Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

7 Tanda-Tanda Awal Isteri Derhaka

Tags: suami isteri
Isteri derhaka kepada Suami merupakan satu perbuatan yang amat ditegah dan dilarang oleh Islam kerana perlakuan sedemikian boleh mengganggu-gugat keamanan rumahtangga suami isteri. Kadang-kadang dikala kita sibuk menjalani kehidupan seharian kita mungkin terlupa perbuatan tersebut sebenarnya mungkin berlaku.

Justeru itu, di bawah ini terdapat 7 tanda-tanda awal isteri berlaku derhaka kepada suami yang boleh dijadikan panduan kita bersama :

1 – Menghina atau mengumpat suami

Bersifat amanah iaitu menjaga maruah diri sendiri sebagai isteri dan menjaga maruah suami terutama di dalam perkara-perkara rahsia peribadi dan rumahtangga. Isteri aialah orang yang paling hampir kepada suami yang tahu segala kekurangan dan kelemahan suaminya. Membuka rahsia suami atau menyebarkannya akan menjejaskan kewibawaan suami, sekaligus menggugat keharmonian rumahtanga kerana suami telah hilang kepercayaan terhadap isteri. Jika membuka rahsia suami dianggap menjejaskan kewibawaan, apatah lagi menghina atau mengumpat suami.

2 – Mengherdik dan menceritakan kelemahan serta kekurangan suami kepada orang lain

Sifat ini terlalu berat dan buruk untuk ditanggung oleh seseorang suami. Si isteri tidak sepatutnya dalam apa jua keadaan sekalipun mengherdik dan menceritakan kelemahan serta kekurangan suami pada orang lain. Adalah sepatutnya kita sebagai isteri sentiasa bersedia untuk menggembirakan hati suami, sama ada dengan tingkah laku yang menawan, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin.

3 – Isteri keluar rumah tanpa kebenaran suami

“Apabila perempuan keluar rumah, sedangkan suaminya membencinya, dia dilaknat oleh semua malaikat di langit, dan semua apa yang dilaluinya selain daripada jin dan manusia sehingga dia kembali.” – Diriwayatkan oleh Thabarani di dalam al-Awsat

4 – Isteri mendoakan kecelakaan buat suami

Isteri yang solehah adalah isteri yang sentiasa mendoakan kebaikan, kesejahteraan dan rahmat Allah SWT bagi suaminya dan bukan sebaliknya.

Rasulullah SAW bersabda : Tiada faedah yang paling baik diperolehi seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah.

5 – Membenci kegemaran suami

Mengakui dan menerima kenyataan bahawa suami adalah ketua di dalam kepimpinan keluarga sesebuah rumahtangga. Tiada siapapun yang menyangkal bahawa suami telah diberikan kelebihan satu darjah daripada isteri. Satu kurniaan Allah SWT yang meleytakkan suami bertanggungjawab menjaga serta mengawal keselamatan dan kesejahteraan perjalanan hidup keluarganya di dunia dan di akhirat serta suami wajib memberi nafkah isteri dan anak-anaknya. Sememangnya ada ketika dan masa kita rasa kehendak kita sebagai isteri tidak dipenuhi sewajarnya. Namun yang demikian itu tidak bermakna kita sewenang-wenangnya berhak menafikan kesukaan atau kegemaran si suami.

Firman Allah : Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (An-Nisa : Ayat 34)

6 – Menjadi tekanan kepada suami

Tidak dinafikan keadaan ekonomi hari ini adakalanya mampu memberi impak besar kepada sesebuah institusi kekeluargaan. Namun begitu, si isteri perlu bersikap bijaksana dan rasional dalam mentadbir harta benda suami tanpa membazirkannya. Jangan meminta sesuatu yang diluar kemampuannya kerana hal yang demikian akan menyebabkan tekanan dan ketegangan di dalam kehidupan suami. Di samping itu juga, adalah lebih baik jika si isteri sama-sama membantu menguruskan rumahtangga agar ini dapat mengurangkan tekanan kepada si suami.

Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu. Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat-cermat membelanjakannya. – Riwayat Ibnu Majah

7 – Mengungkit-ungkit janji suami

Redha dan bersyukurlah dengan setiap pemberian suami. Sesungguhnya itulah nikmat dan rezeki yang terbaik bagi isteri.

Sabda Rasulullah SAW : “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dasyhat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. Rasululah SAW ditanya : “Mengapa demikian ya Rasulullah?” Baginda menjawab : “Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya. Jikalau engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum merasa berpuas hati dan merasa cukup.” – Riwayat al-Bukhari

Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda dan bermaksud :

“Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita. “Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka :  “Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?” Baginda menjawab : “Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang yang disediakan oleh suaminya.” – Riwayat Muslim


This post first appeared on Hubungan Intim Suami Isteri, please read the originial post: here

Share the post

7 Tanda-Tanda Awal Isteri Derhaka

×

Subscribe to Hubungan Intim Suami Isteri

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×