Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Naistenpäivä 2018 - #TimeisNow

Tänään olemme viettäneet kansainvälistä naistenpäivää ja moni meistäkin on saanut ruusu- tai kukkapuskan päivän kunniaksi. Niin minäkin. Hieno tapa muistaa meitä naisia tänä omana päivänämme. Vaan riittääkö meille se, että yhtenä päivänä vuodessa saamme kukkasista nauttia? ”Yhdistyneiden kansakuntien Naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”. Tällä nimellä YK vahvisti päivän vieton vuonna 1975 ja tuo nimi sisältää kyllä aika paljon enemmän kuin vain kukkasten tuoksua.

Tämän vuoden naistenpäivänä YK:n oma naisten järjestö, YNWomen julistaa “Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”.

Kansainvälisen naistenpäivän teema on "Aika on nyt: maaseudun ja kaupunkien aktivistit, jotka muuttavat naisten elämää".


Tänä vuonna kansainvälinen naistenpäivä on maailmanlaajuinen liike naisten oikeuksien, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Tämä näkyy  marssien ja kampanjoiden muodossa, mukaan lukien #MeToo ja #TimesUp - kampanjat U.S.A;ssa ja muuallakin.  Kampanjoilla osoitetaan tukea naisille, jotka ovat kokeneet sukupuolista häirintää ja väkivaltaa. Ja toki kampanja perää myös naisten tasa-arvoa niin palkkojen suhteen kuin naisten oikeuksia esim. politiikan saralla. Oikeus toimia yhteiskunnassa yhteisten asioiden edustajana kun ei ihan joka puolella maailmaa ole vielä toteutunut.

Naisten naisten asemaa käsittelevän YK: n komission  62. istunnon ensisijaisen teeman mukaan Kansainvälinen naistenpäivä kiinnittää huomiota myös maaseudun naisiin, jotka muodostavat yli neljänneksen maailman väestöstä ja jäävät jälkeen kehityksestä melkein millä mittarilla tahansa.

Time is Now -kampanja kehottaakin kaikkia maailman naisia liittymään yhteen ja tukemaan naisia kaikissa ympäristöissä - niin maaseudulla kuin kaupungeissakin ja juhlimaan kaikkia niitä aktivisteja, jotka taistelevat naisten oikeuksien puolesta.

Suomen UNWomen on tänään kehottanut lahjoittamaan naisille ruusujen sijaan elämän ilman väkivaltaa:

 "Tänäkin naistenpäivänä joka kolmas nainen maailmassa on kokenut väkivaltaa. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia rajoja.

Erityisen tuhoisat vaikutukset naisiin kohdistuvalla väkivallalla on kehitysmaissa. Sukuelinten silpominen, tyttöjen pakkoavioliitot ja seksuaalinen väkivalta ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia. Kolmanneksessa maailman maista perheväkivalta ei ole rikos. Väkivalta on kuitenkin torjuttavissa.

UN Womenin tuella valtiot tiukentavat lakeja naisten ja tyttöjen suojelemiseksi väkivallalta ja syyllisten rankaisemiseksi. Tuemme palvelujen parantamista väkivallan uhreille ja pysyvän asennemuutoksen aikaansaamista perheissä, yhteisöissä ja koko yhteiskunnassa."

Pienilläkin lahjoituksilla saadaan paljon aikaiseksi: 10 eurolla voidaan tarjota terapiaa ja neuvontaa jopa kuudelle väkivallan uhriksi joutuneelle naiselle Afrikassa ja Aasiassa.

Viime vuonna kerron naistenpäiväpostauksessani, kuinka UNWomen keskitti voimansa torjumaan naisia syrjivät lait - ja kyllä tuo teema pätee vielä tänäkin vuonna. Monissa maissa laki sallii naisiin kohdistuvan väkivallan tai sitä katsotaan läpi sormien. Ja parannettavaa olisi meidän suomalaistenkin lakikirjassa: kun raiskauksista, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista annettavat tuomiot ovat sitä mitä ovat, ei oikeus toteudu. 

Kuitenkin me suomalaiset naiset saamme ylpeydellä viettää naistenpäiväämme. Vaikka minun euroni ei samaa senttimäärää sisällä kuin mieheni euro ja vaikka monella alalla lasikatot ovat vielä rikkomatta, meillä Suomessa naisilla on oikeus sanoa ja vaikuttaa ja meillä on mahdollisuus muuttaa maailmaamme. Ei tämäkään oikeus ole ilmaiseksi tullut. Olemme kiitoksen velkaa niille uranuurtajanaisille, jotka ovat ennen meitä nämä oikeudet meille taistelleet. Ja toivottavasti näitä soturinaisia meistä löytyy tänäkin päivänä!

Ja olemme me ne ruusummekin ansainneet - piikeillä tai ilman. Ja meidän miehillämme on varaa sekä ostaa se kukkapuska että lahjoittaa vaikkapa tuohon UNWomenin keräykseen!

Hyvää Naistenpäivää kaikille naisille!

Lady of The Messiä voit seurata myös 
FacebookinBloglovininInstagraminTwitterin
Blogit.fi:nTumblr`n ja Pinterestin kautta


This post first appeared on Lady Of The Mess, please read the originial post: here

Share the post

Naistenpäivä 2018 - #TimeisNow

×

Subscribe to Lady Of The Mess

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×