan sejumlah besar lemak badan.

Jika mengangkat berat bukan satu pilihan untuk anda, kemudian melakukan beberapa latihan kardio lebih mudah seperti  berjoging, berenang atau berjalan sudah memadai.

10 Tips Cara Mudah Mengurangkan Berat Badan Lebih Cepat

Berikut adalah 10 tips untuk mengurangkan berat badan lebih cepat:

1. Makan sarapan tinggi protein. Makan sarapan tinggi protein telah ditunjukkan untuk mengurangkan keinginan dan pengambilan kalori sepanjang hari.

2. Elakkan minuman manis dan jus buah-buahan. Ini adalah perkara yang paling menggemukkan anda boleh masukkan ke dalam tubuh anda, dan mengelakkan minuman ini boleh membantu anda menurunkan berat badan.

3. Minum air setengah jam sebelum makan. Satu kajian menunjukkan bahawa minum air setengah jam sebelum makan meningkat pengurangan berat badan sebanyak 44% sepanjang 3 bulan.

4. Pilih makanan "Friendly-weight loss". Makanan tertentu adalah amat berguna untuk kehilangan lemak.

5. Makan fiber serat larut. Kajian menunjukkan bahawa serat larut boleh mengurangkan lemak, terutama di kawasan perut. makanan tambahan serat seperti Glucomannan juga boleh membantu.

6. Minum kopi atau teh. Jika anda seorang pengemar kopi atau peminum teh, kemudian minum seberapa banyak yang anda mahu kerana kafein di dalamnya boleh meningkatkan metabolisme anda dengan 3-11%

7. Makan kebanyakan makanan penuh seperti makanan penuh serat (jagung,pisang,buah pir dll) makanan yang tidak diproses. Pekara asas sebahagian besar diet anda pada makanan penuh/keseluruhan. Ianya lebih sihat, lebih mengisi dan kurang berkemungkinan untuk menyebabkan makan berlebihan.

8. Makan makanan anda perlahan-lahan. Ini merupakan sunah nabi, ingat berapa kali nabi Muhammad kunyah buah kurma? pemakan cepat mendapatkan lebih berat dari masa ke masa. Makan perlahan-lahan membuat anda berasa lebih penuh.

9. Gunakan pinggan yang lebih kecil. Kajian menunjukkan bahawa orang secara automatik makan kurang apabila mereka menggunakan pinggan yang lebih kecil. Aneh, tetapi ia berfungsi

10. Dapatkan tidur yang nyenyak, setiap malam. tidur yang sedikit adalah salah satu faktor risiko yang tinggi penambahan berat badan, jadi menjaga waktu tidur amat penting untuk mengurangkan berat.


This post first appeared on Gaya Hidup Sihat, please read the originial post: here

Share the post

Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Dan Cara Untuk Kurus

×

Subscribe to Gaya Hidup Sihat

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×