Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ajatuksia ystävyydestä ja yksinäisyydestä ystävänpäivänä 2020

Meillä Suomessa on Ystävänpäivää vietetty 1980-luvulta lähtien ja kalenteriin se merkittiin virallisesti vuonna 1996. Ja toisin kuin muualla maailmassa vietettävä Valentine´s Day, on suomalainen ystävänpäivä nimenomaan ystävien muistamisen eikä vain rakastavaisten juhlapäivä.

Itse pidän tästä suomalaisesta versiosta enemmän ja vaikka siihenkin liittyvät ne punaiset sydämet ja yhä enemmän myös kaupallisuus, on se silti minusta lämpimämpi ja ehkä meille suomalaisille sopivampi tällaisenaan.

Rakkaudet kun saattavat tulla ja mennäkin - mutta oikea ystävyys pysyy. Ystävä on se, johon luotetaan, joka jakaa ilot ja surut, joka tuntee minut ja uskaltaa sanoa silloinkin, kun itse en uskalla tai ymmärrä.  Hän, joka on lähellä tai kaukana - ja tottakai, kultaakin kalliimpi.

Ystävyydestä ja sen merkityksestä voisi sanoa vaikka kuinka paljon ja olenpa siitä itsekin kirjoittanut esimerkiksi tässä ystävänpäiväpostauksessani.

Yksi kauneimmista ystävyyden kuvauksista löytyy tästä Tommy Tabermannin runosta, joka muutamalla sanalla kiteyttää tärkeimmän:

"Ystäväni, ne jotka etsivät yhtaikaa
myrskyä ja rauhaa
eivät löydä perille kulkematta käsi kädessä
miten kaukana toisistaan kulkevatkaan."
Ystävyys on suuri lahja - mutta kaikille sitä ei ole suotu. Meillä Suomessakin vailla ystävää on ihan liian moni. Nuori ja vanha. Yksin elävä tai parisuhteessa oleva. Keskellä isoa kaveripiiriä, työtovereinamme tai naapureinamme. On yhteiskunnasta syrjäytyneitä, sairaita tai työttömiä. On erilaisia ihmisiä ja on erilaisia syitä, miksi ihminen on yksin ja yksinäinen.

Pari päivää sitten Iltasanomissa ollut juttu "Lopussa yksin" kertoi vanhustemme yksinäisyydestä: " Eräs vanhus puhuu viherkasville, ettei unohda, miten sanat soljuvat suusta." Juttu pysäytti ja myönnän, että itkettikin. 

Niin itketti myös aikoinaan yksinäisyystutkija Niina Junttilan kirja "Kavereita nolla", johon oli kerätty tietoa hänen tutkimuksestaan lasten ja nuorten yksinäisyydestä. Ja viime vuoden helmikuussa julkaistiin hänen kirjansa "Kaiken keskellä yksin", joka pureutui aikuisten yksinäisyyteen: "Olla olemassa, eikä kukaan tiedä. Siltä se tuntuu. Olemassaolo kyseenalaistuu. Tuntuu, ettei minulla ole paikkaa eikä sijaa, tehtävää eikä merkitystä tässä yhteisössä, maailmassa, elämässä." Eipä liene ihme, että yksinäisyydestä puhutaan jopa yhtenä aikamme epidemioista, sillä yksinäisyys voi tappaa

Yksinäisyys on tunnustettu ongelma myös yhteiskunnallisesti - on perustettu syrjäytymisenesto-komiteoita ja toimikuntia jos jonkinlaisia, mutta enpä ole vielä sitä hallitusohjelmaa nähnyt, jossa yksinäisyys olisi sanana ollut esillä. Tai sellaista budjettia, jossa sen torjumiseen olisi korvamerkitty killinkiäkään. Korjatkaa, jos olen väärässä - ja toivottavasti olen!

Onneksi yksinäisyyden torjumiseen ovat tarttuneet edes muutamat kansalaisjärjestöt ja yhdistykset. Esimerkiksi SPR:n Haluatko ystävän?" -kampanja ja Helsinki Mission ystävä- ja tukihenkilötoiminta ovat jo pitkään tehneet työtä yksinäisten auttamiseksi. Kirkon Palveleva puhelin ja muut auttavat puhelimet ja chatit tukevat pahimmassa hädässä ja monet järjestöt ja seurakunnat järjestävät erilaista toimintaa, mihin yksinäiset ovat tervetulleita.

Seurakunnissa on esimerkiksi jo useampana jouluna järjestetty yksinäisten joulu -tapahtumia, mutta enemmänkin voisi tehdä - ja pitäisi tehdä! Sillä vaikka kuinka tapahtumia järjestetään, ei todella yksinäinen niihin lähde, jollei hänellä ole ketään, jonka kanssa yhdessä lähteä.

Mitä itse voin tehdä?  Voin tukea rahallisesti näitä auttavia järjestöjä - ja voin miettiä, voinko tänään edes soittaa jollekin yksinäiselle, kutsua kylään tai sopia vaikka yhteisestä kävelylenkistä tai kahvihetkestä.

Sillä varmaa on, että minunkin kaveripiiristäni muutama yksinäinen löytyy. Ja niin löytyy sinunkin.

Tämän postauksen kuvan olen täällä blogissa aiemminkin jakanut, mutta jaanpa nyt uudelleen. Kuvan kädet kuuluvat avioparille ja ystäville, jotka käsi kädessä kulkivat yhteistä matkaa yli 50 vuotta. Nyt nuo kädet ovat erkaantuneet, sillä hieman 50-vuotishääpäivän jälkeen toinen näistä käsistä hellitti otteensa. Nyt on meidän tehtävämme pitää huoli siitä, ettei tämä meille rakas jäljellejäänyt jää tyystin yksin ja yksinäiseksi.

Yksi suosikkikirjoistani jo nuoruudestani lähtien on ollut Tove Janssonin "Kuka lohduttaisi Nyytiä?" ja jo sen alku pysäyttää:

"Olipa kerran pikku Nyyti Nyytiäinen, 
hän ihan yksin asui taloaan 
ja talo oli myöskin yksinäinen. 
Hän usvan turvin pakeni ja katos kokonaan 
ja ovet jätti auki ja lamput palamaan. 
Ja Nyyti kulki vain ja kulki maailmalla, 
ei nähnyt missään tutun tuttua. 
Nyt kuka lohduttaisi Nyytiä ja sanois vaikka näin: 
jää ilman ystäviä se ken kääntää selän muihin päin. "

Syitä siihen, miksi kukin on selkänsä muille kääntänyt, on tuhansia - mutta toivoisinpa, että kaikille yksinäisille kävisi samoin kuin Nyytillekin - ja toiselle yksinäiselle, Tuitulle:

"Ja Tuittu ruusut sai ja kirjeen luki 
ja nimenkin hän tarkkaan tavasi. 
Ah, posken punaruusut häntä puki
ja Nyytille hän sylin avasi
ja kuiskas: unohda jo mennyt kamaluus, 
on edessämme kaikki kauneus ja ihanuus. 
Nyt lohdutamme toisiamme, emme koskaan enää pelkää!" 

Helppoahan se ei ollut Nyytille eikä Tuitullekaan, mutta möröt karkotettiin ja yhdessä selvittiin.

Yhdessä, ystävän kanssa, selviää melkein mistä tahansa. Elämän möröistäkin.

Ja yhdessä, ystävän kanssa, näyttää kaikki kauniimmalta ja ihanammalta.

Ystävänpäivän tervehdyksenä jaan sinulle seuraavan laulun - olen sen ennenkin blogissani jakanut,
mutta sen verran hyvin siinä on ystävyyttä kuvattu, että kyllä se useammankin jaon kestää:

Carole King - You´ve Got A Friend


Hyvää ystävänpäivää sinulle!

Lady of The Messiä voit seurata myös
FacebookinBloglovininInstagraminTwitterin
Blogit.fi:nTumblr`n ja Pinterestin kautta.This post first appeared on Lady Of The Mess, please read the originial post: here

Share the post

Ajatuksia ystävyydestä ja yksinäisyydestä ystävänpäivänä 2020

×

Subscribe to Lady Of The Mess

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×