Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Khasiat Buah Naga

Kebaikan Buah Naga Yang Anda Perlu Tahu

Buah naga

Buah Naga

Ia adalah Buah yang sangat indah yang mempunyai bunga yang mempesonakan dan bentuk yang sengit dan mempunyai warna cerah yang menarik. Warna Buah Naga kebiasaanya berwarna merah terang , walaupun beberapa jenis buah ini berwarna merah jambu atau kuning. Kulit buah naga adalah berkulit nipis. Kulit ini biasanya diselaputi dengan sirip manakala isi di dalamnya pula berwarna putih dan kemerahan, sedap dipandang, lagi sedap dimakan.

Kuantiti vitamin C yang terdapat pada buah naga amatlah tinggi, dan oleh kerana buah naga ialah buah semulajadi yang memberi anda nutrien seimbang yang kaya ditambah lagi dengan vitamin C, anda menyerap vitamin C yang terdapat di dalam Buah Naga Ini secara efisyen bila anda memakan buah naga ini sebagai sebahagian daripada pemakanan diet anda.

Kolesterol Buah Naga

Ingin mengekalkan hati sihat dengan kolestrol diet yang rendah ? Jangan bimbang tentang kolesterol anda kolesterol buah naga bukan menjadi satu isu . Buah naga adalah rendah kolesterol dan mempunyai sedikit atau tidak ada kolesterol yang tidak sihat daripada lemak yang dihasilkan (lemak tertentu yang dimetabolismekan kepada kolesterol menyumbang kepada paras kolesterol meningkat lebih daripada yang kolesterol sendiri dalam sumber makanan kolesterol ).

Buah Naga mengandungi kolestrol yang amat amat rendah, dimana membantu badan kita lebih mudah untuk menghadam buah naga dengan cepat, buat anda sihat dan senang. Buah ini juga sememangnya sempurna buat sesiapa yang ingin mengekalkan berat badan tetapi menginginkan rasa manisan untuk kepuasan diri.

Hati Yang Sihat

Malaysia mengalami peningkatan masalah bagi mengekalkan kesihatan kardiovaskular. Nasib baiklah, buah naga ini mempunyai kuasa yang luar biasa dimana dapat membantu mengurangkan tahap kolestrol jahat dalam badan dan mengantikan dengan yang baik. Buah Naga ini juga merupakan satu sumber lemak monataktepu, sememangnya baik untuk mengekalkan kondisi hati pada tahap normal.

Kandungan Fiber

Selain dari kebaikan yang tadi, buah naga juga amat terkenal dengan kandungan fibernya yang tinggi. Jika anda mahu mencuci sistem penghadaman, memakan buah naga dapat membantu menghilangkan sembelit dan penghadaman yang lembab, terima kasih kepada kandungan fibernya yang tinggi. Memakan isi dan biji buah naga ini juga , dimana biji ini mengandungi protein yang elok akan dapat memberi kepuasaan terhadap badan anda

Dibawah ini merupakan salah satu resipi yang boleh digunakan untuk buah naga anda!

Resepi Buah Naga Sihat

bahan-bahan:

1 ½ cawan betik segar, kiub
1 cawan ketulan nanas
1 pisang , dihiris
1 cawan mangga, kiub
1 cawan strawberi , dihiris atau dipotong menjadi dua
1 cawan buah naga
Hiasan : buah belimbing yang dipotong

Sos buah salad :
¼ cawan santan
1 sudu besar . jus limau diperah segar
2 sudu besar . gula perang atau stevia

prosedur:

Kacau bahan - bahan sos buah salad bersama-sama dalam cawan sehingga gula /stevia larut. Setelah siap mencampur, ketepikan terlebih dahulu.
Letakkan semua buah-buahan segar di dalam mangkuk adunan. Tuangkan sos di atas dan gaul semua campuran sehingga rata.
Tuangkan atau senduk salad buah-buahan ke dalam mangkuk yang disediakan , atau ke dalam perahu nanas jika ada. Hiaskan sebelum hendak dihidangkan dengan beberapa keping belimbing dengan jus limau segar untuk menghalang petukaran warna . Bersedia untuk santapan buah tropika yang asli!


This post first appeared on Gaya Hidup Sihat, please read the originial post: here

Share the post

Khasiat Buah Naga

×

Subscribe to Gaya Hidup Sihat

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×