Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cara Cara Berhenti Merokok Yang Berkesan

Berhenti Merokok

cara cara berhenti merokok


Merokok merupakan salah satu ketagihan yang sukar untuk diberhentikan dan sukar untuk di jauhi selama - lamanya. Kebanyakkan perokok cuba untuk berhenti beberapa kali sepanjang hidup mereka dan kebanyakkan mereka juga akan kembali merokok lagi dan lagi.

Bukan sahaja nikotin sangat menagihkan secara fizikal dan juga mental tetapi perbuatan merokok itu sendiri juga amat menagihkan kepada perokok. Kebanyakkan perokok mempunyai masalah untuk menjauhi rokok bukan kerana kebergantungan diri pada nikotin tetapi atas sebab tabiat merokok yang kuat.

Terdapat pelbagai cara untuk membuang tabiat ini. Sesetengah cara ini amat mudah. Sebagai contoh, kebanyakkan orang akan meletakkan pencungkil gigi di dalam mulut untuk memastikan mulut mereka sibuk dan membendung mereka daripada merokok. Ada juga yang akan menjadi gemuk selepas berhenti merokok kerana mereka cuba menggantikan rokok dengan makanan supaya tabiat merokok itu hilang.

Ada juga perokok yang berhenti secara terus dan mendadak, tidak menyentuh rokok selamanya. Kebanyakkan mereka yang berhenti terus ini juga berhenti tanpa memerlukan sebarang pertolongan atau sebarang ubatan cuma bebekalkan tekad dan nekad yang kuat. Sesetenggah pula, memerlukan bantuan dan mempunyai pengalaman yang berulang. Mereka ini cuba untuk berhenti perlahan - lahan dengan mengurangkan penggunaan hari demi hari sehinggalah mereka berhenti.

Kebanyakkan dari perokok yang berjaya berhenti merokok ini menggunakan beberapa jenis bantuan merokok untuk berbuat demikian. Saya akan terangkan kepada anda sebentar lagi tentang sesetenggah bantuan merokok yang terkenal supaya anda boleh memilih jenis mana yang betul untuk anda.

Anda mungkin perlu mencuba beberapa kaedah sebelum anda mendapat kaedah yang bersesuaian untuk diri anda. Mungkin sesetenggah orang berjaya menggunakan gula gula getah, mungkin anda tidak. Sesetenggah pula mungkin mendapati patch berkesan untuk mereka tetapi sesetenggah mendapati ia langsung tidak memberikan sebarang kesan.

Diharap informasi ini dapat membantu anda mendapatkan kaedah yang berkesan untuk berhenti merokok tetapi anda juga kena ingat yang ubatan bantuan berhenti merokok ini tidak mencukupi, anda juga perlu mempunyai tekad dan niat yang utuh. Bantuan ubatan ini hanyalah sekadar bantuan tambahan untuk anda berjaya sepanjang menjalani proses berhenti merokok.

Gula-Gula Getah Nikotin

Salah satu bantuan berhenti merokok yang paling terkenal ialah gula-gula getah nikotin ini. Terdapat pelbagai rasa dan tahap nikotin yang berlainan, gula-gula ini akan dapat membantu untuk meninggalkan tabiat merokok dengan memberi nikotin ke dalam badan tanpa perlunya merokok.

Gula-gula ini dapat membantu membuang tabiat membakar rokok dan ia juga dapat membantu anda secara beransur - ansur menurunkan kadar dos nikotin supaya anda tidak memerlukkan nikotin yang banyak dalam badan. Akhirnya, anda tidak lagi memerlukan sebarang nikotin dalam badan.

Selalunya, gula-gula getah nikotin perlu dikunyah sehingga anda mendapat rasa seakan pedas-pedas sedikit menyengit di dalam mulut. Kemudian anda perlu menekan gula-gula getah di antara pipi dan gusi dan biarkan ia berehat sebentar disitu sehingga rasa menyegat itu hilang, kunyah kembali gula-gula getah tersebut sehinggalah rasa menyegat itu kembali. Ulangi proses ini sehingga tidak ada lagi nikotin yang tinggal di dalam gula-gula getah. yang selalunya mengambil masa lebih kurang 20-30 minit.

Gula-gula getah nikotin ini selalunya datang dengan rasa mint tetapi ia juga mempunyai perasa lainnya seperti sitrus, bergantung kepada jenama. Sesetengah orang lebih suka satu rasa berbanding yang lain, jadi anda mungkin perlu mencuba beberapa jenis.

Gula-gula ini mungkin mempunyai beberapa kesan sampingan yang selalunya amat jarang tetapi mungkin tidak mempunyai kesan yang berat. Seperti mengalami sedu atau rasa ketat pada bahagian tekak ketika mengunyah. Ia tidaklah berbahaya, cuma sedikit menjengkelkan.

Jika anda menggunakan gula-gula getah pada waktu yang lama, anda mungkin akan mengalami penyakit gusi. Sejak nikotin dalam gusi menyebabkan saluran darah mengucup, ia mungkin akan boleh membawa kepada penyakit gusi.

Dalam skala 1/3 daripada pengguna, terdapat kesan samping yang mengakibatkan keguguran rambut. Ia ketara, tetapi tidaklah dalam kuantiti yang besar. Ia boleh berlaku kepada lelaki atau wanita tanpa mengira usia, ini sesuatu yang perlu diperhatikan.

Tampalan Nikotin

Di antara bantuan berhenti merokok yang terkenal yang dapat menolong anda. Salah satu jenama yang terkenal ialah Nicoderm CQ, terdapat juga tampalan jenama lain di pasaran. Ia digunakan dengan menampal pada badan, selalunya pada bahagian atas lengan dan dibiarkan disitu selama 12 sehingga 24 jam. Ianya menghantar aliran nikoton terus kepada aliran darah selama mana anda memakainya.

Sesetenggah orang suka menggunakan tampalan ini kerana mereka tidak perlu mengingati diri mereka untuk mengambil pil atau perlunya menyimpan gula-gula getah nikotin dengan mereka. Lainya berpendapat tampalan ini tidak melekat lama pada kulit dan tidak berkesan.

Terdapat beberapa kesan sampingan yang terjadi kepada sesetenggah orang yang memakai tampalan nikotin ini. Satu kesan sampingan yang biasa ialah mimpi buruk atau mimpi indah. Sesetenggah orang merasakan ianya menyenangkan, yang lainya pula merasakan kesan sampingan ini tidak begitu menyenangkan, untuk mengelakkan pekara ini berlaku, anda boleh mencabut tampalan sebelum anda pergi tidur.

Kesan sampingan selain itu, tampalan juga boleh menyebabkan satu jenis kesan alahan yang boleh mengakibatkan gatal-gatal, bengkak atau rasa terbakar dibawah tampalan. Untuk mengelakkan kesan sampingan ini berlaku, gunakan tampalan nikotin ini pada kawasan yang berbeza setiap kali anda memakainya. 

Ubatan

ubat ubatan moden


Diluar sana terdapat pelbagai jenis ubatan yang boleh digunakan untuk berhenti merokok. Salah satu yang terkenal ialah bupropion, juga dikenali sebagai jenama Zyban dan wellbutrin.

Bupropian ialah ubat antidepresan. Ia bertindak sebagai norepinephrine dan dopamine reuptake inhibitor dan juga sebagai antagonis nikotin. Bupropion membantu membendung dan mengurangkan keterukan ketagihan nikotin dan gejala pengeluaran yang akan membantu pemberhentian. Hanya 1/4 daripada pesakit yang menggunakan ubat ini dilaporkan masih mempunyai keinginan untuk terus merokok, menjadikannya salah satu bantuan ubat berhenti merokok yang berkesan..

Ia juga membantu memperbaiki mood atau tekanan kepada sesiapa yang menggunakannya. Ubat ini juga dilaporkan dapat menggandakan peluang kejayaan untuk berhenti merokok selepas 90hari / 3 bulan. 

Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai beberapa kesan sampingan, ada sesetenggah kesan sampinganya amat serius. Ini termasuklah loya , mulut kering , insomnia , gegaran, tinnitus , berpeluh , dan juga sawan serta isu-isu jantung. Anda digalakkan berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum anda memulakan rawatan ini. 

Bantuan Lain

Terdapat banyak lagi bantuan lainya diluar sana yang anda boleh cuba jika kaedah diatas ini gagal. Sesetengah orang mendapati kaedah tertentu jauh lebih berkesan daripada yang lain, jadi cuba beberapa dan lihat apa yang berkesan untuk anda.

Hypnosis adalah satu kaedah yang sangat popular untuk berhenti merokok . Ia boleh menjadi agak mahal, tetapi ia telah diketahui sangat berkesan untuk sesetengah individu buat masa yang sangat lama. 

Akupunktur adalah amalan kuno yang masih digunakan pada hari ini. Menggunakan jarum kecil dimasukkan ke dalam kulit pada titik tertentu , kaedah yang kononnya membantu tenaga dalam kerja-kerja badan anda untuk membantu pelbagai isu. 

Suntikan bahan-bahan tertentu boleh digunakan untuk membantu anda berhenti . Mereka biasanya diberikan beberapa kali sepanjang beberapa bulan, dan kononnya menjadikan sistem imun lebih baik untuk menghasilkan jenis antibodi tertentu yang akan mengikat nikotin supaya ia tidak boleh sampai ke otak.


This post first appeared on Gaya Hidup Sihat, please read the originial post: here

Share the post

Cara Cara Berhenti Merokok Yang Berkesan

×

Subscribe to Gaya Hidup Sihat

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×