Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Book Talk #7 | Citate de prin cărțile mele favorite: Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde | BOOKS

Tags: sauml aringi
Bună și bine te-am (re)găsit!
A trecut ceva timp de când am citit „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, însă chiar și acum îmi aduc aminte de cât de mult mi-a plăcut. De aceea este și una dintre cărțile mele preferate. Nu vreau să fac o recenzie, o să vă las pe voi să o citiți și să fiți surprinși, la fel cum am fost și eu. Ca să vă îndemn să o cumpărați sau împrumutați de la cineva/biblioteca și să o citiți cât mai repede, am scos câteva citate. Sper să vă convingă!

"Este mai bine să nu fii diferit de semenii tăi. Urâţii şi proştii au parte de tot ce-i mai bun pe lumea asta. Ei pot sta liniştiţi, căscând gura la desfăşurarea piesei de teatru. Dacă nu ştiu nimic despre victorie, cel puţin nu cunosc nici înfrângerea. Ei trăiesc aşa cum ar trebui să trăim cu toţii, netulburaţi, indiferenţi, fără griji."

"De fapt, după toate probabilităţile, cu cât omul este mai nesincer, cu atât idea poate să fie mai intelectuală, deoarece în acest caz ea nu va fi influenţată nici de nevoile, nici de dorinţele şi nici de prejudecăţile sale. Îmi plac mai mult oamenii decât principiile."

"Este un lucru trist când stai să te gândeşti, dar nu există îndoială că Geniul durează mai mult decât Frumuseţea. Aceasta explică de ce toţi depunem atâtea eforturi pentru a ne îmbogăţi educaţia. În lupta sălbatică pentru existenţă, dorim să avem ceva care să dureze, aşa că ne umplem mintea cu gunoaie şi fapte în speranţa deşartă de a ne menţine poziţia."

"Deoarece a influenţa o persoană înseamnă a-i da propriul tău suflet. Ea nu mai gândeşte gândurile sale fireşti şi nu mai este mistuit de pasiunile sale fireşti. Păcatele sale, dacă există ceva ce poate fi numit păcat, sunt împrumutate. Devine un ecou al muzicii altei persoane, un actor întruchipând un personaj care nu a fost creat pentru el. Scopul vieţii este autodezvoltarea. Scopul existenţei constă în deplina realizare a propriei personalităţi. Astăzi oamenilor le e frică de ei înşişi. Au uitat cea mai importantă datorie, datoria pe care o au faţă de ei înşişi."

"Şi frumuseţea este o formă de Geniu - este chiar mai presus de Geniu, deoarece nu are nevoie de explicaţie. Este una dintre marile realizări ale lumii, ca şi lumina soarelui sau primăvara, sau reflexia în apele negre ale scoicii aceleia din argint pe care o numim lună. Nu ne îndoim de ea. Ea are dreptul divin ale suveranităţii sale. Îi preschimbă în prinţi pe cei care o au. [...] Oamenii spun uneori că Frumuseţea este numai superficială. Aceasta s-ar putea să fie adevărat. Da, domnule Gray, zeii au fost generoşi cu dumneata. Dar zeii iau repede înapoi ceea ce dăruiesc. Ai doar câţiva ani pentru a trăi cu adevărat. Când se duce tinereţea, frumuseţea se duce o dată cu ea, şi atunci vei descoperi dintr-o dată că nu mai există triumf pentru tine şi trebuie să te mulţumeşti cu acele triumfuri meschine pe care amintirea trecutului tău le vor face mai amare decât înfrângerile. [...] Bucură-te de tinereţe atât timp cât o ai. Nu risipi aurul zilelor tale ascultându-i pe plicticoşi, încercând să îmbunătăţeşti eşecurile fără speranţă sau dându-ţi viaţa ignoranţilor, oamenilor comuni şi vulgari. Aceste sunt scopuri nesănătoase, false idealuri ale vremii noastre. Trăieşte! Trăieşte minunata viaţă care se află înlăuntrul tău. Caută senzaţii noi. Nu te teme de nimic."

"În spatele fiecărui lucru frumos se află ceva tragic. Lumea trebuie să treacă prin chinuri pentru ca cea mai modestă floare să poate înflori..."

Doar citind câteva dintre aceste citate îți poți da seama cât de bine, cât de frumos este scrisă. Cu siguranță o să mai citesc cărți de Oscar Wilde pentru că aceasta a fost prima carte clasică de care m-am îndrăgostit. 
Kisses, G. This post first appeared on Happy Gabii, please read the originial post: here

Share the post

Book Talk #7 | Citate de prin cărțile mele favorite: Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde | BOOKS

×

Subscribe to Happy Gabii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×